43

М ъж е починал във варненската болница "Света Марина" от антракс преди дни, като тази сутрин диагнозата е потвърдена в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. Това каза за БТА директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Взети са всички мерки за ограничаване на разпространението на заразата, която е тръгнала от консумация на месо.

Починалият е заразен от недобре термично обработено месо от заразена крава. По думите на Кантарджиев месото е било продавано в три варненски села.

Той обясни, че в момента

от заразяване с антракс са застрашени само хора, които са консумирали заразеното месо, ако то не е било добре термично обработено.

Симптомите на заболяването са болки в корема, водниста или кървава диария и висока температура. Незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, допълни Кантарджиев.

18 души са консумирали месо от съмнителната за антракс крава,

информират от Здравното министерство, по повод случая на починал от антракс във Варненско, цитирани от "Дарик Нюз".

От там посочват, че въпросната крава, след като дава симптоми за някакво заболяване на 7 юли, е заклана от пострадалия съвместно с още три лица, които участват и в разфасоването ѝ. Починалият, по време на клането, си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ.

Закланата крава е одрана от него и е разфасована на четири части. Трупното месо е продадено на лице от с. Бозвелийско, община Провадия, и е транспортирано до селото с личен микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище, находящо се около с. Бозвелийско.

От направеното епидемиологично проучване се установило следното.

Три лица са консумирали черен дроб и бъбреци от починалото животно, а 15 души са консумирали наденици, приготвени от починалото животно.

Кожата от одраната крава по данни на закупилия месото е била продадена в Карнобат на Коста Каракачанина. Същият обаче при разпит от полицейските власти в Карнобат отрекъл да е закупувал кожа.

От ведомството посочват, че

на всички изброени лица е предписан антибиотик, дадени са указания и на джипитата за медицинско наблюдение.

Относно профилактиката с антибиотици обаче се срещала силна съпротива от страна на лицата, на които е назначена.

Епидемиологичното проучване продължава.

Близките, роднините и приятелите на починалия от антракс във Варна са здрави и в момента нямат никакви здравословни оплаквания,

каза днес изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция в крайморския град Дочка Михайлова.

Тя посочи, че мъжът, който е от село Млада гвардия, е бил с кожна форма на заболяването.

В понеделник започва ваксинация на животните в селото против антракс, допълни изпълняващият длъжността началник на Областната дирекция по безопасността на храните Даниел Денев.

По думите му

не са констатирани случаи на други починали животни в двора на загиналия мъж или в селото.

На жителите на Млада гвардия е наложена забрана да продават мляко, месо и кожи. Освен това животните им няма да излизат на паша, докато не се изясни от къде се е появил антраксът в района.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@