33

Съд в московския район Хамовники призна днес бившия световен шампион по шахмат и настоящ опозиционен деец Гари Каспаров за невинен по обвинение в участие в неразрешена демонстрация пред сградата на същия съд, предаде ИТАР-ТАСС.

Каспаров бе арестуван на 17 август по време на демонстрация пред районния съд в знак на протест срещу произнасяните там присъди срещу трите млади жени от пънк група "Пуси райът".

Задържалият го полицай заяви в показанията си, че Каспаров е престоял в ареста 4 часа и че е арестуван за скандиране на лозунги "Свобода на Пуси райът!" и Долу полицейската държава!".

Тогава бяха задържани общо 60 души, сред които и лидерът на Левия фронт Сергей Удалцов.

Пред съда Каспаров заяви днес, че е отишъл на 17 август до сградата съда, за да разбере каква е присъдата срещу трите музикантки и че не му е било известно предварително за опозиционната демонстрация.

Съдът установи, че няма данни за извършено административно нарушение и прекрати делото.

След произнасянето на оправдателната присъда Гари Каспаров каза, че възнамерява да съди полицая, който го е арестувал противозаконно.

В деня на задържането полицай твърдеше, че Каспаров го е ухапал по ръката и че трябвало да потърси медицинска помощ.

Бившият шахматист отхвърли това обвинение и предположи, че полицаят е ухапан от куче, предлагайки да се направи експертиза, припомня ИТАР-ТАСС.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@