Драма, сътворена като филм и изиграна на живо - с премиера в София
Източник: netinfo
0

М ария Цветкова е сред най-добрите български оперни солистки. Родена в Бургас, завършва ДМА “Панчо Владигеров”, гостувала на сцените на Национална опера - София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия,  Швейцария, Испания, Португалия, САЩ.

През пролетта софийската публика се влюби в нея, когато изигра нежната и чувствителна Микаела в “Кармен” (31 март, Зала 1, НДК). Мария Цветкова е оперна актриса, която има таланта  да бъде забавна, „лудетина” на сцената, когато  ролята й го изисква в оперетите и комичните опери, но тя е също толкова убедителна и завладяваща в своите трагични оперни образи, какъвто е този на Катерина Измайлова.

Самата Мария се определя като  една непоправима романтичка и е щастлива от своята професия. Тя й позволява да пресъздава различни съдби, да се потопи в житейското многообразие на характери и литературни персонажи. Не крие, че в оперетата преди всичко се забавлява и си почива, а операта я обсебва изцяло. Но и в дават случая не може да замени удоволствието от срещата с публиката, от предизвикателството да извае вокалните образи и да се отдаде на магията на музиката и въздействието на сценичната драматургия.

Образът на Катерина Измайлова е едно от най-големите предизвикателства в кариерата й. За премиерата  в София на гениалната опера на Шостакович и участието й в нея, Мария Цветкова разказва в интервю за Vesti.bg:

- Как приехте предложението да влезете в образа на Катерина Измайлова, когато го чухте за първи път?
- Има роли, за които си мечтал. Има и такива, за които не си, но ги изпълняваш. Катерина не е нито една от двете. Тя се появи изведнъж - немечтана, неочаквана, като монета от 15 век, която случайно се озовава в краката ти. Катерина е моят неочакван подарък. Много бързо се обикнахме с нея. Приех я с широко отворено сърце и й обещах да я покажа нова, реална и неоперна. Приех предложението без да се замисля и не съжалявам.

- Познавахте ли добре произведението преди това, как бихте го описали? Гледали ли сте го, тъй като знаем, че то е играно само веднъж в България, в Русе, преди точно 50 г.
- Признавам, че не познавах добре произведението, но определено ми беше интересно, защото Шостакович е сред любимите ми композитори. Бях чувала няколко откъса и то от интермедийните моменти в операта. Шостакович грабва с това, че косата ми настръхва и си представям музиката му като на филм. Това е и Катерина Измайлова - филм. Незабравим, разтърсващ и много трогателен. Начинът, по който я представя композитора е уникален - крехка, но и много силна. Обичаща, мразеща... убийца... и все пак и съчувстваш и я разбираш. Първото, което чух от операта е ариозото "Серьожа" от Каторгата и се разплаках. За една минута аз вече бях влюбена в нея.

- Вие как бихте описали образа на героинята си?
- Образът на Катерина е много сложен. Реално тя е убийца и в същото време единствения положителен герой в операта, в което Шостакович ни убеждава със силата на своята гениална музика. Моята героиня е много различна от останалите интерпретации. Всеки актьор дава част от себе си и това е най-хубавото. Винаги съм търсила доброто и светлото в нещата (затова и любимият ми цвят е белият). Подходих към изграждането й с нежност и любов. Разбирам колко и е било трудно да оцелее и да продължи да живее така. Най-хубавото, което имаме в живота си е правото ни на избор - винаги можеш да избираш! Понякога е трудно, понякога е сложно. Съобразяваш се с обстоятелства, хора, морални норми... На Катерина и е било много, ужасно трудно, но тя е направила избора. Нещастна, самотна (макар и омъжена), отчаяна... тя намира своето "слънчево зайче" (така започва операта) и се усмихва на живота. Прегръща го със страст и много нежност. Построява си свой свят, за да е щастлива. Всъщност нещата са прости - Катерина има нужда да обича! Катерина има нужда да бъде обичана!

- Има много драматизъм и театрална игра в операта. Кои моменти са Ви най-трудни и с кои сцени най-много се гордеете?
- Във всяка опера има игра, но при Катерина Измайлова театралната игра е от определящо значение, някои я наричат театрална опера… ако има такова понятие! Тя ми дава шанс да покажа на публиката освен гласа си, още палитрата, която нося като актьор. Не си представям ролята в отделни сцени и не я деля на трудни и лесни моменти. Мисля я на цяло. Има моменти, в които емоцията те хваща за гърлото и става сложно... Опитвам се да се успокоя и да я представя по най-добрия начин. Последната сцена е много, много специална.

- Кои са партньорите Ви на сцената и как се работи с тях?
- Петър Костов, Пламен Бейков, Александър Баранов, Петя Цонева... все колеги, които обичам. Работи се лесно, когато си вярваме. С Пламен сцените се случиха веднага, защото си вярваме отдавна. С другите се "влюбихме" по време на репетиции.

- Вера Немирова е един от най-популярните оперни режисьори на съвремието. Какъв човек и професионалист е тя във Вашите очи на база Вашите опит и впечатления.
- Вера е явление в съвременният оперен свят. Шанс е да работиш с такава Стихия. Толкова е хубаво. Показа ми нов модел на работа (за който отдавна мечтаех). Тя ни направи по-добри и аз безкрайно й благодаря.

- Диригент на спектакъла е Найден Тодоров, хорът и оркестъра са на Русенска опера. Ще споделите ли няколко думи и за тях?
- Гледали ли сте филм без музика - ужасно е. Музиката е 80% от ефекта на филма. Нашият спектакъл всъщност е филм с прекрасно написана музика. Трябва и да се покаже по начин, който да те заплени... и ето тук е ролята на Найден Тодоров. Той е най-добрият разказвач на истории и може да те накара да обикнеш всяко произведение, пресъздадено от ръката му. Невероятно е как може да "запали" всички около себе си и те да го следват с удоволствие. Ако успееш да усмихнеш оркестър, значи си страхотен. Всъщност мисля, че няма оркестър по света, който той да не би "усмихнал". Аз съм му много благодарна, че ми повярва и създадохме Катерина с нова визия. От 7 години работя в Държавна опера Русе и все още (предполагам и винаги ще бъде така) се вълнувам и притеснявам от всяка моя изява с този оркестър и хор! Те са изключителни музиканти и аз много ги обичам, но респекта ми е огромен.

- Последният въпрос е най-труден. Защо зрителите трябва да гледат “Катерина Измайлова”?
- Има книги и филми, които те разтърсват и никога, ама никога не забравяш! Имаш ги в библиотеката си и ги препрочиташ, защото имаш нужда. Защо не добавите и опера? Защо това да не е "Катерина Измайлова"? Та тя е драма, сътворена като филм и изиграна на живо специално за вас. Мисля, че хората се делят в две групи - такива, които не познават "Катерина Измайлова" и такива, които я обичат и искат отново и отново да я съпреживяват.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 1 час

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 3 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 3 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 3 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 4 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 4 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 4 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 4 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 4 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 4 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 4 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 5 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 5 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 5 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 6 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 6 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове