90% от сирийските бежанци у нас са  кюрди, които искат да емигрират в Германия
Бежанците от Сирия настанени в общежитието във кв. "Военна рампа" в София   
Източник: Юлиана Николова/dariknews.bg
19

П о наблюдения на хуманитарни служители 90% от пристигащите у нас от Сирия бежанци са кюрди, като почти всички искат да емигрират в Германия, където има голяма кюрдска общност.

Това съобщи Владимир Панов, главен специалист в Бежанско-мигрантската служба на БЧК, на семинар за бежанската криза, организиран от гражданско сдружение "Евет" и фондация "Конрад Аденауер".

Хуманитарен статут получават хората, които бягат от война, а такива са почти всички от Сирия, посочи Панов. За разлика от тях нелегалните мигранти нямат бежанска история, това са най-често хора, които бягат от бедност, уточни той. Панов припомни пътя на бежанеца, който минава през граничния пункт (в случая българо-гръцката или българо-турската граница), като в повечето случаи той е без виза.

Първоначално бежанците са задържани за 24 часа в "Гранична полиция", след това се прехвърлят към центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците, или в домове на МВР (в кв. "Бусманци" в София и в гр. Любимец). Ако чужденците получат статут - хуманитарен или бежански, напускат центровете и си търсят квартира и работа, като преди това получават българска лична карта на бежанец. Ако им бъде отказан статут, следва да се върнат в страната, от която бягат.

На практика голяма част от бежанците обжалват отказа,

което може да удължи процедурата до придобиване на статут до няколко години. Дори да е отказан бежански статут, човекът трудно може да бъде върнат в страната си по произход. Така той може да остане в някой от центровете на МВР до 18 месеца, след което го пускат да си върви. Ако посолството на съответната държава не съдейства да бъде върнат в родината си, той не може да го направи, обясни Панов.

За разлика от сирийците, голяма част от които получават някакъв статут, то една част от гражданите на Ирак и Афганистан например, не получават никакъв. Досега нито един алжирец у нас не е получил статут, посочи специалистът. Той припомни, че в момента

най-много бежанци у нас има от Сирия,

като досега общо над 2 млн. са избягали от военния конфликт в различни части на света. В Турция сирийските бежанци са над 500 хил., в Йордания - също над 500 хил., около 50 хил. са в Египет, в Швеция и в Германия - по около 15 хил., а в Ливан са над 1 млн., или около една трета от населението на страната. Тежкото финансово и социално положение на сирийските бежанци в Ливан създава предпоставки за бунтове в страната, прогнозира Владимир Панов.

Той припомни, че само през октомври българската граница са преминали 3600 бежанци, след което достъпът е драстично ограничен. С изпращането на допълнителен личен състав от полицаи приемът е ограничен до 10-15 човека на ден. До 21 ноември броят на потърсилите убежище у нас е 8500, от които в центровете към ДАБ са настанени около 4000 души. Толкова е и капацитетът на центровете, макар към момента в тях да са настанени около 4150 души. Други 4300 човека, потърсили закрила у нас, живеят на собствен адрес, съобщи Панов.

Експертът цитира данни на ДАБ, според които всяка година до 2012 г. у нас около 1000 молби са се подавали за получаване на убежище. По данни на МВР от началото на годината досега подадените молби са около 8500, като в момента в центровете са настанени около 1500 деца. По данни отново на Агенцията за бежанците - 67 на сто от потърсилите закрила от 1993 г. досега са мъже, 14% са жени, а 19% - деца.

Тази година около 70 деца пребивават в центровете у нас без придружител, съобщи Панов. Той уточни, че непридружените деца под 14 години са голяма рядкост. Голяма част от децата без придружител у нас са между 15-17-годишни. Те престояват в центровете до навършване на 18 години, след което си търсят жилище и работа. До навършване на 18 г. на непридружените деца следва да бъде назначен настойник, но процедурата е трудна, отбеляза Панов.

Той припомни, че интеграционната програма на ДАБ предоставя шестмесечен курс по български език плюс стипендия от 4 лв. на ден, както и курсове по три квалификации - фризьорство, козметика и шивачество. Чужденците, потърсили закрила, получават и заплащане на част от наема си, заплащат им се и здравните осигуровки. След като получат статут, в двуседмичен срок могат да се включат в интеграционната програма на агенцията, ако обаче изпуснат този срок, губят право да участват в програмата.

Панов развенча две твърдения, тиражирани в медиите - защо Турция не прибере сирийските бежанци и защо Европа не сподели тежестта покрай бежанската криза у нас. Турция има морална отговорност, но не и законова да приема и интегрира сирийските бежанци. Тя не е длъжна да ги приема, защото не е член на ЕС. Макар да е подписала Конвенцията за бежанците, Турция няма ангажимент към протокола, който урежда приемането на бежанци извън Европа. Докато България, Гърция и Кипър, както и всички страни-членки на ЕС, сме подписали Конвенцията и протокола и се явяваме най-естествения път за бежанците, обясни Панов. По отношение на втория мит - според т.нар. Дъблински регламент, отговорност за бежанеца има първата държава, в която той влезе, допълни специалистът.

Недоверието от страна на бежанците е най-голямата пречка пред хуманитарните служители на БЧК, сподели по време на семинара Деница Баръмова - директор на дирекция Български младежки Червен кръст. Тя отбеляза, че

бежанците у нас имат нужда най-вече от храна.

30% от бежанците са деца, има и много бременни жени и майки, посочи Баръмова. Затова в лагерите има нужда от адаптирани млека, памперси, различни пособия за бебета, както и от хигиенни материали /превръзки за жените, мокри кърпички за деца/, а също и от одеала, спални комплекти, покривала. Има нужда и от почистващи средства и препарати. Възрастните бежанци споделят, че за тях е най-важно децата им отново да се усмихват, затова освен да предоставят храна и друг вид помощи, доброволци на БЧК организират в центровете за настаняване спортни и образователни игри за децата, съобщи Баръмова.

В отговор на въпрос на БТА тя каза, че все още в центровете има хора по джапанки, но причината не е че нямат обувки, а е продиктувано изцяло от личните предпочитания на някои от тях, свързани с културния им бит. Попитана дали бежанците се оплакват от лошо отношение към тях, Баръмова каза, че оплаквания доброволците на БЧК досега са получавали единствено от африканските граждани, но не и от арабските. Обяснението според нея е, че българинът е свикнал с арабската култура и нация.

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Винаги ли предизвикват парите широка усмивка?

Колко пари ни трябват, за да сме щастливи?

Пари Преди 9 минути

Има ли конкретна сума, която може да предизвика широка усмивка на лицето ни?

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Свят Преди 12 минути

Молим се за него и подкрепяме Словакия, каза унгарският премиер

Вегетарианците са по-защитени от рак и сърдечни болести

Вегетарианците са по-защитени от рак и сърдечни болести

Любопитно Преди 42 минути

Веганската, вегетарианската или лакто-вегетарианската диета значително намаляват общия риск от развитие на рак

Лютив чипс уби тийнейджър в САЩ

Лютив чипс уби тийнейджър в САЩ

Свят Преди 1 час

14-годишният Харис Улоба от Масачузетс е починал, след като взел участие в така нареченото "Предизвикателство с един чипс"

f

Какво е истинското значение на думата Wi-Fi

Любопитно Преди 1 час

Какво е значението на думата Wi-Fi и откъде идва произхода й четете в следващите редове

<p>Най-дългата атака от началото на войната между Русия и Украйна</p>

Най-дългата атака от началото на войната: Размяна на удари между Украйна и Русия, има жертви

Свят Преди 1 час

Въздушната тревога в Харков е продължила над 16,5 часа

Дженифър Лопес и Бен Афлек пак са пред развод?

Дженифър Лопес и Бен Афлек пак са пред развод?

Свят Преди 2 часа

През последните седмици двойката не се е появявала заедно на публични места и живее в различни части на страната

Ивицата Газа е спряла да получава гориво

Ивицата Газа е спряла да получава гориво

Свят Преди 2 часа

Най-големият недостиг е в южната част на анклава, съобщава ООН

Силни бури взеха най-малко 4 жертви в Хюстън, оставиха хиляди без ток

Силни бури взеха най-малко 4 жертви в Хюстън, оставиха хиляди без ток

Свят Преди 2 часа

Улиците са наводнени, а в целия район има съборени дървета и електропроводи

<p>Майката на убития Митко: Близнаците и Рангел имаха седем дни да стиковат версиите си</p>

Майката на Димитър от Цалапица: Близнаците и Рангел имаха седем дни да стиковат версиите си

България Преди 2 часа

В четвъртък за първи път пред съда се изправи основният заподозрян за зверското убийство, което разтърси селото

От София до Париж: Какво е на мода в столицата на модата?

От София до Париж: Какво е на мода в столицата на модата?

Любопитно Преди 2 часа

Тази година всички погледи са вперени във френската столица

<p>Какво знаем за смъртоносните гъбички, устойчиви на лекарства</p>

Открити в ушния канал на 70-годишен пациент: Най-опасните гъбички за хората

Любопитно Преди 3 часа

Опасните гъбички се появяват на три континента

<p>Вижте на кого отдава почит църквата днес</p>

Почитаме паметта на св. мъченик Николай Софийски и на Баташките новомъченици

Любопитно Преди 3 часа

Свети Николай Софийски бил християнин, роден в град Янина

Украински дрон е убил майка и 4-годишното ѝ дете при атака в Белгородска област

Украински дрон е убил майка и 4-годишното ѝ дете при атака в Белгородска област

Свят Преди 3 часа

Бил е поразен автомобилът им в село Октябърски

<p>Кларксън е най-секси мъжът във Великобритания</p>

Джеръми Кларксън е най-секси мъжът във Великобритания

Технологии Преди 3 часа

Това определение той печели за втора поредна година, изпреварвайки Том Холанд и Принц Уилям

Барикадиралият се в Пловдив полицай се е предал доброволно

Барикадиралият се в Пловдив полицай се е предал доброволно

България Преди 3 часа

Рано тази сутрин бусове на Жандармерията и СОБТ се изтеглиха от мястото