Изборите в Турция: Краят на една епоха
Източник: ЕПА/БГНЕС
33

З а първи път, откакто дойде на власт през 2002 г., ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР) губи парламентарното си мнозинство, сочат предварителните резултати от вчерашните парламентарни избори в Турция

ПСР си извоюва три последователни изборни победи досега, като всеки следващ път увеличаваше преднината си. Този път обаче, макар и отново да излезе победител от изборите с подкрепа от около 41%, тя

беше лишена от удобното си абсолютно мнозинство в парламента и от възможността да състави самостоятелно правителство. 

Партията губи и шанса да предприеме желаните от президента Реджеп Тайип Ердоган конституционни промени за въвеждане на президентска система на управление. 

За да може да приеме такива промени и да ги постави на референдум, ПСР се нуждаеше от най-малко 330 депутати в 550-местния Меджлис. Изчисленията сочат, че в новия парламент партията ще има 259-има депутати. 

ПСР излезе победител от изборите, но в същото време електоратът показа червен картон на Ердоган, що се касае до амбициите му да си осигури по-голяма власт. 

Наблюдатели коментират, че избирателите са реагирали негативно на агресивната пропаганда на ПСР преди изборите, а несъгласието им с тази линия се е изразило и в увеличение на гласовете за опозиционните партии. 

Като най-голям победител на вчерашните парламентарни избори

се очерта прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която успя да прескочи високия 10-процентов праг за влизане в парламента и да си осигури повече от очакваното депутати – около 80, според изчисленията въз основа на неокончателните резултати. 

ДПН за пръв път се яви на тези избори като политическа партия и въпреки неясните прогнози успя да заеме място в парламента като четвърта политическа сила. Досега кюрдските политици участваха на избори като независими кандидати. 

Съставянето на коалиционно правителство на този етап изглежда твърде сложно.

Кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) запази позициите си на водеща опозиционна сила, събирайки около 25% подкрепа. 

ПСР и НРП обаче имат огромни идеологически различия помежду си. 

Трета остава Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели с подкрепа под 17%. Тя беше разглеждана като най-вероятен партньор на ПСР в случай на коалиционен кабинет, но представител на ПСР заяви, че подобен съюз е малко вероятен, предаде Ройтерс. 

„Ако има коалиция ПСР-ПНД, тогава ние няма да успеем да съберем дори това ниво на подкрепа на следващите избори“, посочи той. 

„Очакваме правителство на малцинството и предсрочни избори“,

заяви същият източник, пожелал да остане анонимен. 

Говорителят на националистическата партия Октай Вурал също даде да се разбере, че засега въпросът за евентуална коалиция с ПСР не е на дневен ред. Вариантът за коалиционно правителство с управляващата партия изключи и лидерът на прокюрдската ДПН Селяхаттин Демирташ. 

„Трудно, невъзможно е да си представим един Ердоган, който ще се съобразява с решенията на което и да било коалиционно правителство“, коментира анализаторът Бурак Кая. 

Той прогнозира, че дори и да се сформира коалиционно правителство, то няма да просъществува дълго, така че вероятно е Турция да отиде на нови предсрочни избори, може би догодина. 

Като се има предвид, че изборните резултати нанасят сериозен удар върху ПСР и президента Реджеп Тайип Ердоган,

няма съмнение, че в управляващата партия ще започне вътрешен процес на изясняване на причините за загубата. Трудно е да се прогнозира какви ще са резултатите от този вътрешен процес за ПСР, при положение че все още няма никаква реакция от страна на Ердоган, пише в. „ Хюриет дейли нюз“. 

Друга неясна област е съставът на бъдещото правителство. В съответствие с турските закони и традиции президентът Ердоган трябва да покани председателят на ПСР Ахмет Давутоглу в президентството, за да му връчи мандат за формиране на правителство. 

Следващото правителство трябва да бъде формирано в рамките на 45 дни след връчване на мандата, а в случай че това не стане, то Висшата избирателна комисия ще насрочи предсрочни избори след два месеца.

Така че ни очаква много критичен период от 45 дни,

през които управляващата партия ще трябва да проведе тежки преговори с потенциален партньор, пише „ Хюриет дейли нюз“. 

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) е ясният победител на парламентарните избори, заяви обаче турският премиер и партиен лидер Ахмет Давутоглу, който обеща да вземе

всички необходими мерки, за да предотврати политическа нестабилност в Турция. 

„Всички трябва да разберат, че ПСР е победителят и лидерът на тези избори“, заяви Давутоглу в реч пред симпатизанти на партията от балкона на партийната централа в Анкара. 

„Никой не трябва да се опитва да гради победа върху избори, които те загубиха“, каза още министър-председателят. 

Давутоглу даде да се разбере, че партията му не се отказва от намерението за изготвяне на нова конституция. Той призова опозиционните партии да оставят в миналото „конституцията от 12 септември“, съставена след военния преврат през 1980 г., и да започнат работа по изготвянето на напълно нов основен закон. 

ПСР ще се опита да сформира коалиционно правителство като първа възможност,

след като изгуби парламентарното си мнозинство, каза днес вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от агенция Ройтерс. „Смятам, че нашият премиер ще е в състояние да сформира правителство в определеното време“, каза Куртулмуш, според когото, ако това не стане, може да се стигне до предсрочни избори. 

Вицепремиерът добави, че коалиция без ПСР не е възможна.

„Край на 13-годишното еднопартийно управление“,

пише в. „Хюриет“ по повод резултатите от вчерашните парламентарни избори в Турция. Друг акцент на вестника е новината, че прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) е успяла да премине бариерата за влизане в парламента. Десетпроцентният праг, поставен, за да осигури „стабилност на управлението“, беше пречка за по-малките партии и от години се обсъждаше премахването му, отбелязва изданието. 

„Хюриет“ очертава три възможни сценария след изборите: коалиционно правителство, правителство на малцинството или преходен кабинет, който да отведе страната на предсрочни избори. 

Сред трите опозиционни партии най-вероятният партньор на ПСР изглежда ще бъде Партията на националистическото действие (ПНД), пише „Хюриет дейли нюз“.

Народнорепубликанската партия (НРП) и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) вече заявиха, че няма да влизат в никакво партньорство с ПСР за управление. Във връзка с това Давутоглу може да започне преговорен процес с лидера на ПНД Девлет Бахчели, но протокол за коалиция няма да е лесен, като се има предвид силното противопоставяне на намесата на Ердоган в правителствените дейности. Например, би бил огромен компромис от страна на Бахчели ако се съгласи да отиде в грандиозния президентски дворец, за да присъства на среща на кабинета под ръководството на Ердоган. 

Възможно е ПНД да подкрепи правителство на малцинството на ПСР при стриктни условия и перспективата за предсрочни избори. Много голяма опасност за ПСР и Ердоган е

възможността за широка коалиция между ПНД, НРП и ДНП, сформирана на основата на ясни условия и целяща подкопаване на позициите на Ердоган. 

Тази широка коалиция по-късно може да поведе страната към избори с по-нисък избирателен праг, например, както и други законови промени за по-нататъшно нормализиране на страната. 

Затова предсрочни избори при управлението на ПСР са по-добрия избор за Давутоглу и Ердоган, смята „Хюриет дейли нюз“.

„Политическият пейзаж се промени“, обявява в заглавие и в. „Радикал“. „Нова парадигма се оформи в парламента и в турската политика, след като бе сложен край на 13-годишното еднопартийно управление, а ДПН за първи път и с лекота успя да прескочи изборния праг“, пише изданието. 

Анализаторът на вестника Мурат Йеткин обръща внимание на факта, че ПСР си е осигурявала мнозинство и с по-ниска подкрепа на предишни избори, но този път не е успяла заради „несправедливо високия“ праг за влизане в парламента на политическите партии, за който президентът Реджеп Тайип Ердоган настояваше да бъде запазен. 

Преодоляването на прага от прокюрдската формация ще предостави на нейните депутати голям брой места, които иначе би получила ПСР. 

„Народът каза „Стига!“ на Сарая (президентството), разточителството, авторитаризма“,

пише в. „Заман“. „Турските избиратели наказаха ПСР, която изостави правосъдието и демокрацията“, коментира вестникът. 

Изданието посочва управляващата партия като „явният губещ“ на изборите и допълва, че никоя друга партия не е отбелязала спад в подкрепата си освен ПСР. 

„Краят на една епоха“, пише „Джумхуриет“. 

Резултатът от изборите в Турция е удар за Ердоган и пробив за кюрдите, пише „Гардиън“. Изданието отбелязва, че поведението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на предизборната кампания е било изключително нагло и изглежда той е бил наказан за това. 

Партията на Ердоган загуби парламентарното си мнозинство при изборен триумф за кюрдите, пише „Индипендънт“ и посочва, че съдейки по резултатите, Партията на справедливостта и развитието едва ли ще има достатъчно депутати, за да промени конституцията и президентът да получи по-големи правомощия. 

Мечтите на Ердоган за още власт бяха разбити,

обобщава „Дейли телеграф“. Вестникът определя вчерашния изборен ден като много важен за малцинствата в Турция, посочвайки, че в новия парламент се очаква да влязат трима парламентаристи арменци. 

„Вашингтон пост“ отбелязва, че за пръв път в историята на Турция кюрдска партия влиза във Великото национално събрание в Анкара, което изданието определя като нов момент в еволюцията на турската демокрация, както и като директно предизвикателство към амбициите на Ердоган да консолидира властта си като президент. 

„Ню Йорк таймс“ също нарича изборите исторически и отбелязва, че резултатите от тях почти веднага са повдигнали въпроси за политическото бъдеще на премиера Ахмет Давутоглу. 

Отчетената активност от 86% на вчерашните избори в Турция показва мощта на демокрацията в страната.

Това се посочва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и на еврокомисаря по въпросите на разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан. 

По техните думи това, че всички големи турски партии ще бъдат представени в следващия парламент, е особено важно. Двамата изразяват очакване да се запознаят с оценките на наблюдателите от ОССЕ. 

Очакваме бързото съставяне на новия парламент и на новото правителство, за да работим в тясно сътрудничество. Следващият период дава възможност за по-нататъшно задълбочаване на отношенията на ЕС и Турция, и за напредък по всестранните сфери на сътрудничество, заявяват Могерини и Хан.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Безплатна грижа за новородените<br />
&nbsp;</p>

Безплатна патронажна грижа за новородените до 14 дни след изписването

България Преди 4 минути

Целта е да се осигури по-добро опазване и подобряване на детското здраве

Жаклин Кенеди

Как са изглеждали първите дами на САЩ в деня на инаугурацията

Любопитно Преди 2 часа

През годините има много президентски съпруги, които са се превърнали в модни икони

<p>Вярно ли е, че тук никога не е имало COVID-19</p>

Туркменистан твърди, че никога не е имала случай на COVID-19. Вярно ли е това

Теми в развитие Преди 4 часа

Пет страни не са регистрирали официално нито един случай на заразата

Mozilla Firefox

Mozilla смята, че новият Google Chrome "позволява шпионаж"

Технологии Преди 5 часа

Проблемът е в нова функция, която предлага браузърът

Снимката е илюстративна

Внимание: руски производител на зенитни ракети ще прави хибрид на водород и ток

Технологии Преди 5 часа

Нещо повече, за задвижване на проекто модела ще се използва водород и електричество, за да се гарантира по-висок пробег.

<p>73 жертви на COVID-19 у нас само за денонощие</p>

73 жертви на COVID-19 у нас само за денонощие

Теми в развитие Преди 5 часа

Вижте данните за последното денонощие

<p>Днес празнуват мъжете и жените с тези имена</p>

Днес празнуват мъжете и жените с тези имена

България Преди 6 часа

Вижте кой има повод да почерпи днес

Паулина отстрани Мартин в битка в „Игри на волята: България“

Паулина отстрани Мартин в битка в „Игри на волята: България“

Любопитно Преди 14 часа

Симеон ще се изправи за първи път срещу мъж в борба за Плажа на отшелника

Нов мутирал COVID щам е засечен в 35 държави

Нов мутирал COVID щам е засечен в 35 държави

Теми в развитие Преди 15 часа

За първи път новият вариант е открит в Япония

Кирил Петков и Асен Василев

Кирил Петков и Асен Василев подкрепиха Радев за втори мандат

България Преди 15 часа

Имената на всички областни координатори и водачи на листи на „Продължаваме промяната“ ще станат ясни вероятно до седмица

Карлес Пучдемон

Освободиха Пучдемон от затвора, може да напусне Италия

Свят Преди 16 часа

По-рано днес италианското правителство заяви, че няма да се замесва в делото на Пучдемон

Зелените в Германия: Ще спрем „Северен поток“ 2

Зелените в Германия: Ще спрем „Северен поток“ 2

Свят Преди 17 часа

Кандидатът за канцлер също направи изявление, че „не можете да се доверите“ на уверенията на Москва

САЩ няма да се намесват пряко в спора София-Скопие

САЩ няма да се намесват пряко в спора София-Скопие

Свят Преди 18 часа

Това не е въпрос, който САЩ директно ще решават

Скопие: България наруши договора, трябва да ни помага за ЕС

Скопие: България наруши договора, трябва да ни помага за ЕС

Свят Преди 19 часа

Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония обвини България в изнудване

Това влошава качеството ни на живот

Това влошава качеството ни на живот

Любопитно Преди 20 часа

В анкетата, проведена от израелски учени, участват близо 12 хиляди възрастни в 40 страни