Изборите ще са между 28 септември и 12 октомври
Участниците в Консултативния съвет по национална сигурност   
Източник: Пресцентър президент
573

К онсултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента не се обедини около конкретна дата за предсрочните избори, но постигна договорка те да се проведат между 28 септември и 12 октомври тази година.

Това са датите, по които партиите започват консултации, съобщи след края на продължилото над 4 часа заседание държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът представи пред медиите становището и предложенията на КСНС относно актуалната политическата обстановка в страната.

Той обяви, че участниците в КСНС се обединили около идеята за "плавен преход" и предстоящи консултации за точната дата на изборите.

Все още не е ясно кога правителството ще подаде оставка.

Готов съм да бъда част от решението за дата за предсрочни избори, но то зависи от мандатоносителя и от управляващата коалиция, заяви президентът.

Парламентарно представените политически сили са отчели, че изборите за Европейски парламент не са дали допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи, както и че не са задали ясна алтернатива.

Партиите са се обединили около необходимостта от определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт, от ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.

Има консенсус и за консултации за определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар.

Президентът Плевнелиев благодари на членовете на КСНС за коректния и добронамерен дебат, който са имали и за конструктивния и национално отговорен подход. Той изрази увереност, че взетото днес решение на КСНС е важна стъпка към стабилност и ясна перспектива пред държавата.

Единственият от участниците в КСНС, който се спря да говори пред журналистите, беше Волен Сидеров. Той отново обяви, че от партията му искали избори на 27 юли, както и поправки в Изборния кодекс, с които да бъде въведен образователен ценз за гласуване. 

Очаквам политическите консултации за датата на предсрочните избори между парламентарно представените партии да се проведат в края на тази седмица или в началото на следващата, каза още Сидеров.

Цялото изявление на държавния глава вижте във видеото:

 

Публикуваме и текста на изказването на Росен Плевнелиев в началото на заседанието:

Свиках днешното заседание, защото съм уверен, че в сегашната усложнена политическа ситуация е важно да излъчим ясен сигнал към нацията, към пазарите и към партньорите, че политическите сили и институциите в България работят за стабилност, заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Политическите кризи са част от демократичния процес, имало ги е и ще ги има, но е важно как ги преодоляваме. Липсата на диалог и самоцелното политическо противопоставяне със сигурност ще задълбочат тежката ситуация, в която се намираме и няма да решат нито един от наболелите проблеми. Затова апелирам за национално отговорно поведение. Нека оставим партийните страсти на заден план и покажем на народа друго, по-конструктивно лице на политическия елит в страната, допълни Плевнелиев.

Той заяви, че през последните седмици партиите, поддържащи правителството, както и опозицията, по недвусмислен начин са дали да се разбере, че в рамките на настоящия парламент е почти невъзможно структурирането на работещ и устойчив кабинет, който да е в състояние да проведе все по-неотложните реформи и да преодолее критично ниското доверие на гражданите.

"Настоящата политическа криза трябва да бъде решена бързо, защото се отразява негативно на хората, на бизнеса, на икономиката, на държавата. Доказателство за това е сваленият преди дни кредитен рейтинг на България, за пръв път от много години. Важно е да покажем друг, различен и отговорен подход, като излъчим сигнал за смирение и за сътрудничество поне по стратегическите национални приоритети. Да покажем на народа и партньорите, че работим за стабилност и знаем как да я постигнем.

Затова е важно да постигнем съгласие дали и кога ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Необходимо е достатъчно време за подготовка, за да не поставим под съмнение легитимността на изборния процес и изборните резултати. За мен е особено важно и какво ще се случи след тези избори – ще имаме ли стабилно Народно събрание и правителство, което да се ползва с доверие и подкрепа, за да може успешно да проведе необходимите реформи. Датата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите. Сега е необходим здрав разум, за да не се компрометира волята на суверена. Влизането в спиралата на трайна нестабилност и тежко политическо противопоставяне днес е най-голямата заплаха за България.

Нека дадем пример и покажем стремеж за съгласие и решаване, а не задълбочаване на кризата. Да направим анализ на най-важното, което трябва да се свърши в следващите месеци от парламент и изпълнителна власт, за да осигурим плавен преход към ново, по-високо ниво на стабилност и легитимност на институциите. Трябва заедно да оценим рисковите проекти и да набележим необходимите мерки. Необходима ли е актуализация на бюджета? Възможна ли е газова криза в страната покрай конфликта Русия – Украйна; рисковете пред приходната и разходната част в бюджета също трябва да се адресират. Как да мотивираме общините и бенефициентите да ускорят усвояването на еврофондовете в най-решителния момент. Тук са въпросите около проекта "Южен поток", който трябва да се приведе в съответствие със законодателството и добрите практики в Европейския съюз", каза Плевнелиев.

Той подчерта, че Споразумението за партньорство с ЕК за 2014 – 2020 година също не търпи отлагане. "Има отдавна нереформирани сектори, които генерират трайна нестабилност – например здравеопазване, енергетика и др. Има критични и много рискови проекти, които могат рязко да дестабилизират финансите на държавата – например потенциална загуба на делото за АЕЦ "Белене", кредиторите на БДЖ да удовлетворят вземанията си, продавайки мотрисите, дефицити и не разплатени задължения на болници и общини, както и замразените от Европейската комисия плащания по две оперативни програми. Прочетох внимателно последния Доклад на Европейската комисия, забележките по Договора за партньорство, препоръките на МВФ за България и решението на Standard&Poor`s да намалят кредитния рейтинг. Надявам се и Вие да сте ги прочели. Обобщавам казаното от тях в едно изречение – политическа нестабилност и липса на реформи. Все още не е късно да стартираме важни и необходими за страната реформи, но след две до три години ще бъде фатално късно. Толкова е скъсен хоризонтът.

Секторите, които трябва да се реформират са ясни – посочват ги и Европейската комисия, и МВФ, и Световна банка, и кредитните агенции. Давам си сметка, че изпълнението на неотложните реформи е свързано със съответната политическа цена и затова залагам на обединението, като предлагам текст на декларация за политическо съгласие за реформи. Ще се радвам да я подкрепите. Надявам се всички съзнаваме, че най-тежката цена при липса на реформи ще я плати народът и нашите деца за десетилетия напред", добави Плевнелиев.

Той постави и темата за българския комисар в следващата Европейска комисия. "Не си представям днес да дебатираме конкретни имена, но се надявам да излъчим към гражданите и към европейските партньори ясен сигнал, че България може по един достоен начин да определи своя комисар. В тежката ситуация, в която се намираме, на замразени плащания по две европейски програми и не добра репутация в Брюксел, е важно да излъчим безспорна кандидатура с доказани качества, с висока репутация на европейската сцена, за да получим добър ресор и защитим ефективно българския национален интерес.

Надявам се на конструктивен диалог. Има много важни решения за взимане и неотложни задачи за вършене. Има и приоритети, които ни обединяват. Основната задача е да се успокои нацията. Народът не е разделен, но има голяма опасност моделът на взаимна неприязън и тежка политическа конфронтация да промени това. Призовавам за повече добронамереност и диалог, за спокойствие и стабилност, като оставим тежкото партийно противопоставяне зад нас и гледаме напред. По важните за обществото въпроси оттук нататък е необходим национално отговорен подход. Народът има усет. Той лесно разпознава популизма, партизанския подход и тези които задълбочават проблемите. Вярвам, че успешни ще бъдат политиците, които предлагат работещи решения и постигат резултати по тях. Дневният ред на обществото не е политическото противопоставяне и кой - кого. Реалните проблеми на народа са работа, доходи, пенсии, здраве, демография, справедливост, корупция.

Затова намирам за особено важно днес да излезем с ясно послание към всички в и извън България за това какво предстои оттук нататък. Знам много добре докъде се простират правомощията ми като президент и по тази причина няма да посоча дали и кога правителството да подава оставка, но също така знам и своята отговорност пред нацията. Трябва да излезем пред гражданите с ясно послание и отговори на въпросите, които днес вълнуват всички. Продължава ли правителството да работи, с каква парламентарна и обществена подкрепа ще се ползва? Ако да, тогава няма какво да дискутираме и да се състезаваме в политическо остроумие. Управляващите да си носят отговорността и да решават проблемите. Ако това е невъзможно, то може ли в рамките на 42-ото Народно събрание да се постигне друг формат и състав на стабилно правителство? Ако не, то по правилата на демокрацията предстоят избори. Само след като дадем отговор и решение на този въпрос, можем да пристъпим към други важни стъпки, гарантиращи плавния преход към новото 43-ото Народно събрание", каза президентът.

Днешното заседание по правилата на КСНС се квалифицира като извънредно, най-малкото защото редовно заседание се свиква с 15 дни предизвестие. Не разполагах с такова време, защото обявих свикването на извънредно заседание преди седмица, в деня, в който мандатоносителят изненада всички, като посочи възможна дата за избори в края на юли. Опозицията отговори с дата 28 септември, а коалиционният партньор посочи три варианта, от които най-вероятен – края на ноември. Четвъртата парламентарно представена политическа сила предложи 20 юли. Сега разбирате защо в този ден заявих, че в ситуация на непредсказуемост и тежка политическа криза, най-лошото, което политическите лидери могат да направят е да се замерят през медиите с противоречиви изказвания и дати за избори. Свиках днешното заседание, защото вярвам, че КСНС е добро място за дискусии, за постигане на единомислие и намиране на отговорни решения. С по-малко пропаганда и с повече добър тон и мисъл за хората, ще стигнем далече. Искам да ви уверя, че съм готов да бъда част от решението, но то зависи преди всичко от мандатоносителя и управляващата коалиция.

Сега ще чуя всяка една от парламентарно представените политически сили, като ще си позволя за последен път да подчертая, че настоящата политическа ситуация не може да продължава още дълго, а българският народ със сигурност ще оцени отговорното ни поведение, каза още Плевнелиев. 

Коментари 573
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

573 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Косово обяви за персона нон грата руската журналистка, задържана за шпионаж

Косово обяви за персона нон грата руската журналистка, задържана за шпионаж

Свят Преди 54 минути

Асламова има забрана да влиза в Косово за пет години

Байдън излезе от Белия дом за първи път след COVID-19

Байдън излезе от Белия дом за първи път след COVID-19

Свят Преди 2 часа

"Чувствам се чудесно“, заяви Байдън, преди да се качи на хеликоптера пред Белия дом

Анатолий Чубайс

Анатолий Чубайс е изписан от болницата, замина за Германия

Свят Преди 4 часа

Анатолий Чубайс, който на времето беше шеф на канцеларията на президента Борис Елцин, впоследствие влезе в екипа на Владимир Путин

В българския бизнес ще бъдат инвестирани почти три млрд. лева

В българския бизнес ще бъдат инвестирани почти три млрд. лева

България Преди 5 часа

ПКИП ще осигури подкрепа най-вече на микро-, малките и средните предприятия

АЕЦ "Запорожие"

ЕС осъди обстрела на АЕЦ "Запорожие" от Русия

Свят Преди 6 часа

Зеленски призова държавите по света да наложат строги санкции

.

Пет здравословни ползи от пъпеша и три вкусни рецепти

Любопитно Преди 6 часа

Богат е на витамини А, В (включително B9 или фолиева киселина), C и E. Съдържа и минерали като магнезий, фосфор, калций, желязо, калий и натрий

След катастрофата: Какво е състоянието на актрисата Ан Хеш

След катастрофата: Какво е състоянието на актрисата Ан Хеш

Свят Преди 7 часа

Тя се вряза с колата си в къща в западен район на Лос Анджелис и предизвика пожар

Повдигнаха две обвинения на задържания за тройното убийство в Рогош

Повдигнаха две обвинения на задържания за тройното убийство в Рогош

България Преди 7 часа

39-годишният извършител се е укривал в дома на майка си

<p>Откриха първото тяло от пожара в петролна база в Куба</p>

Властите в Куба откриха първото тяло от пожара в петролна база

Свят Преди 7 часа

При инцидента 121 души бяха ранени, а 16 все още са в неизвестност

евтаназия

Какви видове евтаназия съществуват

Свят Преди 7 часа

Евтаназията се характеризира с това, че се извършва от медицински персонал

Над 20 000 с COVID-19 за денонощие в Русия

Над 20 000 с COVID-19 за денонощие в Русия

Теми в развитие Преди 8 часа

От началото на пандемията руските медици са открили в страната общо 18 712 699 заразени

Мъж пострада при инцидент в София

Мъж пострада при инцидент в София

България Преди 8 часа

Предполага се, че е пресичал неправилно

Служител от руската окупационна администрация в Украйна почина след атентат

Служител от руската окупационна администрация в Украйна почина след атентат

Свят Преди 8 часа

Той бе тежко ранен след нападение в жилището му

Втори конвой кораби със земеделска продукция потегли от украински пристанища

Втори конвой кораби със земеделска продукция потегли от украински пристанища

Свят Преди 9 часа

Това съобщи министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков

Демерджиев: ГКПП „Капитан Андреево“ вече работи нормално

Демерджиев: ГКПП „Капитан Андреево“ вече работи нормално

България Преди 9 часа

Екипи на жандармерията поддържат обществения ред

Джип се заби в мантинелата на пътя Бургас-Созопол

Джип се заби в мантинелата на пътя Бургас-Созопол

България Преди 9 часа

Джип се е забил в мантинелата