5

Д етските музеи са американско откритие, което придобива все по-голяма популярност извън САЩ. До две години и в София ще бъде построен такъв музей, пише "Ню Йорк Таймс". 

Според изданието фондация "Америка за България" ще инвестира 15 млн. долара в иновативния проект "Музейко". 

Сградата, която ще бъде ремонтирана за целите на музея,

се намира в Студентския град и в момента е университетска лаборатория.

Американското издание обръща внимание предимно на архитектурните особености на проекта. По думите на ангажирания нюйоркски архитект Лий Школник музеят ще бъде организиран около идеята за движение през времето и пространството. 

В средата му ще има "дърво", изработена от стъкло, пластмаса и стомана, което ще минава през трите етажа на сградата. 

Долният етаж, който е под земята, и където са корените на дървото, ще приюти експозициите на миналото - палеонтология, геология, археология. 

На приземния етаж ще бъде представено настоящето чрез пана с информация за околната среда, архитектурата и градовете. 

Горният етаж ще бъде посветен на бъдещето и ще съдържа интерактивни изложби за най-новите технологии и пътуването в космоса.

Отвън сградата ще бъде облицована почти изцяло със стъкло, съчетано със цветни скулптурни форми, които да се вписват в планинския релеф около София.
 
Искаме тя да е нещо ново, видът ѝ да действа подканващо на семействата,

казва архитектът Школник. 

Според него много от сградите в България са затворени и затова се е опитал да остави впечатление за отвореност и прозрачност – както чисто физически, така и метафорично.

От къде идва идеята

От 2010 г. насам фондация "Америка за България" е финансирала няколко по-малки проекта за детски кътове в съществуващи български музеи, които предизвикват голям интерес и привличат много посетители. 

В Регионалния исторически музей в Кюстендил такъв детски кът е изграден в началото на 2013 г. От средата на февруари до края на октомври той е бил посетен от 953 деца и 210 техни придружители, което представлява 25 процента от посещаемостта на музея в този период. 

Пред Vesti.bg директорът на музея Валентин Дебочички сподели, че специално заради детския кът пристигат автобуси с ученици от цялата страна и че изграждането му е повишило интереса към музея като цяло. 

Деца играят в специализирания кът на Регионалния исторически музей в Кюстендил
Деца играят в специализирания кът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Източник: Архив

В резултат на големия интерес към тези малки проекти от "Америка за България" решават да се ангажират с "Музейко". 

Решихме да предприемем нещо по-мащабно – детски музей по американски модел, казва Бистра Кирова, директор на музея от страна на фондацията. 

По план проектът "Музейко" трябва да бъде официално представен през първата половина на ноември.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@