34

Т урският министър на околната среда Ердоган Байрактар съобщи днес, че подава оставка, и призова премиера Реджеп Ердоган да стори същото заради скандала с разкритията за корупция, избухнал преди седмица.

"Оттеглям се от министерския пост и напускам депутатското място", подчерта Байрактар и призова Ердоган също да подаде оставка. По-рано днес оставки подадоха другите двама министри, свързани със скандала – на икономиката Зафер Чаглаян и на вътрешните работи Муамер Гюлер.

На 17 декември турската полиция за финансови престъпления задържа синовете на тези трима министри в рамките на разследване за предполагаеми измами и корупция при обществени поръчки.

По време на въпросната полицейска операция освен министерските синове бяха арестувани и редица бизнесмени и президентът на публичния трезор "Халк банкасъ" Сюлейман Аслан, които са обвинени за участие в крупни финансови машинации. По-късно синът на Байрактар беше освободен след разпита.

Скандалът разтърси управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), а премиерът и неин лидер Реджеп Ердоган определи мащабното антикорупционно разследване срещу негови приближени като "заговор" за дискредитиране на неговото правителство.

Ердоган също така обвини някои чуждестранни посланици в участие в "провокативни действия" и ги призова да изпълняват само собствените си задължения. Той заяви, че това е "външна и вътрешна операция".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@