5

В ъведена е порочна практика при формирането на възнагражденията на съвета на директорите на НДК.

Това е заявил заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, която днес е представила информация за актуалното състояние на дружеството в Комисията по културата и медиите към Народното събрание, съобщиха от Министерството на културата.

Кръстева е посочила, че проверката е установила фрапиращи данни за размера на заплащането и е дала пример с бившия вече изпълнителен директор Митко Тодоров, който за 8 месеца е получил 99 585 лв. възнаграждения.

Членовете на Съвета на директорите са получавали, съответно - Тодор Влайчев за 30 месеца - 328 506 лв., Ивайло Георгиев за 21 месеца - 148 155 лева, Десислава Бинева за 21 месеца - около 240 хил. лв.

"Мениджмънтът на Националния дворец на културата струва на дружеството около един милион лева за две години и половина. Ако беше по закон, щяха да получат пет пъти по-малко", е подчертала Велислава Кръстева. Тя е изразила мнение, че

от данните, които стават ясни в хода на проверката, е видно как през последните две години и особено през последната една година НДК е управлявано така, че да бъде тласнато към фалит.

Тя е посочила, че приходите на дружеството бележат сериозен спад в сравнение с предишни периоди. "Несъбрани вземания по договори възлизат на над 3 млн. лв., което е нарастване с 560% в сравнение с тези през 2011 г. Приходите от вътрешни продукции са пет пъти по-малко в сравнение с предходни години. Длъжниците са 275, а има заведено дело само срещу един", е заявила зам.-министър Кръстева.

По думите й прогонени са дългогодишни клиенти на НДК и обяснението може да бъде или некомпетентност, или съзнателно отблъскване на наематели.

"НДК е уникално културно средище. Изразявам отговорността, с която работим, и тревогата от това, което заварваме при състоянието на НДК. Състоянието не е добро. Резултатите от всички проверки ще бъдат предадени след това на Прокуратурата, да се констатира има ли нарушения и какви, и да се предприемат съответните действия", е посочила още Кръстева.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@