0

Опозиционната партия "За тайландците" на Инглук Шинаватра спечели мнозинството от гласовете на провелите се вчера парламентарни избори в Тайланд.

Тя получи общо 265 места в 500-местния парламент, докато управлявалата досега Демократическа партия на премиера Абхисит Веджаджива ще има само 159.

"Резултатът е ясен: Партията "За тайландците" спечели изборите, а Демократическата партия е победена", заяви Веджаджива. Заради изборната загуба той подаде оставка като партиен лидер.

Така Инглук Шинаватра ще е първата жена, която ще застане начело на правителството в кралството.

Днес тя обяви, че е постигнала споразумение за

съставянето на кабинет с още четири по-малки партии,

които също като нея са били в опозиция.

"Пет партии постигнаха споразумение да работят заедно за управлението на страната и за решаване на проблемите на хората - обяви Шинаватра на пресконференция. - Първият и най-неотложен проблем пред новото правителство ще бъде да се постигне национално помирение". Като приоритети тя изтъкна също граничния конфликт с Камбоджа и борбата с корупцията.

Бъдещата управляваща коалиция ще разполага с 299 места в парламента. На практика Инглук Шинаватра не се нуждае от коалиция, за да състави правителство, тъй като има мнозинство от над 50 на сто от местата в парламента, посочва АФП.

"За партията не е добре да управлява самостоятелно", заяви още преди изборите бившият премиер Таксин Шинаватра, който живее в изгнание и е брат на Инглук.

Самата

Инглук няма политически опит,

а предимството й – че е сестра на Таксин, е и неин недостатък.

Таксин Шинаватра е в изгнание след като бе свален с държавен преврат през 2006 г. и е заклет враг на тайландския елит.

Той напусната страната, за да избегне присъда от две години затвор за финансови злоупотреби. Той е преследван и по обвинения в тероризъм заради предполагаемата подкрепа, оказана на участвалите в демонстрациите през пролетта на миналата година.

До 100 хил. "червени ризи", повечето верни на бившия телекомуникационен магнат, окупираха два месеца центъра на Банкок с искане премиерът Абхисит Веджаджива да подаде оставка. Размириците, на които в крайна сметка сложи край армията, отнеха живота на над 90 души, а 1900 бяха ранени, припомня АФП.

Инглук е привлекателна 44-годишна бизнесдама и майка на малко момче, която стана лидер на опозиционната партия "За тайландците" преди по-малко от два месеца. Тя често е смятана за рупор на брат си, а самият той я нарича свой клонинг.

Силата й обаче е, че превърна не особено ласкавия епитет в огромна политическа енергия, която й помогна да спечели изборите.

По време на предизборната кампания тя без задръжки експлоатира роднинската си връзка с 18 години по-големия си брат, който е много популярен сред социално слабите маси в градовете и селата.

Инглук Шинаватра е най-малкото от девет деца. Родена е на 21 юни 1967 г. в едно от най-влиятелните семейства от китайски произход в северната провинция Чианг Май.

Завършва политология в местния университет и става магистър по публична администрация в американския университет в Кентъки преди да се завърне в Тайланд в началото на 90-те години като стажантка в предприятията на семейната империя.

Тя стига до поста председател на отдела по мобилна телефония на основания от Таксин телекомуникационен гигант "Шин корп".

Компанията е

в центъра на скандал малко преди държавния преврат от 2006 г.,

когато семейството й продава всичките си акции за 1,9 млрд. долара без да плати данъци.

За разлика от кариерата й в бизнеса обаче, не се знае какъв политически ръководител ще е Инглук.

Все пак след победата на Инглук,

шансовете за стабилизиране на страната

се увеличават и от декларацията за ненамеса на военните.

Досегашният министър на отбраната на Тайланд и бивш началник на генералния щаб на въоръжените сили на страната Правит Вонсуван обяви, че "армията приема изборните резултати", предаде Ройтерс.

"Народът ми даде шанс. Ще се постарая да не ви разочаровам", заяви 44-годишната бизнес-дама. "Много неща трябва да се свършат, за да стане възможно постигането на национално помирение" след насилието, обхванало страната през последните години, добави Инглук Шинаватра.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@