Защо у нас няма да има лидери
Източник: sxc.hu
15

Н апоследък дори за Стоичков не помнят, минаха години. Преди и около милениума фразата „Стойков, Стойков" поне носеше усмивка на лицата ни, когато сме в чужбина - не че знаят къде се намира България, но поне са чували за българин.

Напоследък, когато се озовеш в чужбина, се сблъскваш със странен неутралитет - малцина помнят за „Стойков, Стойков", още по-малко за бившия соцлагер, покушението срещу папата и т.н. След ерата на Камата дойде ерата на нищото.

Приемете също така, че на чуждите медии не е интересна темата „България". Приемете също (сега очаквам негативни коментари), че единственият път, когато пак ще пишат за България, ще е за Христо Явашев. Да е жив и здрав човекът, но когато и той си отиде, авторитетните издания ще посветят дълги материали за него, а след седмица за милата ни родина пак няма да пише нищо, пак няма да остане нищо.

Да не би това да е географска предопределеност? Онзи глупав кръстопът, за който ни учеха в часовете по география? Съдба не е, защото съдбата е любимото извинение на мързеливите. Съветска орисия? Ще кажете, че е глупаво по русофобски.

Произволно избран ден от седмицата, примерно този понеделник, и пет минути гледане на CNN подсказват, че версията „съветска орисия" звучи разумно. Първа новина - Нелсън Мандела, усмихнати и умни хора отдават почит. Втора новина - една година японски премиер Шиндзо Абе, страната в подем. Трета новина - боксьор ще става лидер, облаците над Украйна се сгъстяват.

Съветска орисия, казвам ви! Все така става!

Дори и справедливите протести в Украйна да успеят, ще дойде някой като Кличко. Това не е сериозно. Господин Кличко е един от любимите лидери на опозиционна Украйна, който се опитва да „яхне" протестите, както му се вика тук. Нищо че Виталий едва говори украински, той е готов да управлява Украйна. На него му липсва всичко, освен блестящ удар. Няма излъчване, липсва аура, никакви ораторски качества, капка воля за опрощение (като Мандела); нулев икономически ум и визионерски качества (като Абе); нито дори студен магнетизъм и цяла торба с тактически ходове (като Путин). Но Кличко печели сърцата на украинците и те не осъзнават, че влизат в пореден сценарий така, както ние не осъзнаваме - ето ти Жорж Ганчев, ето ти пирамиди и фараони, ето ти малко Илияна Раева, после две-три щипки царски особи, силни генерали и гласовити агитатори.

Анализаторите твърдят, че номерът работи. Пак и пак.

Изправени пред барикади и минусови температури, липса на перспектива и канонада от корумпирани лидери, премръзналите хора се обръщат към по-лесното - лидер, на когото могат да се доверят; ако може да бъде национален герой, още по-добре. Да влезе Кличко. След 50 години пак ще дойде Кличко, този път Кличко 2, и така до безкрай. Докато Япония ще има нов Шиндзо Абе, Южна Африка - нов Мандела (дано), Америка - доставки по въздуха с безпилотни самолети и нови технологични революции. Бившите съветски сателити ще имат национални герои, уф.

Помните ли безграничната защита на Станка Златева по телевизията преди месец? По същото време в Америка защитаваха въпросните безпилотни самолети на Amazon, които ще доставят пакети до 2-3 килограма. Доставките ще се правят до 30 минути. В Америка търсят иновации, които да дърпат страната напред, и отдавна са разбрали, че днешният свят е свят на многообразие, различни цветове на кожата и безброй умни и глупави идеи, които водят до гениални открития. В България развяваме опърпан трибагреник и защитаваме шампионка в женската борба, която единствена била повод за национална гордост. Баста.

Виталий Кличко би се реализирал и в българската политика. Ще говорят това, което говорят по улиците на Киев и днес (според местната преса) - той е обикновен човек, произходът на богатството му е ясен, нищо че няма опит в политиката. Хората го харесват, защото е един от тях (в Южна Африка ми направи впечатление, че харесват Мандела, защото е по-умен от тях, какви глупаци са тия африканци).

Историята на Кличко е позната, защото един след друг никнат познати елементи - партията се казва УДАР, как иначе. Господинът с 41 нокаута е нокаутирал украинската данъчна система и плаща данъците си в Германия, май има и незаконно дете. Той е готов за ринга, но не е готов за политическия ринг, където го чака Путин.

В България този псевдолидерски цикъл се върти с години. Сигурно лидерите тук не се случват, защото родните политици не се сблъскват с огромни кризи, какъвто е случаят с Нелсън Мандела.

Апартейд, СПИН, туберкулоза, малария, въвеждане на функционираща съдебна система, истински демократични институции и конституция... толкова са много и толкова по-всеобхватни, от който и да е СРС скандал, калинка или костинбродска печатница.

Може би големите кризи тренират, кой знае. Но ето една сравнително голяма криза, бежанската, а политическата класа абдикира, вместо да роди нов лидер (какъвто беше случаят с една друга бежанска криза в България, тогава решена гениално от друг лидер, когото днес всички оплюват).

Ако има един урок, който политиците е трябвало да научат от Мандела освен видимите черти на характера му, това е "една цел". Мандела винаги е показвал, че големият политик трябва да има една цел. Голяма цел. И да се бори за нейното постигане.

Оставяме настрана факта, че той сам напусна поста след само един мандат като президент. И че прощаваше и на най-големите си опоненти, което всъщност беше най-голямото наказание за тях. В България няма нито един политик с една голяма цел. Или поне не е казал, че има такава.

Поради тази и ред други причини в родината няма да има политически лидери. И когато след още няколко години никой няма да си спомня за "Стойков, Стойков", вие мислете за обяснения, когато ви попитат от коя държава сте.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 10 минути

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 29 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 2 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 2 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 7 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак