Халифатът отвръща на удара
Източник: ЕПА/БГНЕС
23

О т месеци на иракчаните се казваше, че "Ислямска държава" (ИД) е преминала в отстъпление.

През април министър-председателят Хайдер ал Абади обяви, че е спечелил "психологическата битка" след прогонването на джихадистите от родния град на Саддам Хюсеин - Тикрит.

Жители на Багдад слушаха по радиата в колите си поп песни, осмиващи ИД. Но падането на Рамади на 15 май смаза този оптимизъм, а улиците отново са изпълнени с лошо предчувствие, пише в обширен материал за ИД сп. "Икономист".

ИД е съвсем наблизо и също така заплашва петролната рафинерия и електроцентралата в Байджи, от които зависи Багдад.

Тревогата се засили, когато пет дни по-късно дойде новината, че ИД е превзела Палмира в Сирия. Рамади, който се намира на 110 километра западно от Багдад, е столицата на най-голямата иракска провинция Анбар и беше последният останал град под контрола на правителството в населения предимно със сунити район.

От много месеци ИД беше завзела части от големия град, но запазването на контрола върху правителствените сгради там беше ключов елемент от плановете за отвоюване на провинцията.

В случая иракската армия не се представи по-добре, отколкото когато избяга от втория по големина иракски град Мосул през юни миналата година, като отново изостави голямо количество военна техника.

Вълна от самоубийствени нападения с камиони проби отбраната на Рамади и хвърли в бягство мъжете, които защитаваха града.

ИД изглежда несломена след почти година оглавявани от САЩ бомбардировки и подкрепяни от Иран сухопътни операции

Тя понася поражения и губи територия от кюрдите, а също от багдадското правителство и неговите милиции. Някои от командирите й, включително нейният заместник водач, са убити от американски бомби.

Въздушни удари разрушават контролирани от нея петролни съоръжения, което рязко намалява приходите й. Но ИД продължава да привлича чуждестранни и местни бойци.

Изпращаните от нея конвои от атентатори самоубийци с 15-тонни камиони правят напразни опитите за удържане на укрепени линии. Тя отново тръгва в настъпление в Анбар - главния район на сунитските племена в Ирак и поради това благоприятна почва за ИД, чиято основна подкрепа идва от сунитите, страхуващи се от доминираното от шиитите правителство в Багдад и маргинализирани от него.

ИД отново печели терен в Сирия, където на 20 май щурмува Палмира. Страхът е, че тя ще разруши едно от световните съкровища - град от римската епоха, както прави с други предмюсюлмански антични ценности.

Лесно е Абади да бъде обвинен за падането на Рамади, но проблемите на правителството са доста по-големи от избора на министър-председател.

Неговата армия е хартиен тигър, чиито командири надуват числеността на своите войски с фиктивни войници и претендират за допълнителни заплати, но бягат, когато са в опасност.

Редовите войници, които са предимно шиити, следват техния пример, страхувайки се да не бъдат заловени от безмилостен враг, който ги смята за еретици. След като през юни миналата година превзе Тикрит, ИД изкла 1500 армейски курсанти в Кемп Спайкър.

При положение че не може да разчита на своите сили, Абади се обръща към "Хашид аш шаби", или "формирования за народна мобилизация", които бяха пуснати в действие през юни миналата година, за да попречат на ИД да нахлуе в Багдад. Те се състоят от около 40 милиции, които са почти изцяло шиитски, а много от тях са подкрепяни от Иран.

През последната година те отблъскват ИД от иранската граница и прочистват района около Багдад. Сега се готвят заедно с иракската армия да предприемат контраатака срещу Рамади.

Но "Хашид аш шаби" могат да се окажат нож с две остриета. Ако загубят, шиитските милиции отслабват най-добрата отбрана на Багдад. Ако спечелят, те може да оспорят контрола на правителството.

Каквото и да се случи, тяхното изпращане в сунитски райони крие опасност от разразяване на нови междуобщностни кръвопролития.

Вместо това американците и сунитските съседи на Ирак насърчават Абади да въоръжи сунитските племена, макар засега почти без резултат. Те си спомнят "сунитското пробуждане" от 2006-2007 г., когато американски командири плащаха, обучаваха и въоръжаваха племенни членове в Анбар и за седем месеца изтласкаха от провинцията предшественика на ИД - "Ал Кайда в Ирак".

Но този подвиг трудно ще бъде повторен. Тринайсетте главни племена в провинцията са колкото разделени, толкова и слаби. Заинтересованите външни сили наблюдават ситуацията, но най-вероятно ще прехвърлят отговорността.

Йордания помага на американците да обучават малък брой сунитски племенни членове, но иска иракското правителство да плати за подходящо разгръщане.

Саудитска Арабия е погълната от своята война в Йемен. Америка продължава да обучава сунитски войници в базата си "Айн ал Асад" в сърцето на Анбар, но докато чака тяхното изпращане, приветства намесата на милицията, като очевидно се надява, че шиитските формирования ще успеят там, където иракската армия и коалицията се провалят.

Ако на място бъдат разположени още американски войски освен неколкостотин съветници и инструктори, има опасност САЩ отново да бъдат въвлечени в сухопътни сражения.

Засега водачите на ИД, изглежда, са съсредоточени върху преследване на тактически предимства, като същевременно укрепват позициите си в населените предимно със сунити иракски провинции и печелят битката за сърцата и умовете на местните хора - чрез страх и предоставяне на обществени услуги.

Въпреки обезглавяванията нейните администратори печелят похвали за ефективното си управление, чистите улици и навременното плащане на заплатите

ИД частично възстановява електричеството в Мосул, ремонтира хотел там и отваря дворците на Саддам Хюсеин за разходки през уикендите.

Обременената от дългове Йордания се надява, че ИД може да види взаимен интерес от запазване на нейния граничен пункт отворен за търговия и дори признава разписките, които тя издава за вносни мита, за подлежащи на намаляване на данъчното облагане.

Опасността е, че халифатът на ИД се превръща в постоянна част от региона.

Границите ще се преместят в близките месеци. Но след като кюрдите се управляват сами на североизток, а шиитите - на юг, иракчаните поставят под въпрос решимостта на правителството да отвоюва от ИД сунитския северозапад.

"Разделението вече е реалност", въздиша сунитски политик в изгнание. "То само остава да бъде нанесено на картата", каза той.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 минути

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 30 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той