43

Н ад 100 постройки са разрушени в наводнения квартал на Мизия, показват първоначалните данни от огледите в бедстващия град., съобщи Нова ТВ.

"Все още има хора, които отказват да се евакуират", каза директорът на Областната дирекция на полицията във Враца комисар Иван Кирилов, цитиран от БНР.

"Има хора в блок в Мизия, които просто отказват да се евакуират. Още в началото ги приканвахме с лодките да слязат, но те просто отказваха, стоят си, махат с ръка, в знак на отрицание Но към момента сме на разположение, така че приканвам хората да не се притесняват. Ако имат нужда от нас, от спасение, за да не бедстват в домовете си, да се обаждат, за да можем и ние да реагираме адекватно и колкото се може по-бързо най-вече. Това е призивът ни", допълни комисар Кирилов, цитиран от националното радио.

Отводняването на потопените след наводнението в Мизия къщи ще започне веднага след оттичане на водата, за да бъде избегнато евентуалното им срутване, съобщи за Нова ТВ директорът на пожарната Николай Николов.

От тази вечер охраната на евакуираните къщи се поема от жандармерията.

Нивото на река Скът спада, но засегнатите квартали все още са под вода. Властите правят първоначални огледи за размера на пораженията.

Мизия е под вода

АЕЦ "Козлодуй" пък има готовност да приеме в своите общежития евакуирани вследствие на наводненията граждани.

Нуждаещите се могат да бъдат настанени и в хотел "Истър" в града, съобщават от централата.

В последните дни АЕЦ „Козлодуй” е оказала помощ на бедстващите жители на град Мизия, пострадали от придошлите води на река Скът. Още в събота вечерта от атомната електроцентрала са изпратили готови пакети с храна, три камиона с вода, ботуши и радиостанции за връзка между аварийните екипи, предаде БГНЕС.

За нуждите на кризисния щаб са осигурени и два мобилни дизелгенератора, осветителна техника и високопроходим пожарен автомобил.

Над 30 полицаи от управлението в АЕЦ "Козлодуй" и 15 пожарникари от противопожарната служба на централата са били изпратени в Мизия в неделя.

По-рано днес стана ясно, че въпреки започналото оттичане на водата, обстановката в Мизия продължава да е тежка. "Около 800 души са евакуирани, към 300 от тях са настанени в два лагера в града", обясни кметът на града Виолин Крушовенски. Те ще останат там, докато водата се оттече и техните къщи и улиците бъдат дезинфектирани.

Днес атомната електроцентрала организира и изпращане на вода и храна в Бяла Слатина и село Крушовица, също пострадали от преливането на река Скът.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@