11

А ктьорът Венци Кисьов е починал тази сутрин na 67-годишна възраст.

Новината беше съобщена във „Фейсбук“ от Атанас Семов и потвърдена от Съюза на артистите.

„Тази сутрин угасна големият български актьор проф. Венцеслав КИСЬОВ! Голям актьор, топъл поет, обичен човек! Сбогом, Венци“, написа Семов в профила си.

Кисьов се бореше с рак на белите дробове.

Той е роден на 17 юли 1946 г. в Любимец. Завършва Немска езикова гимназия в Бургас, театралната студия към Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас и през 1971 г. актьорско майсторство в класа на Боян Дановски във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“.

Изиграл е над 100 роли в театъра, киното и телевизията.

Театралната му кариера започва във Видин и първата му роля е Ромео от „Ромео и Жулиета“ на Шекспир. В същата постановка ролята на Жулиета се изпълнява от бъдещата му съпруга Калина Попова.

Следват ролите в театъра в Габрово.

От 1974 г. е в състава на Театър „София“, а от пролетта на 1976 г. – в Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

От есента на 1978 г. е на сцената в театър „Сълза и смях“, на който става и директор на (2 юни 2006 г. - 28 юли 2010 г.).

Става известен с ролята на Карл Маркс във филма от 1981 г. „Карл Маркс. Млади години“. Заради тази роля става първият чуждестранен лауреат на Ленинска награда за кино, присъдена му през 1982 г. През същата година е удостоен и със званието „Заслужил артист“.

Следват ролите във филмите „Мера според мера“, „Борис Първи“, „Ешелоните на смъртта“, „Денят на владетеля„, „Защитете дребните животни“ и др.

Снимал се е в Русия, Германия, Франция, Италия, Полша, Чехия, Мароко и др.

От ученик пише поезия, печата във вестниците „Студентска трибуна“ и „Пулс“. Автор е на четири книги с поезия, есета, разкази и др., сред които поетичните книги „Пространства на мълчанието“, „Лист неотронен“, „Недосънувана нежност“, „Укротени думи“, „Будни нощи“, „Усмивката на Бога“, за театрознанието „Методология на първите стъпки“, кратки разкази, есета, публицистика „За началото и края“ и др.

Негови творби влизат в антологията „Написано в антракта“ от 1998 г., събрала произведения на ярки съвременни български актьори.

Превежда пиеси, стихове и проза от руски и немски автори.

Разностранната му дейност се допълва и от актьорския клас във Факултета по изкуства на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, на който той е ръководител, както и дейността му в издателство „Захарий Стоянов“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@