Египетската армия свали президента от власт и отмени конституцията
На площад Тахрир в Кайро новината за свалянето на Морси бе посрещната с фойерверки   
Източник: БГНЕС
144

Главнокомандващият египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обяви в декларация, че суспендира конституцията и назначава председателя на конституционния съд за временен държавен глава.

В телевизионно обръщение ген. Сиси, заобиколен от военни командири, висши религиозни представители и политически фигури, на практика обяви отстраняването на избрания президент ислямист Мохамед Морси.

Сиси огласи свикването на президентски и парламентарни избори, на експертна група за ревизиране на конституцията и на национален комитет за помирение, който ще включва представители на младежки движения.

Генералът каза, че по "пътната карта" са се споразумели редица политически групи и религиозни лидери.

Военните уверяват, че нямат желание да контролират страната дългосрочно.

Временното правителство, което ще управлява Египет съгласно огласената от армията пътна карта, ще определи кога ще се състоят президентските и парламентарните избори, каза за Ройтерс, говорител на военните.

Главнокомандващият предупреди, че въоръжените сили и полицията ще противодействат решително на насилието.

Мохамед Морси осъди действията на армията и заяви, че това е държавен преврат.

"Обявените от командването на въоръжените сили мерки са абсолютен държавен преврат, отхвърлен категорично от всички свободни хора в страната", цитиран е той в съобщение на страницата си в Туитър, цитиран от Франс прес.

Според сътрудник на сваления президент Морси призовал египтяните да "окажат мирна съпротива на държавния преврат", както щял да постъпи самият той", допълва АФП.

Помощник на сваления президент Морси, Айман Али, каза, че бившият лидер е прехвърлен на тайно място, но не даде подробности, отбелязва АП.

Милионите протестиращи в страната, настоявали за оттеглянето на Морси, приветстваха възторжено изявлението на ген. Сиси. Веднага след него небето над Кайро се озари от фойерверки.

"Народът и армията са една десница", скандираха ликуващи демонстрантите на каирския площад "Тахрир". Поддръжниците на Морси, на свой ред, скандираха "Не на военното управление". Водещите мюсюлмански и християнски лидери заявиха, че подкрепят пътната карта на военните.

Привечер десетки бронирани машини на египетската армия бяха разположени край струпвания на привърженици на президента Мохамед Морси в Кайро,

предаде Франс прес. Военен източник, цитиран от държавната агенция Мена, заяви, че бронираните машини и войски са масово дислоцирани в кварталите Насър сити, Хелиополис и близо до Каирския университет.

Египетската армия разположи допълнителни войски и в други градове на страната преди очаквано обръщение на министъра на отбраната генерал Абдел Фатах ас сиси, предаде ДПА.

Танкове и войски са разположени "за предотвратяване на опасни прояви на насилие, които биха могли да застрашат египетската национална сигурност в близките часове", съобщи в сайта си държавният вестник "Ал Ахрам"

В 16,30 часа местно време изтече ултиматума на египетската армия към президента

В понеделник военните дадоха 48 часа на президента ислямист да "изпълни исканията на народа", на фона на масови демонстрации за оставката на Морси.

След изтичането на ултиматума, който вчера отхвърли, Морси призова на официалната си страница във Фейсбук за "съставяне на коалиционно правителство с цел организиране на парламентарни избори" до няколко месеца.

Морси, първият демократично избран президент в историята на Египет, добави, че предлага "ясна и сигурна пътна карта", основана на неговата "конституционната легитимност, която египтяните изковаха".

Египетските сили за сигурност арестуваха председателя

на политическото крило на "Мюсюлмански братя" - Партия на свободата и справедливостта - и бивш председател на парламента Саад ел Кататни, предадe Ройтерс, позовавайки се на източник от партията и на силите за сигурност.

Заедно с него е задържан Рашад Баюми - един от двамата заместници на висшия лидер на "Мюсюлмански братя".

Вторият човек в ръководството на "Мюсюлмански братя" - главният финансист на движението Хейрат аш Шатер - е арестуван в курортния град Хургада, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ИТАР-ТАСС.

Египетският в. "Ал Ахрам" съобщи, че има заповед за арест на 300 членове на "Мюсюлмански братя".

Египетските служби за сигурност са

прекъснали излъчването на телевизионен канал на "Мюсюлмански братя",

предаде Франс прес.

Служители на египетския клон на катарската телевизия "Ал Джазира" - "Ал Джазира Мобашер" - били арестувани, след като телевизията излъчила реч на Морси.

ДПА съобщи, че веднага след обръщението на ген. Сиси, в което той обяви, че Морси вече не е президент, е спряло излъчването на телевизия "Миср25" на "Мюсюлмански братя" и на двата твърдолинейни ислямистки канала "Ал Хафез" и "Ал Нас".

Изявлението на военните за свалянето на египетския президент Морси е "тъжен ден за демократичните стремежи на Египет, предателства към революцията от 25 януари и към милионите египтяни, които вярват в демокрацията", заявиха малко след това "Мюсюлмански братя" в туитър профила си, който поддържат на английски език, посочва ДПА.

Най-малко петима души са убити при сблъсъци между привърженици и противници на Мохамед Морси, съобщи Ройтерс, позовавайки се на държавните медии и на официални източници.

Престрелка избухнала в град Александрия.

Агенция МЕНА съобщава за най-малко един човек е убит и 50-има ранени.

Четирима поддръжници на Морси са убити при сблъсъци с войници и полицаи в град Марса Матрух, съобщиха службите за сигурност, цитирани от Франс прес.

Десет души са били ранени при атаката на група въоръжени поддръжници на Морси срещу централата на службите за сигурност в града, намиращ се близо до либийската граница.

В Асуан разярени привърженици на "Мюсюлмански братя" извършват погроми и трошат автомобили. Престрелка между поддръжници и противници на ислямистите е избухнала в град Ел Фаюм, предаде ИТАР-ТАСС.

Американското посолство в Кайро нареди на второстепенния си дипломатически персонал и семействата на дипломатите да напуснат Египет заради вълненията, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от ДПА.

Департаментът предупреди американските граждани да не пътуват до Египет и призова намиращите се там американци да напуснат страната, тъй като обстановката може да се влоши.

Американският президент Барак Обама призова

в Египет бързо да бъде избрано ново цивилно правителство

и изрази дълбоко безпокойство от обстановката в страната, предаде Франс прес.

В този период на несигурност призоваваме армията да гарантира, че се спазват правата на всички египтяни, особено правото на мирни събрания и на справедлив и независим процес пред граждански съдилища, каза Обама, апелирайки към всички страни да избягват насилието и да се обединят, за да гарантират трайното възстановяване на демокрацията в Египет.

Президентът обяви, че ще поиска съответните агенции и министерства да проучат законовите последици от новата ситуация във връзка с помощта от 1,5 млрд. долара, която Вашингтон отпуска ежегодно на Египет и която, съгласно американските закони, не може да се предоставя на страна, в която е извършен държавен преврат.

Малко по-рано влиятелният сенатор Патрик Лихи предупреди, че американският Сенат може да преразгледа въпроса за финансовата помощ за Египет след последните събития.

Генералният секретар на ООН

нарече "обезпокоителна" намесата на армията

за свалянето на президента Морси, като същевременно заяви, че исканията на протестиращите египтяни са легитимни.

От решаващо значение ще е бързото укрепване на цивилния ред в съзвучие с демократичните принципи, каза Бан Ки-мун.

Европейският съюз призова всички страни в Египет да се върнат бързо към демократичния процес, най-вече чрез нови президентски избори.

Великобритания призова към спокойствие, а Франция изрази надежда, че новите избори ще бъдат подготвени в обстановка на граждански мир, плурализъм, зачитане на личните свободи и на достиженията на демократичния преход.

Канада призова за конструктивен диалог.

Саудитският крал Абдула поздрави новия египетски ръководител Адли Мансур, а Судан изрази надежда, че мирът и стабилността ще надделеят в братски Египет.

Бразилското правителство заяви, че е разтревожено от тежката ситуация в Египет и призова за диалог без насилие, за да се излезе от институционалната криза.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" отправи към египетската армия апел да направи всичко възможно да гарантира човешките права и сигурността на всеки в Египет независимо от политическите му разбирания.

Коментари 144
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

144 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер