Къде се подготвят златните медалисти на България?
Мария Милкова   
Източник: Нова ТВ
8

Е дно от златните момичета в екипа на „Събуди се” – така наричат репортера на Нова ТВ Мария Милкова. Човекът в нюзрума на медията, който търси историите там, където никой не подозира, че съществуват, и улавя в кадър героите, които никога не възприемат себе си като такива. „Моят главен герой е тихият човек. 

Онзи, който обикновено се притеснява да говори, защото е постигнал нещо в живота си. Искам да давам думата на такива хора”, казва тя и спазва обещанието си.

За Vesti.bg Мария разказа историята именно на такъв човек, потънал в тебеширен прах, но и в светлината на най-достойната кауза – да вдъхновява и обучава другите.

нова
нова Източник: Нова ТВ

Ако проследите стъпките на Теодосий Теодосиев, последното нещо, което ще помислите, е, че ще ви отведе в учебната зала, където се обучават златни медалисти по физика на световно ниво. Намираме се на ул. „Войнишка” в Казанлък, а пред нас е олющената сграда на някогашния Техникум по хидравлика и пневматика. Изоставен от години, в момента техникумът се е превърнал в единственото място, което може да приюти школата на най-добрия ни преподавател по физика.

Някогашният Техникум по хидравлика и пневматика
Някогашният Техникум по хидравлика и пневматика Източник: Нова ТВ

От над 30 години Теодисий, или Тео, както го наричат всички, е отдаден на една мисия – да обучава ученици. Интересът към лекциите му е толкова голям, че за да решават задачи, в Казанлък се стичат деца от цяла България. И за това те не плащат нито лев. Лекциите му са безплатни. Резултатът – медали на всяко състезание, независимо дали е национално или международно, а всичките му ученици продължават в най-престижните университети в САЩ и Великобритания.  

Но пътят към Кеймбридж и Станфорд минава през много труд, студ и тебеширен прах. Да, там все още дъската е черна и се пише с тебешир. Когато Тео врътва ключа и отваря вратата на стария техникум, попадаме не в училище, а в склад. До учебната зала на втория етаж се стига през тъмен коридор, отрупан със стари мебели, а мазилката на стените пада на шупли, издавайки, че съвсем скоро е текла вода. От тавана зеят процепи. „На миналия Великден бях изгребал седем кофи с вода от един кабинет, от който течеше вода на долния етаж върху осцилоскопите ми”, обяснява Тео, докато вървим към учебната зала. Тя пък е отрупана със стари кутии, които малко по-късно ще разберем, че са много важни. Заради течовете, когато вали, ток в сградата няма. А обяснението как се отопляват през зимата прилича по-скоро на задача по физика. „Един човек, ако не мърда много, произвежда 40 вата. Значи 10 души – 400 вата, 85 души, можете да си представите какво означава това. Е, и няколко малки печици като сложим и нещата се получават”. Къде на шега, къде не, добавя, че ако е много топло, учениците му ще се успят. „А трябва да ги събуждаме, нали сме будители все пак?”

И наистина това събуждане се получава. Международната олимпиада по физика се провежда от 44 години насам, като в нея участват 88 държави. Досега българските участници са спечелили 100 медала. За сравнение, толкова са извоювали Франция и Великобритания, взети заедно. А 70% от медалите ни са спечелени именно от ученици на Тео. 7 от всички 11 златни са в школата.

„Светът е 7 млрд., България е 7 млн. Ние сме една хилядна година от света и ни се пада веднъж на 1000 години да имаме първенец. Е, ние имаме повече!’, казва още Тео. Той не връща никого, без значение на какво ниво е. С всички работи еднакво. „Знаете ли, много често са ме съветвали да си избера петима ученици и да работя само с тях, на останалите да им пиша шестици. Никога не съм бил съгласен с това мислене. Всеки има индивидуална крива на развитието. Някой върви по-бавно, но стига по-далеч. Затова искам да дам шанс на максимално повече хора. Тези, които няма да отидат на олимпиада, те пък ще станат блестящи в друга област”

Другото, което се изисква за успеха е ... упоритостта. Това обяснява на учениците и докато пише с тебешира по дъската. „Главата на ученика не е кофа, а факел който трябва да се запали”, казва той. „Имаше преди време едно момче, което беше на съвсем елементарно ниво, обаче много упорито. Упорито работеше и накрая стигна до медал на международна олимпиада”. „Едно момиченце със счупен крак в гипс от Бургас ставаше всяка сутрин в събота, хващаше влака и идваше на школа. Сега учи в Принстън”. В момента част от учениците му също пътуват. Така е с Матей от София. Всеки месец, поне един уикенд той е в Казанлък.

Младежите ни са непобедими на теория, защото там се изискват само молив и хартия. Слабото им място е експериментът. По простата причина, че средства за техника за експериментите няма.  „В България наука има, но от към техника сме зле. А точно от олимпиадата по физика излизат тези, които ще станат техници”, казва физикът и дава пример с един от учениците му – Теньо Попминчев, който вече е професор и е на страниците на списание „Nature” с разработка в областта на лазерите. Тези експериментатори стават най-големите учени в света.

Теодосий Теодосиев
Теодосий Теодосиев Източник: Нова ТВ

„Ако искаме да станем икономически тигър, а не икономически помияр, е важно да научим децата да работят с техника от малки. В момента имаме техника от първата световна война. Горе-долу от тогава са и кутиите в коридора, за които стана дума малко по-рано. Това са бракувани машинки от комплекса „Мини-Марица изток”, които Тео взел. Разглобява ги и използва частите им за експерименталните задачи. Така ни показва стара видеокамера, от която е взел лещите... „Купувам ги на килограм...”

Това усилие обаче си струва. В края на декември миналата година учениците му били на олимпиада по експериментална физика в Москва. „Три дни, три тура само експерименти. Сами се изненадахме, че спечелихме Гранд при. Това вече е героизъм. Катерина Найденова, Ангел Шарлетов, Радостин, Виктор Кузманов. Те спечелиха въпреки, че сме толкова зле с техниката. Представете си, ако имахме техника?”

Катерина Найденова е наричана детето чудо. Не се връща от състезание без златен медал. За нея почивка няма – всяка събота и неделя е на школа. Катя вече е приета в топ 10 на най-добрите университети в света. На есен заминава за Оксфорд. Към Станфорд се е запътил и Ангел. Естествено с физика. Затова не се притеснява да учи на студа в течащото училище. „Важен е учителят. И на минус десет да си, ако говори и обяснява хубаво, няма значение”, убеден е Ангел. Допълва, че зимата учат с якета, малко е студено, но в един момент забравят за студа.

Мечтата на Тео е да има нова база за школата. Затова е дал всичките си спестявания да купи селско училище близо до Казанлък. Засега обаче проектът му е замразен до там. Средства за възстановяването му няма. Има и едно друго тайно желание, което не изрича на глас. Сподели ни, че много рядко пътува с децата по олимпиади. Пак заради пари. Когато го питаме не е ли редно да е с тях всеки път казва. „Това не е най-важното. Важно е те да пътуват. А и хората, които ги водят пак са мои ученици”.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите