Депутатите отхвърлиха ветото на президента
Парламент   
Източник: БГНЕС
170

С ъс 130 гласа парламентът отхвърли на извънредно заседание ветото на президента върху промените в закона за държавния бюджет за 2013 г.

Срещу ветото на държавния глава бяха депутатите от БСП, ДПС и "Атака", 93- мата народни представители от ГЕРБ застанаха зад президента. Въздържали се нямаше.

Дебатите продължиха три часа и половина, а при гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов имаше проблеми с картата си. След първоначалното обявяване на резултатите, от левицата направиха жест към него и поискаха прегласуване на вота. Техническият проблем обаче продължи и при второто гласуване.

С друго гласуване НС отмени свиканото по същата тема заседание на парламента на 30 август.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ветото на Росен Плевнелиев е част от огромните напъни да се попречи на възстановяването на парламентаризма и на нормална демократична държавност. Защото каква промяна изобщо може да се случи в политиката при бюджета на Симеон Дянков – естествено никаква.

Вече трети месец правителството на г-н Орешарски работи въпреки неимоверните усилия – политически, финансови, медиите, всички усилия, които се хвърлят, за да му се пречи да работи. Правителството работи въпреки калинките, посочи Станишев.

Не вярвам да не е информиран президентът, че целият резерв за непредвидими разходи от няколко стотин милиона лева е потрошен и опоскан от правителството на Борисов и Плевнелиев до края на май, а и няма никакъв оперативен резерв. Не вярвам да не е чул президентът, че не са планирани много разходи по закон, пари, нужни за социални групи в тежко положение. Не вярвам Плевнелиев да не знае, че само веднъж за 24 г. български президент е налагал вето върху бюджет при това за конкретни текстове, а не върху числа. Не вярвам президентът да не знае, че няма частично вето върху Закона за държавния бюджет, заяви Станишев.

Лицемерие е да кажеш подкрепям социалните разходи, но налагам вето върху части от други текстове. Това е лъжа. Да повярвам, че всичко това не го знае президентът, би означавало да го обвиня в тотална некомпетентност. Не искам да го направя и да кажа, че в институцията президентство е пълно с "калинки" и некадърни чиновници. Аз вярвам, че не е баш така. Значи причината на ветото е различна – политическа, заяви червеният лидер.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че "с днешната актуализация след 1 г. всички ние ще се чудим как да затягаме колана, за да можем да решим катастрофата, в която ще ни вкарат". Той изрази недоволство, че от смесените райони се докарвали хора за контрапротеста с автобуси. И аз сега говорих с моите колеги, колкото и да е странно ще призоваваме да не идват на протести нашите симпатизанти, обяви той.

Сергей Станишев толкова се е изнервил, не е лесно човек да е под чехъл, каза Борисов в коментар на изявлението на Станишев, че не иска акъл от Борисов. Той уточни, че Станишев е под чехъл на „човека, който реално управлява БСП - Моника Йосифова. И всички го знаят. Категорично”. По повод изказването му, че Георги Първанов съжалява, че е посочил Сергей Станишев за наследник на лидерския пост в БСП Борисов заяви: „Той го казва. Вижте, че се вайка всеки ден човекът, като гледа какво е оставил в БСП”. Народното събрание преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета и за трети път я прие в предложения вид

Финансовият министър Петър Чобанов каза, че се намираме в ситуация на една застинала икономика, дори в номинално изражение. "За второто тримесечие номиналното нарастване е само 0,6%, което е сериозен сигнал за процесите, случващи се в икономиката и за вероятност от настъпването на рецесия", заяви Чобанов. Това се дължи на прогонването на инвеститори, на административен натиск и произвол, на разбиване на бизнес средата, генериране на сериозни задължения и просрочия от страна на държавата.

В последните 4 години липсваха реформи, подчерта министърът и припомни за резерва на НЗОК - бяха похарчени парите предназначени за реформа, чрез национализация на този резерв. Какво заварваме – намираме се в бюджет, който продължава тенденцията за провеждане на проциклична фискална политика, на политика, която стопира всякакви възможности за растеж. Създадена е илюзия за фискална дисциплина, дефицитът през 2010 г. е в размер на 2,8 милиарда лева. Намираме се в ситуация на неплащане навреме на бизнеса, натрупване на просрочия, заяви още Петър Чобанов.

Ветото на държавния глава е чисто политически акт, с който той преследва още по ясни политически цели, каза председателят на ДПС Лютви Местан по време на дебатите. По думите му, същинската цел на ветото, която няма нищо общо с официалните писмени мотиви, е да подчертае зависимостта на парламентарната подкрепа за кабинета "Орешарски" от гласовете на "Атака". Втората цел, според него, е на тази база да се налее нова енергия на протестите. Третата цел, вече на базата на първите две, е президентът, който очевидно ускорено губи ролята си на национален обединител, да играе една нова роля - ролята на морален съдник, на морален цензор на българската политика.

Според Местан това не е вето върху актуализацията на бюджета, а е вето срещу програмата на правителството. Лидерът на ДПС посочи още, че е различно да наложиш вето по конституционалност, каквото е ветото на Жельо Желев, и по целесъобразност. Ето това прави безпрецедентен акта на държавния глава, каза Местан.

Той се обърна към премиера Пламен Орешарски с думите, че кабинетът ще има подкрепата на ДПС, защото е вярна философията на проекта за актуализация и призова тя да бъде задълбочена и разгърната в проекта за бюджет за 2014 г., за да се разграничи от бюджетите на ГЕРБ.

Лютви Местан призова президента да се опита да възстанови конституционната си медиаторска роля и въпреки резултата от днешното гласуване да бъде обединител на нацията.

Междувременно протестиращи и контрапротестиращи са около сградата на парламента. Те са разделени от плътни полицейски кордони, за да се избегнат сблъсъци.

Коментари 170
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

170 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 5 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 5 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 7 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 8 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 9 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 9 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 10 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 10 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 10 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 11 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 11 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 11 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 12 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 12 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 12 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок