Ирина Бокова, Мишел Обама и още световни лидери поискаха по-качествено образование
Източник: netinfo
4

Г енералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, първата дама на Съединените американски щати Мишел Обама и още 14 световни лидери заявиха своя ангажимент за повишаване на качеството на образованието по време на среща, съпътстваща 69-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Срещата "Качествено образование за света, който ние искаме" се проведе в подкрепа на „Първа инициатива на глобалното образование“, стартирана от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Инициативата има за цел ускоряване напредъка към постигането на всеобщ достъп до основно образование, подобряване качеството на учене и насърчаване на нови форми на глобално гражданство.

Събитието се провежда в критичен момент, се казва в съобщение на пресофиса на генералния директор на ЮНЕСКО. При оставащи по-малко от 500 дни до 2015 г. – целевата дата за постигане на целите на инициативите „Образование за всички“ и „Хилядолетие на развитието“ – все още по света има 58 млн. деца, които не посещават училище и 250 млн. деца, които не могат да четат, пишат и броят, дори и след четири години на обучение.

„Тази глобална криза на учене не само подкопава социалното сближаване и заплашва стабилността, това е нарушение на основните човешки права", каза Бокова на световните лидери в приветствието си. "Образованието трябва да стои на първо място, и то не какво да е образование, а качествено образование - образование, което да превърне света в по-добро място ", отбеляза генералният директор на ЮНЕСКО.

Като демонстрация в подкрепа на образованието, 14 държавни и правителствени ръководители и министри от всички региони на света, директори от ООН и водещи международни застъпници застанаха заедно, за да изпратят едно и също послание: качеството на ученето през целия живот е ключът към изграждането на по-справедлив, мирен и устойчив свят.

Президентът на Световната банка Джим Ким и бившият британски премиер Гордън Браун, който е специален посланик по въпросите на образованието на генералния участваха в откриващия панел. Първата дама на САЩ Мишел Обама отправи апел за образованието на момичетата и жените като движеща сила за промяна на света. Тя подчерта значението на подкрепата за момичета и преминаването им от начално до средно образовани, защото без това момичетата са осъдени на "живот в зависимост, страх и насилие."

По думите на Мишел Обама това изисква, нови закони, както и промени в културните норми на национално ниво и на силна програма в глобален план. "Ние трябва да се борим по-усилено, за да се гарантира качествено образование за всички и на това трябва да се посвети цел в дневния ред след 2015 г.," каза тя.

Първата дама на САЩ припомни на всички участници за смелостта, показана от милиони момичета в много страни по света: „Ако можем да покажем една малка част от тяхната смелост, тогава можем да променим света". Заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон приветства политическата воля на най-високо равнище на срещата "Качествено образование за света, който искаме" като събитие, което дефинира качественото образование не просто като достъп до пазара на труда, а и основа на личната реализация, равенството между половете, глобално гражданство и основно човешко право.

„Първата инициатива за глобално образование“ е призив за действие да се впрегне преобразяващата сила на образованието, за премахване на бедността и глада, за подобряване на здравето и за запазването на нашата планета. Ние изпратихме това послание на срещата за Глобално образование през май и на Международната конференция по въпросите на грамотността този месец, както и на срещата на върха на БРИКС“, каза Бокова.

Тя подчерта, че е налице силен международен консенсус за това, че образованието трябва да бъде включено на централно място в дневния ред за развитие след 2015 и това ще бъде от решаващо значение за неговия успех. Тази бъдеща програма ще бъде обсъдена по време на тазгодишното Общото събрание на ООН и глобалната цел и насока за образование ще бъде дискутирана по-нататък на Световния образователен форум през май 2015.

Световните лидери, говорейки в ООН в сряда, отправиха послание, че за да се отприщи преобразуващото въздействие на образованието и за да има развитие, правителствата трябва да удвоят усилията си за набиране, обучение и подкрепа на учители, без които децата не могат да получат качествено образование. Това може да се постигне единствено чрез увеличаване на финансирането за основно образование, като

в момента не достигат 26 милиарда долара годишно.

"Ние трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да подкрепим, всяко момиче и момче да посещават училище, да получат правилното обучение и да дадат своя принос към обществото", каза Бокова.

Събитието започна с декларации от „Първа инициатива на глобалното образование“ относно преобразяващата роля на качественото образование, особено за тези, маргинализирани от бедност, местоположение, пол, увреждане или етнически произход. Това бе последвано от забележки от управителните членове на инициативния комитет, които подчертаха, че е важно да се обърне внимание на предизвикателствата, породени от глобалната криза на учене, която е оставила 250 милиона деца неспособни да четат, пишат и броят, дори и след четири години на училище.

Президентът на Южна Корея Пак Кън Хе отбеляза, че "тайната на развитието е инвестицията в хора, в областта на образованието." Като припомни на всички за ролята на ЮНЕСКО в стартирането на „Образование за всички“, тя обърна внимание на Световния образователен форум, на който Южна Корея ще бъде домакин през 2015 г.

Съпругата на емира на Катар Шейха Моса като Специален пратеник на Генералния секретар на ООН изтъкна недостатъците на напредъка към постигането на „Цели на хилядолетието за развитие“ като призова да се вземат поуки занапред. В тази връзка тя подчерта необходимостта от защита на училищата, като сигурни убежища в конфликти и бедствени ситуации.

Президентът на Световната банка Джим Ким открои значението на образованието за растеж, с примери от целия свят. "Образованието е в основата на просперитета и развиващата се икономика", каза той. Специалният пратеник за глобално образование Гордън Браун даде пример с образованието като антипод на ранните бракове и принудителен труд. "Имаме нужда първо от образование, образование преди всичко и образование завинаги.", каза Браун.

В заключение, генералният директор на ЮНЕСКО благодари на всички участници за енергията и ангажираността, която те полагат за извеждането на образованието на първи план. "Ние трябва да приложим същата тази визия, същия този ангажимент, същата тази енергия, за да завършим всичко недовършено и да оформим глобалния дневен ред за развитие след 2015 г. като поставим образованието в неговата сърцевина, защото образованието е право на човека, развитие и императив за сигурност“, каза Бокова.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 8 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 11 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 57 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност