Искат 3 години условно за 53-те хил. лв. бонуси
Виолета Николова в съда днес   
Източник: БГНЕС
16

П рокуратурата поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок за бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Държавното обвинение поиска от съда Николова да бъде лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, правото да упражнява съответната професия и настоя да бъде конфискувано недвижимо и движимо имущество на бившата директорка на Агенцията по вписванията, което беше запорирано по време на досъдебното производство.

Според прокуратурата смекчаващи обстоятелства в случая на Виолета Николова са чистото ѝ съдебно минало и фактът, че тя е оказала съдействие и е дала обяснения по време на производството.

За втората подсъдима, Райна Иванова, прокуратурата също поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок и лишаване от правото да заема държавна или обществена длъжност и да изпълнява съответната дейност.

За третата подсъдима, Тотка Стоилова, държавното обвинение също поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок и глоба от 5 хил. лв.

Убеден съм, че от събраните доказателства обвиненията се доказват, изяснена е обективната истина, заяви пред съда прокурорът по делото Калин Софиянски. Според държавното обвинение не може да се правят съпоставки с предишните изпълнителни директори на Агенцията по вписванията, които са раздавали допълнително материално стимулиране, тъй като тогава тези пари са разпределяни съобразно реда, валиден към онзи момент. Тогава не е имало изискването министърът на правосъдието да определя ДМС за изпълнителния директор на Агенцията по вписванията.

Не виждам основание за обвинения срещу други лица и не виждам основание обстоятелството, че и преди са се раздавали ДМС да оневини Николова, коментира прокурорът по делото Калин Софиянски.

За втората подсъдима, Райна Иванова, прокурор Софиянски коментира, че тя е имала ангажимент към издаването на заповедите за ДМС. Иванова твърди, че не е имало практика за контрол за законосъобразност на актове, които предстоят да бъдат издадени, но това е било нейно задължение според Устройствения правилник на Агенцията вписванията. Тя е осъществила контрол на всички останали заповеди с изключение на инкриминираните заповеди, коментира представителят на държавното обвинение.

Според прокуратурата заповедите, с които Николова си е раздала сама ДМС са изготвени на компютъра на Райна Иванова и са обсъдени само от тях двете.

Държавното обвинение продължава да поддържа тезата, че третата подсъдима Тотка Стоилова не е направила действия, които като контролен орган е била длъжна да направи, за да има законосъобразно изразходване на държавните пари.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване на БГНЕС заради това, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията, Николова сама призна, че през 2011 г. е получила общо 73 хил. лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 хил. лева от тях тя си е дала сама.

Малко по-късно, на 16 април т.г., Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Освен срещу Николова, обвинителният акт е и срещу Райна Иванова – тогава директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията по вписванията, и срещу Тотка Стоилова – тогава финансов контрольор в Агенцията по вписванията.

Прокуратурата обвини Николова за това, че за периода 19 юли–19 декември 2011 г., като изпълнителен директор на Агенцията в съучастие с Райна Иванова, е присвоила пари от бюджета на Агенцията по вписванията в големи размери – 53 хил. лева. Тя е превишила правата си по чл. 11 на издадена от министъра на правосъдието наредба от 2004 г. Освен това е нарушила служебните си задължения, регламентирани в чл. 15 от същата наредба.

Райна Иванова е обвинена в това, че за същия период в съучастие, като помагач на извършителя Николова, умишлено я е улеснила да присвои поверени ѝ за управление 53 хил. лв. Според обвинението Иванова не е изпълнила служебните си задължения, не е изготвила и не е възложила изготвянето на мотивирани становища по законосъобразността на проектите на заповедите, с които Николова е разпоредила изплащането на сумите като допълнително материално стимулиране.

Двете са обвинени и в това, че на 29 декември 2011 г., в съучастие помежду си са написали писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства. Те са, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение", с цел да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.

Тотка Стоилова – финансов контрольор в Агенцията по вписванията, е имала задължения да осъществява предварителен контрол за законосъобразност на всички решения. От юли до декември 20011 г. обаче, според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 53 минути

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 час

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 5 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 5 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 6 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 6 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 7 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 7 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 7 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба