Мира Радева: Заинатяването на властта изкопава дълбока пропаст
Мира Радева   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
65

Тотална липса на морал от страна на националистите е да плашат хората, каза социологът Мира Радева в интервю за Vesti.bg.

Тя определи поведението на националистите спрямо бежанците от Сирия като тотално късогледство. "Ние имаме цели пустеещи райони - ако не вкараме работна ръка в тази страна, не знам кой ще ни плаща пенсиите утре", посочи Радева.

Какво мисли тя за протестите и окупацията на СУ, както и за престоя си в къщата на ВИП Брадър, четете в интервюто на Севделина Николова.

- Г-жо Радева, научихте ли нещо ново за себе си в Къщата на ВИП Брадър?

- Това е особено изпитание. Бях подложена на най-тежкия емоционален и психологически стрес, който ми се е случвал в живота. Никога през живота си не съм плакала колкото през тези два месеца. Разбира се, има много хора, които ме атакуват в живота, но аз имам семейство, близък човек, деца, майка ми и съм свикнала. Тук от една страна бях лишена от всички близки хора, с които влязох, а от друга страна нямаше къде да избягам от тези, които реално ме атакуваха. С Пламен, Мариан и Ирина си направихме ново семейство, защото трябваше да се защитим. В "Кабинет 13“ с Пламен се опитвахме да намерим решение как с тези хора да не се стига до такива конфликти. Това е, което всъщност обсъждахме през цялото време.

- Моралът или типът култура, който се демонстрира, има според Вас по-голямо значение за подкрепата, която получава една личност в обществото?

Мисля си, че едното не може да съществува без другото. Това, което отличаваше двата лагера, е познаването на различни терени. Когато човек е свикнал да се интегрира в различни култури, той започва да разбира, че неговата собствена култура не е единственият възможен начин за интерпретация на света. Това, което най-много ме взривяваше, беше невъзможността на някои съквартиранти да видят другия. Изключително учудена бях, че Ваня се възпротиви да оставим една трета бурканче мед за Лияна, след като претърпя интервенцията. Смятах, че това е естественото и нормално отношение. В Къщата се постарах да знам всичко за всички, за да ги опозная. Харесвах Пламен, защото той също забелязваше страшно много неща за хората.

- Въпреки модерното поведение, което демонстрират някои от политиците ни, всички социолози говорят за тотална криза на доверието в политическата класа. Вашите съвети към политиците днес?

Ние изпаднахме в ситуация на перманентна лъжа. На политиците не мога да кажа нищо, но това, което искам да кажа на хората е, че докато не си вземем правата, ще ни тъпчат. В този смисъл подкрепям студентската стачка.

- Може ли оставка на правителството сега да донесе дивиденти за левите? Как би се отразила тя на ДПС? А на „Атака“?

Самото заинатяване на властта изкопава дълбока пропаст. Това, което ме изненадва, е, че след два месеца ситуацията продължава и пропастта е още по-дълбока.

- Имат ли шанс, според Вас, днешните протести да доведат до истински морален катарзис?

Много разчитам, че хората няма да позволят повече да бъдат тъпкани. Споделям емоционалния патос на Мишо, но за съжаление аз имам доста по-голям политически опит. За разлика от Къщата обаче ние не може да търсим един човек като Пламен, който да вземе роля на черната овца. Трябват ни нови правила, фасадната демокрация не върши работа. Народът трябва да помисли експертно какви да бъдат гаранциите, за да има демократично устройство.

- Агенцията Ви регистрира много високи стойности на подкрепата към присъединяването по време на преговорите с ЕС. Дали от влизането ни в Общността до днес в социален, а и в морален план българинът се е придвижил напред?

Това е много интересен въпрос. Забелязва се едно общо разколебаване на доверието, което се засили с присъствието на националистически партии. "Атака“ стана много силна и все по-често е споделяна критиката към Европейския съюз. Тук много хубаво мога да направя връзка с Къщата на Big Brother – когато говорихме за културни и ценностни модели, беше съвършено очевидно, че те са геостратегически ориентирани. Малко е тъжно, че за пореден път в България ние се делим на русоифили и русофоби.

- Днес виждаме явна демонстрация на ксенофобия. На какво се дължи тя?

​- Това е тотално късогледство! Ние имаме цели пустеещи райони. Ако не вкараме работна ръка в тази страна, не знам кой ще ни плаща пенсиите утре! Тотална липса на морал от страна на националистите е да плашат хората.

- А какво се случва в българската социология? През последните месеци имаше скандали – как се отразиха те на гилдията Ви? Смятате ли, че Вие и колегите Ви имате нужда от промяна – в методите, финансирането, поведението?

Има промяна, опитваме се да прокараме нови неща в Българската асоциация на маркетинговите изследователи, но дебатът там също върви трудно. Тъй като в продължение на 8 години сме произвеждали политическите рейтинги за наша сметка, твърдо съм решила, че повече няма да правя подобен тип проучвания - не желая да се замесвам в нещо, което ще ми струва скъпо след това.

- Смятате ли, че наистина има ВИП прослойка в България и нейният социален профил както този в Къщата ли би изглеждал днес?

Нещата, които се разиграха вътре, не ми харесват не само за ВИП, а и за обикновена българска къща. В Къщата съжителствахме с изключително властен персонаж в лицето на Ваня. Живяла съм с такъв човек и в реалния живот – бившия ми съпруг. Мисля, че много хора живееха в страх и се стараеха да галят егото й по всякакъв начин! Не приемам човек да живее в страх.

- Показахте много от себе си вътре – дали това е добра тактика по принцип?

Зависи от обществата – в един по-западен модел искреността се цени много. В политиката тя също е изключително важна. Само така хората се убеждават, че насреща им седи истински човек. Пред камерите неискреността много си личи. Самата Йоана ми сподели, че никой не е очаквал такова поведение от мен – аз бях много отворена към останалите. Такава съм и в живота! За мен като цяло отношенията ми с всички бяха много добри!

- Оптимист или песимист сте след престоя си в Къщата и на какво се основава това?

По принцип бях подготвена, че ще ми донесе негативи. Смятам, че голяма част от колегите не са доволни, че съм взела решение да участвам в този формат. Излязох оптимист, защото самата аз съм такава по принцип!

Коментари 65
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

65 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 13 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 3 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог