Светът скърби за Нелсън Мандела
Нелсън Мандела   
Източник: БГНЕС
18

П резидентът на САЩ Барак Обама нареди американските знамена да се спуснат наполовина до понеделник вечерта в памет на бившия южноафрикански президент и борец срещу апартейда Нелсън Мандела, който почина в Йоханесбург на 95 години.

"Оплакваме загубата му, но вечно ще почитаме паметта му. Днес САЩ изгубиха близък приятел, Южна Африка загуби несравним освободител, а светът загуби източник на вдъхновение за свободата, справедливостта и човешкото достойнство", пише в официалната прокламация на Обама. Подобна прокламация е рядкост за чуждестранна личност.

Тя касае всички американски знамена на американски официални сгради в САЩ и чужбина. В слово в Белия дом по-малко от 45 минути след обявяването на кончината на Мандела, Барак Обама отдаде почит на "един смел и дълбоко добър човек".

Благодарение на пламенното му достойнство и непоклатимата му воля да пожертва собствената си свобода за свободата на другите, той преобрази Южна Африка и развълнува всички ни, заяви Обама.

Последният бял президент на Южна Африка Фредерик де Клерк, с когото Мандела дели Нобеловата награда за мир заяви, че за него е било чест да работи с Мандела, предадоха ДПА и Ройтерс. "За мен бе чест, че можах да работя с Мандела в процеса, който доведе до приемането на временната конституция и първите ни демократични избори през април 1994 г.", заяви 77-годишният Де Клерк.

"Макар и да бяхме политически опоненти и макар и отношенията ни често да бяха бурни, ние винаги можахме да се обединим в критични моменти за решаване на множеството кризи, които възникнаха по време на преговорния процес", заяви Де Клерк, който заедно с Нелсън Мандела получи Нобеловата награда за мир за 1993 г. за съвместните им усилия по слагане край на режима на апартейда в Южна Африка.

Мандела "ни научи да живеем заедно", заяви друг герой на борбата срещу апартейда - архиепископ Дезмънд Туту. "През 24-те години (след освобождаването му) Мадиба (племенно име на Мандела) ни научи как да живеем заедно и да вярваме в себе си и във всеки друг. Той бе обединител от мига, в който излезе от затвора" през февруари 1990 г., заяви Дезмънд Туту.

"Той отиде отвъд расите и социалните класи в личната си дейност, със своята топлота и воля да изслушва и съчувства на другите. Той възвърна вярата на другите в Африка и африканците", заяви 82-годишният носител на Нобеловата награда за мир за 1984 г., който днес е считан за моралната съвест на Южна Африка. Историческият лидер на полския синдикат "Солидарност" и Нобелов лауреат за мир за 1983 г.

Лех Валенса нарече Нелсън Мандела "велик символ на борбата срещу апартейда и расизма". "Един велик човек почина. Заедно с пастор Мартин Лутър Кинг и архиепископ Дезмънд Туту, той бе велик символ на борбата срещу апартейда и расизма, в подкрепа на равенството. Такъв ще остане той в световната памет и в моята", заяви Валенса.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви в памет на Нелсън Мандела, че "примерът на този велик ръководител ще води тези, които се борят за социална справедливост и мир по света".

"Правителството и народът на Бразилия научиха с отчаяние тази новина", добави президентката на най-голямата латиноамериканска страна с население 200 милиона жители, половината от които имат африкански корени. Дилма Русеф отдаде почит на "най-голямата личност на 20-и век" и подчерта "страстта и интелигентността", които той е проявил, за да "постигне един от най-значителните процеси на освобождаване на човека в съвременната история - края на апартейда в Южна Африка".

Лидерката на опозицията в Мианма и носителка на Нобеловата награда за мир за 1991 г. Аун Сан Су Чжи определи Мандела като "забележителен човек, който ни научи, че можем да променим света".

"Искам да изразя дълбоката си скръб от смъртта на един човек, който се бори за правата на човека и за равенство в цял свят. Той ни научи, че никой не трябва да бъде принизен заради цвета на кожата му и за обстоятелствата, в които е роден", заяви Аун Сан Су Чжи, която подобно на Мандела прекара години лишена от свобода заради борбата си срещу бившата военна хунта в Мианма, която бе разтрогната през 2011 г. "Той ни научи също, че можем да променим света. Можем да променим света, като променим поведенията, като променим схващанията. Затова искам да отдам почит към един забележителен човек, който издигна моралното чувство на човечеството", заяви лидерката на опозицията в Мианма.

Тибетският духовен водач Далай лама, който е носител на Нобеловата награда за мир за 1989 г., заяви, че в лицето на Нелсън Мандела е изгубил "скъп приятел" и го определи като "човек с безспорна смелост, принципи и почтеност".

"Най-добрата почит, която можем да му отдадем, е да направим всичко по силите си да допринесем за съблюдаването на единството на човечеството и да работим за мира и помирението, както правеше той", се казва в писмо на Далай лама в сайта му.

Президентът на Франция Франсоа Оланд почете паметта на починалия. "Този неуморен борец срещу апартейда го победи със своята смелост, упоритост и постоянство. Въпреки личните изпитания и неспирните унижения на 27 години затвор, той успя не само да свали един отблъскващ режим, но и да помири южноафриканците и да осигури победата на демокрацията", заяви Оланд.

"През всички тези години Нелсън Мандела въплъщаваше южноафриканската нация, той бе спойката на единството й и гордостта на цяла Африка. Посланието му няма да изчезне, то ще продължи да вдъхновява борците за свобода и да дава увереност на народите в защитата на справедливите каузи и всеобщите права. Франция се присъединява към безкрайната скръб на южноафриканския народ", заяви френският президент.

Френският премиер Жан-Марк Еро обяви от Пекин, че по решение на френския президент Франсоа Оланд знамената във Франция ще бъдат спуснати наполовина в памет на Мандела.

"През целия си живот Нелсън Мандела смело се бореше за справедливост и срещу мерзостта на апартейда. Борбата му срещу расизма и за свободата надхвърли границите на страната му и придоби световно влияние. С уважение и смирение се прекланям пред паметта на този необикновен човек, който дълго време ще остане източник на вдъхновение за цялото човечество", се казва в изявление на Еро от Пекин, където френският премиер е на официално посещение.

"В лицето на Нелсън Мандела си отиде бащата на Южна Африка, стълбът на борбата за свобода и помирение. Цял свят му се възхищаваше. Той даваше пълния смисъл на думата "човечество", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че в памет на Мандела ще бъде спуснато наполовина британското знаме пред офисите му на "Даунинг стрийт". "Една голяма светлина угасна в света", написа Камерън в Туитър.

Ирландският премиер Енда Кени благодари на Мандела за "неговия дар" и поднесе съболезнования на народа на Южна Африка. "Името на Мандела разтърси съвестта ни и сърцата ни. Той стана синоним на търсенето на достойнство и свобода на цялата планета", заяви ирландският премиер.

Заедно с народа на Южна Африка Германия скърби за Нелсън Мандела, заяви германският канцлер Ангела Меркел

"Името му винаги ще бъде свързвано с борбата срещу потисничеството на народа му и с победата над режима на апартейда. Дългите години затвор не пречупиха Нелсън Мандела и не го озлобиха. И от посланието му за помирение се роди една нова и по-добра Южна Африка. Светлият пример на Нелсън Мандела, политическото наследство на мирната му борба и отхвърлянето му на всякаква форма на расизъм дълго ще останат вдъхновение за народите по цял свят", се казва в изявление на Меркел.

Мандела даде необикновено голям принос в развитието на отношенията между Китай и Република Южна Африка, както и за напредъка на човечеството, се казва в съболезнователната телеграма на президента на Китай Си Цзинпин

Нелсън Мандела бе отличен политик, който си спечели уважението и обичта на хората по цял свят, заяви китайското външно министерство. Мандела бе стар приятел на Китай, който направи много за подобряване на двустранните отношения. Китай се възхищава на работата му за помирението на Южна Африка след апартейда и поднася съболезнования на правителството и народа на Южна Африка и на семейството на Мандела, заяви говорител на китайското дипломатическо ведомство.

Русия се разделя с дълбока скръб с бившия президент на РЮА Нелсън Мандела, заяви заместник-постоянният представител на Русия в ООН Евгений Загайнов.

"Нелсън Мандела бе виден политически деец, чието име по цял свят трайно се свързва с идеалите на свободата и равенството", заяви руският дипломат.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отдаде почит към паметта на починалия. "Нелсън Мандела бе един от най-достойните хора на нашето време. Той бе баща на народа си, човек с поглед в бъдещето, борец за свобода, който отхвърляше насилието. Той даде личен пример на народа си с дългите години, които прекара в затвора. Той никога не беше арогантен. Той работеше за поправяне на разделенията в южноафриканското общество и с характера си съумя да избегне изблици на расова омраза. Той ще бъде запомнен като бащата на нова Южна Африка и изключителен морален водач", се казва в изявление на Нетаняху.

Палестинският президент Махмуд Абас приветства в лицето на Нелсън Мандела "символ на освобождаването от колониализма и окупацията за всички народи, които се стремят към свобода"

"Това е голяма загуба за всички народи по света и за Палестина. Той бе най-смелият и най-важният измежду хората, които ни подкрепиха", заяви Абас по повод кончината на Мандела. "Няма да го забравим. Палестинският народ няма да забрави историческите му думи, че южноафриканската революция няма да постигне целите си докато палестинският народ не получи свободата си", подчерта Абас.

Когато почина историческият палестински лидер Ясер Арафат на 11 ноември 2004 г., Нелсън Мандела му отдаде почит като "един от най-забележителните борци за свобода на това поколение", припомня АФП. През октомври 1999 г., няколко месеца след като напусна властта, Нелсън Мандела посети палестинските територии и Израел. В реч в палестинския парламент той прикани палестинците да не се обезсърчават в борбата си за своя държава. "Ние също преживяхме тежки дни, жертвата на наши другари и силни разочарования" в борбата срещу апартейда в Южна Африка, припомни тогава Мандела.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви три дни траур в памет на Нелсън Мандела "Отиде си още един великан на народите по света. Мадиба, ти живееш вечно", написа Мадуро в Туитър. "В памет на Великана Нелсън Мандела реших в името на цяла Венецуела да обявя три дни траур" в цялата страна, заяви той. Нелсън Мандела посети Венецуела през 1991 г. и бе награден с ордена на "Освободителя Симон Боливар".

Нелсън Мандела бе "една от най-големите политически фигури на нашето време" и символ на борбата срещу расизма, заявиха президентът на ЕС Херман Ван Ромпой и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу

"Това е тъжен ден не само за Южна Африка, но и за цялата международна общност. Оплакваме кончината на една от най-големите политически фигури на нашето време. Нелсън Мандела олицетворява борбата срещу расизма, политическото насилие и нетолерантността. Той даде на всички нас важен урок за помирение, политически преход и социално преобразяване. Само човек с неговата дълбока човечност, морална почтеност и ясна визия за бъдещето можеше да постигне такъв резултат. Няма по-подходящ начин да почетем паметта му от потвърждаването на ангажираността си в защита на демократичните ценности, за които Нелсън Мандела се бореше неуморно. От името на Европейския съюз поднасяме най-искрени съболезнования на семейството му, на правителството и народа на Южна Африка", заявяват Ван Ромпой и Барозу.

"Южна Африка загуба своя баща, светът губи един герой. Отдавам почит към един от най-великите човеци на нашето време. Той бе борец, водач и извор на вдъхновение за толкова много хора", заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. "Днес целият свят е в траур. Нелсън Мандела бе модел за всички нас независимо от произход, раса или вяра. Той въплъщаваше ценностите на прошката, смелостта и отговорността на най-високо ниво", заяви европейският депутат Жозеф Дол от Европейската народна партия.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 5 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen