Печатът: От хранителното ембарго страдат самите руснаци
Източник: ЕПА/БГНЕС
403

О бявените от Москва ответни санкции демонстрират моралния вакуум, в който действа руската външна политика. В реалния свят тези най-нови контрамерки са

много рискована маневра от руска страна,

коментира британският в. „Индипендънт“. 

Кремъл забрани вчера изцяло вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада заради ролята ѝ в украинската криза. 

Западът наложи санкции на Русия заради широк консенсус, че Москва е нарушила принципите на международното право, анексирайки приблизително 5% от украинската суверенна територия – Крим, и че упорито се опитва да дестабилизира Украйна, подпомагайки проруските бунтовници. 

Руските контрасанкции за сметка на това не са в резултат на нарушаване на цивилизовани норми, а санкции заради самите санкции. Те нямат разумна, нито пък нравствена същина и това се случва не за пръв път, отбелязва вестникът. 

Забраната за внос на храни от Запада е

класически случай на ситуация, в която си готов да пострадаш, само и само да накажеш друг. 

Ако имате обременена от съветско време боксуваща икономика и работна сила в упадък, не е добра идея да въвеждате протекционистки мерки. 

Проблемът за Запада обаче не е какъв ще е ефектът от руските санкции, а фактът, че Русия не е в състояние за понесе финансова цена, която налага сама на себе си. 

Това говори, че

Кремъл не действа рационално, което на свой ред прави предвиждането на бъдещите му действия много по-трудно,

заключава „Индипендънт“. 

Сходно виждане – че от руското хранително ембарго ще пострада и самата Русия, излага и в. „Файненшъл таймс“. Макар най-новият ход на г-н Путин да смая западните столици, използването от Москва на земеделски продукти като оръжие едва ли е нова тактика. 

Русия наложи ограничения за продажбите на грузински и молдовски продукти, а напоследък забрани вноса на полски ябълки. Сега обаче рестрикциите са с много по-голям мащаб. 

Русия е най-големият чужд пазар за европейски плодове и зеленчуци – на стойност 2 млрд. евро годишно – и вторият по-големина пазар на САЩ за пилешки продукти. 

Руското ембарго няма да засегне само американските и европейските производители, а и руските потребители. 

В краткосрочен план забраната може да доведе до покачване на цените и недостиг на продукти, което ще се отрази на по-бедните руснаци; те харчат основната част от доходите си за храна. 

Негативният ефект може да е и по-сериозен – евентуална инфлация може да дестабилизира рублата, предупреждава „Файненшъл таймс“. 

Президентът Путин рискува популярността си в родината. Способността на руските медии да представят спада в стандарта на живота като резултат от агресията на Запада не е безгранична, при положение че Москва е наложила търговска забрана, допълва всекидневникът. 

Празните рафтове в руските магазини няма да засегнат само любителите на сирена в Москва. Някои приемат взаимно налаганите санкции на шега, но

търговските войни са опасни, а последиците ще са значителни и трайни,

пише в. „Гардиън“. 

„Това, че вече не мога да угодя на детето си, купувайки му любимото сирене, е толкова пренебрежимо на фона на онова, което преживяват хората в Източна Украйна, че даже ми е неудобно да го коментирам. То обаче е полезно напомняне, че продължаващата безизходица между Запада и Русия в борбата за влияние върху Украйна няма да има някакъв абстрактен ефект“, посочва авторката Наталия Антонова. 

Повишаването на цените и инфлацията вече са реална заплаха за всеки човек в Русия, а не само за „разглезените московчани“, развили вкус към италиански деликатеси, отбелязва тя и подчертава, че икономически и политически нестабилна Русия няма да е нещо лошо само за руснаците. 

В коментари за ответните санкции на Москва срещу Запада централният печат в Русия разсъждава ще пострада ли националната хранителна сигурност. 

Родните производители са въодушевени и готови да компенсират на руското население забранените вносни храни, пише „Независимая газета“. 

Надежди изпълват и доставчиците в страните, незасегнати от контрамерките, най-вече в Латинска Америка. 

Шефът на руската агенция по риболов Иля Шестаков е убеден, че Русия ще може „да замести пазара със собствена продукция“. 

„Днешните баланси сочат, че изнасяме много повече, отколкото внасяме“, заявява той пред вестника. „Отдавна поставяхме въпроса да намалим или изобщо да се откажем от вноса“, твърди Галина Бобильова, шеф на Руския птицевъдски съюз. 

„Вносът души млечния отрасъл в Русия, а забраната няма да предизвика недостиг на млечни продукти в страната“, уверява Андрей Даниленко, оглавяващ националното сдружение на млекопроизводителите. 

„Ако държавата контролира твърдо цялата снабдителна верига, няма да скочат и цените“, смята той. 

„Предлагането все едно ще спада известно време, а цените ще растат. Може да задържим инфлацията само ако успеем да осигурим непрекъснати доставки. Това обаче е малко вероятно“, прогнозира икономистът Владимир Бессонов. 

Експерти допускат впрочем, че

забранени храни ще попадат на руския пазар през Беларус и Казахстан

заради отворените граници в рамките на тристранния Митнически съюз. 

„Европейски храни ще бъдат внасяни чрез контрабанда и съвсем легално след преработка в страни от Митническия съюз“, пише „РБК дейли“, според който през Беларус в Русия може да бъдат внасяни към 20% от забранените стоки. 

Техният списък впрочем може да бъде разширен, посочва вестникът в друг материал. 

Руската администрация обмисля защитни мерки в автомобилната промишленост, самолетостроенето и корабостроенето, заяви вчера премиерът Дмитрий Медведев. 

Това може да срещне негативна реакция в Световната търговска организация и сред автопроизводителите, изградили заводи в Русия, предупреждава „РБК дейли“. 

Според експерти на „Новие известия“

ще започнат да растат цените на храните и асортиментът им ще стане по-беден. 

Забраната върху свинското от ЕС вече е довела до поскъпване на птичето месо в Русия с 10%, а на останалото – със 17%, добавят те. 

Руското хранително ембарго ще удари най-вече местните потребители на скъпи деликатеси. Само след месеци те едва ли ще открият вече в ресторантите и магазините примерно испанска шунка хамон, френски сирена и гъши дроб, пише „Комерсант“. 

Освен санкциите върху храните Русия забрани всички транзитни полети на украински авиокомпании през руското въздушно пространство за Азербайджан, Грузия, Армения, Казахстан и Турция. 

До края на годината Москва може да наложи същите забрани на авиокомпаниите от ЕС и САЩ, пише „Московский комсомолец“. 

Над 70% от руското население подкрепя ответните санкции, а само към 25% очакват от тях сериозни проблеми за себе си и своите близки,

сочат данни от проучване на центъра „Левада“, цитирани в „Независимая газета“. 

„Проучванията сочат, че обществото се разслоява все повече по идеологически причини. Повечето хора (61%) са на мнение, че Русия е обкръжена от врагове – коментира изданието. – Близо 30% обаче смятат, че истерията спрямо Запада е хитрина на властите с цел да сплашат гражданите и да манипулират по-лесно общественото мнение.“ 

Русия започва да буди страх, че в света вече я разглеждат като непредсказуем субект. Общественото съзнание обаче вижда тук нараснало уважение към федерацията, отбелязва Алексей Гражданкин от „Левада“. 

Според него хората в Русия търсят един вид реванш заради 90-те, когато помощта от Запада е накърнявала тяхното самоуважение, а сегашната конфронтация възстановява баланса. 

Извън Москва вносните храни не са доминиращи и анкетираните няма да изгубят много от забраната им. Празните щандове тутакси ще бъдат забелязани навсякъде, но

основният въпрос е кого ще обвинят хората – Путин или все пак Запада,

срещу който вече е загрято общественото мнение, допълва Гражданкин. 

Докато животът на хората тече постарому, анкетите все така ще сочат подкрепа за Кремъл и безразличие към санкциите, обобщава политологът Алексей Малашенко. 

Той очаква промени в асортимента и цените наесен, което ще бъде забелязано според него в големите градове и ще се появи „първото недоволство“. 

„Сега телевизионната пропаганда работи по следния начин:

„да живее родният фермер, а за всичко са виновни САЩ“. 

Рано или късно обаче хората полека-лека ще осъзнаят, че вината за изчезването на стоки от щандовете не е на страната производител“, казва експертът. 

„Щом санкциите засегнат живота на обикновените хора в Русия, те ще се замислят искат ли да плащат за Крим и Донбас“, твърди Малашенко. 

Коментари 403
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

403 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 6 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen