42

К райнодясната германска партия Алтернатива за Германия реши днес да води кампания за излизане на страната от ЕС, но само в краен случай, ако съюзът не се реформира изцяло.

Това е записано в партийна резолюция, приета в неделя от делегати на партията на конгрес в град Риза в Саксония.

Досега нито една политическа сила в Германия не беше стигала до това да обмисля, дори и по едни предпазлив начин, опцията за излизане от ЕС.

Резолюцията, приета днес от мнозинството от делегатите на основната опозиционна партия в германския федерален парламент, се обявява за „Декзит”, ако исканията за дълбоки реформи в ЕС не бъдат изпълнени в разумен срок.

„В такъв случай ние смятаме за необходимо, като краен вариант, излизане на Германия, или разпускане на ЕС и създаването на негово място на обикновена европейска икономическа общност”, се посочва в текста на резолюцията.

Тя трябва да влезе в сила с приемането на програмата на партията, предвидено за тази вечер.

Сред исканията за реформи на ЕС на „Алтернатива за Германия” има такива за премахване на Европейския парламент, на еврото и за края на „ислямизацията” на Европа.

Първоначалният вариант на резолюцията беше още по-краен като призоваваше за напускане не ЕС през 2024 г. Съпредседателят на партията Александър Гауланд обаче предупреди: „Не мисля, че е мъдро да се участва в избори с максимални искания”.

На форума в Риза, който продължава и утре, 500 делегати се подготвят за европейските избори през май. Ще бъдат избрани кандидатите и ще се определи партийната позиция по ключови въпроси.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@