Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС
Източник: БГНЕС
1269

116 народни представители избраха депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Първоначално 125 депутати гласуваха, от които 114 бяха "за", 10 - "против", а един се въздържа. Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев обаче поиска прегласуване. При него гласуваха 204 народни представители, които избраха Пеевски за председател на ДАНС със 116 гласа "за", 87 "против" и един "въздържал се".

Веднага след гласуването Пеевски положи клетва.

ДАНС вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото, каза Пеевски.

"Със сигурност няма да има разчистване на сметки. Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми", увери Пеевски.

Мисля, че кандидатурата е удачна, коментира министър-председателят Пламен Орешарски (вж. видео).

Той подчерта, че предложението е негово.

"Казах, че сме обсъждали различни варианти с ръководството и на двете групи. Вие сами разбирате, че без тяхната подкрепа не мога да измисля каквато и да е друга кандидатура, която да мине. Обсъдена е с ръководството на парламентарните групи и мисля, че е удачна", каза Пламен Орешарски.

"Кандидатурата на Делян Певески надделя с това, че специалистът не е вътре в системата, а

търсехме умишлено външен специалист,

за да може да се преструктурират някои активности, добави Орешарски.

По неговите думи първите задачи на Пеевски са разписани в програмните приоритети - възстановяване на държавността, в това число и пресичане на контрабандни канали.

Той обаче не коментира кои са били другите кандидатури, нито хипотезата за задкулисни договорки между БСП и ДПС.

Точката, с която кандидатурата на Пеевски беше обявена, беше внесена извънредно.

Изборът му мина за петнайсетина минути и без обсъждане.  Стана факт с гласовете на БСП и ДПС, а "Атака" не участва във вота.

Толкова съм сащисан от това, което чух,

 че дори не мога да повярвам, че това предложиха, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Честитя на г-н Пеевски новия пост. На БСП им честитя края на тази партия. Тя днес приключи. Днес България има една партия, която управлява, това е ДПС. БСП не съществува като партия вече", каза още той (вж. видео).

Цялото правителство беше създадено под този натиск, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов относно предложението Пеевски да оглави ДАНС.

С това, което в момента се случва, ние вече прерязахме възможността да работим с евроатлантическите служби по начин, по който можем да работим, и да гарантираме сигурността не само на страната си, на региона, но и да бъдем евроатлантически партньори по работата срещу важната трансгранична организирана престъпност, добави Цветанов.

"Това е абсолютен пълен фарс. Това е недопустимо.

То юридически не е издържано и не покрива критериите", каза още Цветанов.

"Трудните ситуации изискват нестандартни решения. Предложението на министър-председателя не е стандартно", коментира лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев при дебатите за избора на председател на ДАНС.

"Днес Народното събрание трябва да направи важен избор. Избор, който засяга националната сигурност. Когато беше избран кабинетът на Пламен Орешарски, аз обявих, че ще подкрепя всяко негово предложение, което е разумно за държавата", заяви Станишев.

Подкрепям кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, каза той (вж. видео).

"След като научих за решението на министър-председателя, поисках среща с кандидата. Проведохме сериозен разговор.

Имам ясни поети ангажименти от кандидата", каза Станишев,

който навремето уволни Пеевски от поста на зам.-министър. 

Сега обаче заяви, че Пеевски ще има голяма отговорност да доказва всеки ден, че работи не за една партия. "България е проядена от контрабанда, корупция. Мащабът на срастването на престъпността с държавата доби безпрецедентни размери", каза Станишев.

Делян Пеевски e 32-годишен, има диплома за юрист от Югозападния университет в Благоевград.

Важна роля в неговото професионално развитие има майка му Ирена Кръстева, която беше шеф на Българския спортен тотализатор, след което се захвана с мащабна дейност в медиите. Сама и заедно със сина си тя е издател на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", великотърновския "Борба", ТВ 7 и закрития по-късно в. "Експрес".

През януари 2009 г. ДАНС започна проверка как и с какви пари тя купува медии, но резултат никога не беше обявен.

Политически Пеевски започва да расте в младежката организация на НДСВ на Симеон Сакскобургготски. През 2001 г. , когато е едва 21-годишен, тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и председател на управителния съвет на "Пристанище Варна".

По това време Пеевски завършва право, през 2003 г. напуска изпълнителната власт и започва трудовия си стаж като юрисконсулт в "ТВ Глобус", фирма - собственост на младежкото НДСВ.

След 6 месеца се регистрира в Благоевградската адвокатска колегия, а година по-късно се мести в Софийската колегия. Името му се появява в медиите около скандалите с приватизацията на спортната зала "Универсиада" в София и комплекса "Тото комплекс "Шанс" в Златни пясъци, избухнали заради незаконни действия на "царския" спортен министър Васил Иванов-Лучано. Днес никой не може да каже какво се случи със започналото по онова време разследване.

През май 2005 г. тогавашният шеф на Националното следствие Ангел Александров предлага Пеевски за следовател в столичното следствие. Младежът няма необходимия стаж и Александров използва специален текст в закона: "назначаване по изключение".

Само след още 6 месеца Пеевски е назначен за заместник на много близката по онова време до Ахмед Доган министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

През 2007 г. срещу него се води дело за изнудване и той е уволнен от поста зам.-министър заради "липса на морал". Уволнен е при скандал заедно с друг зам.- министър - Корнелия Нинова, който разтриса висшите етажи на властта. Обвиняват го, че използва служебното си положение, за да притиска шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да сключва договори с близки до него фирми.

Тогава с постовете си се разделят и министърът на икономиката Румен Овчаров, и шефът на следствието Ангел Александров. Пеевски заявява пред журналисти: "Някои хора съвсем скоро ще трябва да ми се извиняват!"

Скоро той получава извинение, първо от прокуратурата, която прекратява делото срещу него, после от Върховния административен съд, от Висшия съдебен съвет и от министър-председателя Сергей Станишев.

Главният прокурор Борис Велчев е обявил скандала за "омерзителен и унизителен", но Софийската градска прокуратура прекратява делото с мотив, че първоначалните констатации не са се потвърдили.

В медиите е пълно с твърдения на анонимни източници от правителството, че върху Станишев е упражняван натиск от ДПС за възстановяването на Пеевски. Самият Станишев заявява: "Пеевски е върнат на работа по настояване на ДПС, които са коалиционен партньор и носят отговорност за техните представители в изпълнителната власт".

Две години по-късно, на 8 август 2009 г., председателката на Агенцията за младежта и спорта в правителството на тройната коалиция Весела Лечева казва: "Делян Пеевски и Росен Карадимов управляваха държавата в края на нашия мандат”.

Коментари 1269
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1269 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 18 минути

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 1 час

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 1 час

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 2 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 2 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 2 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 2 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 3 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 3 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 3 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 3 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 3 часа

Трите модела идват в България през май

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 3 часа

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 3 часа

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 3 часа

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи