7

Р уските власти са нарушили свободата на събиранията и свободата на сдружаване, арестувайки Гари Каспаров през 2007 г. по време на протест в Москва, отсъди Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), съобщи АФП.

Задържането на бившия шампион по шах, станал известен противник на Кремъл, и на осем други руски опозиционери "не е било пропорционална мярка за опазване на обществения ред", заявиха съдиите.

Каспаров, който през 2007 г. бе един от лидерите на опозиционното движение "Другата Русия", бе задържан за пет часа в полицейското управление, след което срещу него бе заведено дело и му бе наложена глоба в размер на 1000 рубли (28,5 евро) за участие в непозволен протест.

ЕСПЧ осъди руските власти да изплатят 10 хил. евро на Каспаров, който сега живее в Женева.

Двама други ищци ще получат същата сума, а останалите шестима - по 4000 евро всеки, като обезщетение за нанесени морални щети.

Междувременно "Независимая газета" обяви, че евродепутатите са недоволни от дейността на външнополитическата служба на ЕС, засягаща Русия, и изданието разполага с проектовъпроси, които може да бъдат зададени от парламентаристи на върховния представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Според вестника депутати упрекват оглавяваното от Аштън ведомство, че не изпълнява резолюцията, осъждаща руските власти заради нарушения на човешките права, и настояват за обяснения дали това е съвместимо с членството на Русия в Съвета на Европа. През ноември или декември се очаква нова резолюция на Европарламента за Русия, по-сурова от предишните, твърди всекидневникът. Тя може би ще е съпроводена с поименен списък, изброяващ нарушители на човешките права в Русия, включително във връзка с делото за безредиците на Блатния площад по време на протестите срещу властта през май миналата година.

По данни на "Независимая газета" евродепутатите се канят да отправят до европейските външни министерства ясен сигнал, че нарушителите на човешки права не са желани гости в ЕС.

Списъкът се пази в тайна, но вестникът е научил, че включва имената на Александър Бастрикин - шеф на федералното следствие, и на Михаил Лесин - бивш министър на печата, оглавил тези дни холдинга "Газпром-медиа". Лесин е внесен в списъка като човек, носещ отговорност за удушаването на свободния печат в Русия. В списъка са включени също съдии, прокурори и следователи, натоварени с делото за Блатния площад, пише изданието.

Евродепутатите са възмутени от положението с правата на сексуалните малцинства в Русия, също и от опита президентът Владимир Путин да бъде номиниран за Нобелова награда за мир.

Европарламентаристите изтъкват, че ще продължат натиска върху руските власти.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@