НС прие декларация срещу етно-религиозното напрежение
Източник: БГНЕС (архив)
146

Н ародните представители приеха декларацията на председателя на парламента Михаил Миков във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа. За декларацията на Миков гласуваха 113 депутати "за", „против” – 3-ма и нито един въздържал се. 

Парламентът отхвърли декларацията на ПП "Атака", като 41 народни представители гласуваха "против", 21 – "за" и 67 –"въздържали се".

Декларацията на ГЕРБ също не беше приета, като 83-ма народни представители гласуваха "против", 92-ма "за" и 28 се въздържаха.

В приетата декларация се казва: Народното събрание на Република България отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология.

Осъжда всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин, в съчетание с недопустими ксенофобски послания. Призовава за висока отговорност на всички политически сили, на първо място – на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани.

Настоятелно призовава в навечерието на Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за "демократска република", в която "българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение… и всички спадат под един общ закон".

Призовава парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо възползване на деня на Левски”.

ДПС изрази подкрепата си за декларацията, предложена от Михаил Миков. Проблемът с етническия мир в страната е много сериозен и не може да се сведе с едно изказване, свързан е и с нападения срещу религиозни храмове. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.

"Упълномощен съм от името на ПГ на ДПС на специално заседание, да заявя, че всеки един член на ПГ на ДПС, понеже имаме съзнанието, че представляваме общата воля на половин милион български граждани, ще следваме завета на Апостола, че българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всички отношения, и всички ще спазват един общ закон", каза Местан. 

"Ще следваме този завет, докато той бъде реализиран наистина, докато се постигне истинско равноправие. С вас можем да спорим дали е постигнато това равноправие, за което мечтае Апостола. Вие вероятно ще отречете тезата ни, но Апостола е разбрал, че няма развитие за нито една страна, която не е сформирала своя етно-религиозен мир. Апостолът е имал силата на духа да каже всичко това в годините на чуждо владичество, огромна сила на духа се иска за това", заяви Местан.

"Без да правя произволни асоциации, ще кажа, че има едно нещо, което трябва да се признае на ДПС. Тази партия беше създадена, като реакция на възродителния процес, но вместо да тръгне по пътя на реваншизма, с първата си учредителна декларация ДПС каза "не" на реваншизма, "да" на териториалната неприкосновеност, на единствената родина, която имаме – България.

Преобразувахме болката от възродителния процес във воля за обща държава. Борим се за равноправие, което четем и в завета на Апостола. България има проблем с етно-религиозните различния. В България етно-религозните различния не зависят от ничия воля. Днес трудно може да си представим моноезична, монокултурна страна, няма такива държави. Разноезичието е характеристика на всички съвременни общества. Нацията не изключва, а предполага етническите различия", заяви още Местан.

Преди това Волен Сидеров представи декларацията на "Атака" за осъждане на изказването на Хюсеин Хафъзов на 14 февруари тази година, с което "той заяви, че няма да спазва законите на страната за агитация на майчин език".

"Такова изказване е недопустимо в българския парламент, защото е антиконституционно. Последваха декларации на ГЕРБ и БСП, след нашата", заяви Волен Сидеров. Той призова народните представители да гласуват автентичната декларация (т.е. тази на "Атака").

"Нека да не играем игрички, всеки със своята декларация, а да бъдем отговорни народни представители, българи и да гласуваме декларацията на ПП "Атака", осъждаща поведението на Хюсеин Хафъзов и повече такива призиви към неспазване на Конституцията да не бъдат казвани", добави още Волен Сидеров.

Изявления от народен представител, че няма да спазва законите и Конституцията на страната по категоричен начин застрашават сигурността на гражданите. Това каза Цецка Цачева, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на Парламентарната група, във връзка с декларацията на ПГ на ГЕРБ относно запазването на етническия мир в страната.

След като опозиционната група на ГЕРБ не бе потърсена във форматите, в които това се случва в едно Народно събрание, ние подготвихме свой проект за декларация – Декларация за запазване на ценностите и етническия мир на България. Народното събрание изразява силното си безпокойство от ескалацията и провокациите на етническия мир в страната. Подобни действия застрашават етническия мир. Декларираме, че остро осъждаме антибългарските изказвания на Хюсеин Хафъзов. Ще полагаме всички усилия, за да гарантираме българската демокрация, етническия мир и разбирателството между българските граждани, каза Цачева.

Не е добре за българския парламентаризъм, по такъв повод тук, пред нас в зала да бъдат представени три проекта на декларации. Считам, че аз и колегите ми от ГЕРБ, трябваше да намерим максимален консенсус по отношение на едно явление, което е недопустимо да се случва от тази трибуна. Това не се случи. Фактът е факт – 3 отделни декларации, посочи Цецка Цачева. 

Коментари 146
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

146 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 33 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 35 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 58 минути

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети