5

"Можем да потвърдим, че е налице потенциал за намиране на въглеводородни натрупвания в блок "Хан Аспарух".

Това заяви за "Преса" Роберт Лекнер, говорител на ОМВ. По думите му обаче е твърде рано да се направи окончателно заключение. По-подробна оценка на ресурсите ще бъде извършена след тълкуването на данните от 2D и 3D сеизмиката и след като бъдат направени предвидените два проучвателни сондажа. Кладенците ще бъдат с дълбочина на сондажите между 1000 и 2000 м. Пробиването им ще стане в периода от 2015-2016 г. При максимално добра организация първият добив на газ, ако очакванията за залежи се потвърдят, може да бъдат направени през 2017. Въпросът за стойността на добива ще се решава на по-късен етап, ако бъде регистрирано търговско откритие", пише изданието.
За момента съществува оптимизъм и вероятните газови залежи на "Хан Аспарух" се оценяват на около 100 милиарда куб.м., но това е 5 пъти по-малко от прогнозите, които бяха направени преди няколко години, когато консорциума на "Тотал", ОМВ и "Репсол" получиха лиценз за проучвания. Въпреки това тези запаси са в десетки пъти повече от всичките възможни запаси на шистов газ, с които хипотетично България разполага.
В случай, че бъде открито "синьо гориво" в "Хан Аспарух" добивът му ще е с 35% по-евтин от цената на газа, доставяна ни от Русия и Азербайджан. Това ще донесе огромни ползи за всички индустрии, зависещи от природния газ – енергетика, металургия, химическа промишленост.
Според запознати при доказани запаси и умело договаряне е възможно българската страна да получи 55% от добития газ.
Блок "Хан Аспарух" е на около 80 км от морския бряг край Варна. Площта за проучване е 14 220 кв.км, а дълбочината му е 100 и 2000 м. Съвсем близо до него е румънският блок "Нептун", в който е открито находище със запаси от около 84 милиарда куб.м. газ. /БГНЕС /

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@