Сара Брайтман: Знам много за България, излизах с българин
Източник: netinfo
14

За концерта си в София на 12 ноември Сара Брайтман пристига с екип от 25 човека. С нея обаче ще е и Симфоничният оркестър на БНР, така че на сцената в зала „Арена Армеец“ ще има повече от 70 музиканти. 

Концертът е част от турнето „Greatest Hits Tour“ и българските ѝ почитатели ще могат да се насладят на живо на някои от най-известните нейни парчета. Билети за събитието са в продажба на касите на НДК, „Арена Армеец“ и в мрежата на „Eventim“, „Германос“, „Пикадили“ и „Техномаркет“.

Световноизвестната певица с впечатляващ вокален диапазон идва за първи път у нас, но казва, че знае много за страната ни. Ето какво още казва пред Георги Войнов от Vesti.bg Сара Брайтман за себе си, за своето творчество, бъдещата разходка в Космоса и предстоящия концерт в София.  

– За първи път ли идвате в България? Знаете ли нещо за страната ни и за тукашните Ви почитатели?

– Знам много за България. Всъщност преди време излизах с много красив мъж от София и той ми разказа много неща за страната ви. Имате изумителни хорове, които пътуват из цял свят. И разбира се, това за което си мисля винаги – розовото масло и прекрасния аромат на рози. Много неща. 

– Отдавна чакаме концерта ви в София. Ще повдигнете ли малко завесата предварително и ще ни кажете ли какво ще видим? 

– Направих концерта за България, в която не съм била преди, така че да включва всички хитови парчета, с които съм известна по света. Публиката ще чуе песни от всички жанрове, с които съм позната – класически, кросоувър, някои поп неща. Ще има от всичко, което почитателите ми в България биха искали да чуят. 

– Вие сте един от най-известните изпълнители на кросоувър. Типично за вашата музика е, че смесвате различни стилове – диско, опера, поп, ориенталски ритми, амбиент, фолк и пр. Съвсем не се плашите да експериментирате. Защо избрахте този път, вместо да се насочите само към операта, да речем? 

– В началото на кариерата си, макар че учех класическо пеене, исках да си осигуря свобода на избора какво да пея – и затова пеех във всички жанрове, в които можех. Така че ми вървеше с всеки тип музика, който ми беше на сърце. С годините много от тези песни се сляха в сплавта на това, което днес се нарича класически кросоувър или само кросоувър. 

– Занимавате се с музика от 3-годишна. Кога осъзнахте, че музиката е Вашето истинско призвание?

– Пея наистина от малка, от малка свиря и на пиано. За мен, а и за всички около мен, най-вече за семейството ми, беше съвсем ясно, че музиката е моето призвание. 

- След всички тези години имате ли още сценична треска? 

- Да, все още имам. Но е в много контролирана форма. Мисля, че когато човек е по-млад, в ситуации като моята – когато трябва да излезеш на сцената и да имаш представление пред хиляди хора, страхът може да бъде много отрицателна сила и дори да вземе надмощие над това, което правиш. Днес обаче той е положителна сила, защото е контролиран, макар че тялото по естествен начин се подготвя, създава адреналин, който ти помага при пеенето и успяваш да предадеш възбудата си на публиката. 

– Имате дълга и много успешна кариера? Каква е рецептата Ви за успех? 

– Често ме питат за нея. Мисля, че е комбинация от фактори – на първо място страстта ми към това, което правя, обичам го. И защото толкова много обичам работата си, се чувствам щастлива, когато работя колкото мога по-здраво. Трябва да си подготвен и да поемеш по различни пътеки – някои лоши, други са се оказали добри, но трябва да си подготвен да отидеш по-далече, отколкото си си мечтал. 

– Как протича един типичен Ваш ден?

– Има различни типове дни – когато съм на турне, е доста организиран, защото трябва доста да спя – обикновено се събуждам всеки ден в различна страна. Закусвам късно, правя упражнения, след това се занимавам с някои бизнес въпроси, пиша имейли, след това е време да се разпея, да отида в залата, да направим проверката на звука и да се подготвим за представлението същата вечер. 

– За какво си мислите, докато пеете? 

– Всеки път на сцената е различно. Понякога, ако нямаш ден и гласът ти не прави това, което искаш, трябва да мислиш по-технически. Докато в други дни гласът ти просто лети и можеш да пренесеш публиката на съвсем друго място... Това са най-хубавите вечери, когато публиката става на крака... При всички случаи обаче се опитвам да дам на публиката най-доброто, на което съм способна, всяка вечер. 

– Слушате ли много музика? Кои са любимите Ви стилове и изпълнители? 

– От време на време слушам много музика. Но го правя на периоди. После не слушам музика, а след това – пак слушам. Харесвам всички стилове. Що се отнася до изпълнител, обърнах се към класическата музика заради изпълнители като Джоан Съдърленд. Гласът ѝ, особено в по-младите ѝ години, е изумяващ, а техническите ѝ способности са невероятни. Обичам симфонии, това харесвам да слушам, когато си почивам. 

- Как се грижите за гласа си?

– Имам различни вокални инструктори за различни части от работата по гласа си. Работя по него почти всеки ден. Иначе – упражняването му е най-добрият начин да го запазиш. 

– Космосът е много важна тема за Вас – и музикално (например „La Luna“, „Dreamchaser“), и персонално. Вълнувате ли се за екскурзията си в Космоса? Ще има ли албум „Sara Brightman: Space Concert“? 

– Излизането в Космоса означава много за мен – това е нещо, което винаги съм искала да направя. А и както знаете от моите албуми и сингли, темата често е присъстваща в тях. Така че това е едно много важно и много лично пътешествие.

– Какво ще правите на Международната космическа станция? Имате ли стриктен план, час по час? 

– На МКС ще трябва да изпълнявам много роли, включително ще трябва да правя някои експерименти. И наистина ще се опитам да пея от Космоса, както и да се свържа с друг певец, хор или оркестър. Ще има стриктен план, но той в момента все още се изготвя. Обаче ще използвам времето си и да се насладя напълно на това невероятно преживяване. 

– Ще трябва да тренирате преди полета, имате ли идея каква ще е подготовката? 

– Ще се подготвям заедно с останалите космонавти и астронавти. Това е много специална подготовка, която ще се проведе в САЩ, в Хюстън, както и Германия. 

– Някои твърдят, че определени албуми са особено лични. Вярно ли е? При вас кой албум е особено личен? 

– Всичките ми албуми разказват някаква история. Това всъщност е историята на моя живот в определен период, така ми хрумват идеите за тях. Например албума „Symphony“ – минавах през много тъмен период в живота си и бягството ми от него беше в изкуството, чрез гласа ми и избирането на песни за албум. 

За албума „Eden“ наистина открих вдъхновение в идеята за рая. Прекарах 10 години да се преобразя, да променя работата си, брака си. И когато накрая успях, това беше с албума „Time To Say Goodbye“ (познат и като „Timeless“), отдъхнах си, защото той беше много успешен, а аз бях започнала нова част от живота си. 

Та и с „Eden“ и идеята за рая... така се чувствах по онова време. Изливам душата си във всеки албум.  

– Кои от любимите Ви песни ще чуем в София?

– Ще чуете много песни от всичките ми албуми. С голямо нетърпения очаквам концерта в София. 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 17 минути

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 27 минути

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 33 минути

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 9 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 10 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 11 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 11 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 12 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 13 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 14 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 14 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 15 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 16 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 17 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 17 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова