0

"Бог ме изпрати, за да вбеся света"

"Албумът ми не е за малки деца... Има стикер за родителски контрол, ако сте под 18 години, не можете да си го купите. Което не означава, че малките деца няма да го слушат. Не съм отговорен за всяко едно от тях. Не съм ролеви модел и никога не съм претендирал за това"

"Можеш да изпаднеш точно толкова бързо, колкото си се качил до върха. Това е страшно"


Ако всяко едно от тези твърдения ви се струва арогантно, вероятно ще бъдете напълно прави. Но когато си постигнал толкова много в живота - и при това, абсолютно сам, можеш да си позволиш да казваш това, което мислиш. 

Случаят на Маршъл Брус Матърс, по-известен като Еминем е именно такъв. 

ВИЖТЕ ТУК - ЕМИНЕМ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Рапърът, който пренаписа историята

Той е пример като по учебник за това, че от дъното, с талант и наистина много упорит труд, човек може да стигне върха. 

Списание Rolling Stone обявява Еминем за "Крал на хип-хопа", той е най-продаваният рапър на всички времена с цели 155 милиона продадени копия на албумите му, печелил е награди на MTv, "Грами", а за саундртрака към биографичния филм "Осмата миля" и песента "Lose Yourself" печели и "Оскар". 

Всичко това изглежда като сбъдната мечта, но преди да стигне до стане Еминем, Маршъл живее в мизерия каквато много малко от нас могат да си представят.

На 17 октомври, 1972 година в Мисури, 17-годишната Деби ражда момче, което кръщава Маршъл. Бащата е на 22 години и едва ли е мечтаел да стане родител. 

Семейният живот, който предстои, включва алкохол, крясъци, обиди и всекидневни побои. В крайна сметка родителите на Маршъл се развеждат. Бащата заминава за Калифорния. Всичко, което има от него са няколко писма.

Деби и Маршъл търсят къде да се установят. В продължение на години се местят без постоянен дом, живеят при роднини. Успяват да намерят къде да живеят, когато Маршъл вече е на 11-годишна възраст. Мястото е печално познато с бедността си в Америка. Детройт. 

"Намери си ш**ана работа и ми помогни със сметките, или ще те изхвърля"

Маршъл и майка му  са едно от трите семейства в квартала, които не са цветнокожи. Маршъл често попада в улични боеве, защото законът на улицата по нищо не се различава от закона на джунглата, независимо в коя част на света се намираш. Това обаче го запознава с хип-хоп културата, в която момчето може да излее гнева си. Който е ужасно много. 

Когато става 9 клас в местната гимназия, майка му просто му казва: "Намери си ш**ана работа и ми помогни със сметките, или ще те изхвърля".  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

B-Rabbit in the house.  #TBT Throwback to 16 years ago today #8mile

Публикация, споделена от Marshall Mathers (@eminem) на

Така Маршъл приключва с образованието и започва да работи. Само че след като той вече има доходи, не се налага майка му да продължава да изкарва пари, а започва да харчи неговите - в бинго зали. 

Момчетосе възползва от отсъствието на майка си и във времето, в което я няма пише първите си песни и се упражнява. 

Не след дълго събира смелост да покаже на всички какво може в рап-битките, които се случват в стаята за обяд на гимназията "Осборн", където се промъкват заедно с приятеля му, рапъра Прууф. 

"Беше като във филма "Белите не могат да скачат", спомня си Прууф. "Всички си мислеха, че ще го бият, но накрая той ги отвяваше". 

Скоро след това Маршъл започва да се включва в битките на ъндърграунд сцената на Детройт. 

"В момента, в който хванех микрофона, всички започваха да ме освиркват. И след като започвах да рапирам, същите тези хора млъкваха" - разказва Еминем в свои интервюта. 

Маршъл започва да предизвиква все по-голям интерес, но като име на ъндърграунд сцената се затвърждава с песента "Infinite", която ще бъде последвана и от едноименен албум. 

"След този запис, с всяка следваща рима ставах все по-агресивен и по-агресивен. Всичко беше заради обратната връзка, която получавах. Казваха ми: "Ти си бяло момче, за какво си мислиш, че ще рапираш?"

Само че Маршъл има какво да каже. 

Еминем
Еминем Източник: Getty Images/Guliver

Това всъщност е най-лошият период от живота му. Той вече има 3-годишна дъщеря от приятелката му Ким, с която непрекъснато се събират и разделят. 

Маршъл е уволнен от заведение за бързо хранене точно преди Коледа, а освен празниците наближава и рождения ден на дъщеря му. Всичко, с което разполага са 40 долара - за неясно колко дълъг период от време. 

Нещата обаче не се подобряват. Ким, Маршъл и дъщеричката им, Хейли се местят при Деби, майката на Маршъл. Тя обаче е пристрастена към хапчета, които непрекъснато карат настроенията й да се люшкат от една крайност в друга. В един момент тя спи кротко, а в следващия се буди и започва да крещи на сина си да се маха. 

Това принуждава бъдещия рапър и семейството му да се преместят при майката на Ким, но и там нещата не потръгват. Опитват се да намерят квартира, но малкото пари, с които са останали не стигат за нищо - не могат да платят тока и водата и една сутрин се събуждат с бележка на вратата, че трябва да се изнесат. 

"Трябваше ми пробив", казва Маршъл и за него има един последен изход - състезанието "Rap Olympics" в Ел Ей. 

В това време, бъдещата звезда вече е записала демо на втория си албум, който се казва "Slim Shady". 

"Намерете този човек. Веднага!"

Източник: Вирджиния рекърдс

Пълен с безнадеждност, Маршъл се явява на състезанието и след първи кръг, той вече знае за какво се бори. То изобщо не е да успее на голямата сцена, а да си стъпи на краката. Трябва му голямата награда от 500 долара и часовник, който да продаде, за да може да се върне с някакви пари при семейството си. 

Бъдещият адвокат на звездата, Пол Розенбърг,  си спомня изявата му, защото е на състезанието "До мен имаше един огромен мъж, който крещеше: "Дайте наградата на бялото момче! Всичко свърши! Дайте му я!" Само че Еминем губи битката. Победителят взима всичко, а "бялото момче" трябва да се върне у дома с празни ръце, ако изобщо има как да се върне. Розенбърг си спомня как е изглеждал Еминем на сцената - сякаш всеки момент ще рухне. 

Въпреки това, копие на демото от "Slim Shady" е дадено на хора от звукозаписната компания "Interscope", които я носят на един от собствениците, Джими Айвъни. След като чува демото, той настоява да го изслушат заедно с другия основател на компанията - известният рапър Доктор Дре. 

Всички знаем какво се случва, когато бутонът "Play" е натиснат. Доктор Дре казва на служителите си: "Намерете този човек. Веднага!"

По-късно споделя: "Никога през целия ми живот не бях откривал такова демо". 

Останалата част от историята е ясна за всички. Еминем минава под крилото на известния рапър, а кариерата му се изстрелва нагоре. 

Майката на рапъра подава иск за 10 милиона долара срещу сина си, тъй като твърди, че начинът, по който я описва в песните си е лъжа. Еминем се жени и развежда два пъти с Ким, която иска попечителство и издръжка за дъщеря им Хейли. В крайна сметка Еминем се грижи за дъщеря си, като осиновява дъщерята на бившата си съпруга от друг мъж, а също така осиновява и племенницата си, първа братовчедка на Хейли. 

Скандалите около него не спират да валят. Той не пести нищо на любината девица на Америка по онова време - Бритни Спиърс, има предполагаема афера с Марая Кери, Ким Бейсинджър, но каквото и да се случва в личния му живот, всяка негова песен улучва право в целта. 


"Нямам нужда от психотерапевт. Когато ти имаш проблем - какво правиш? Плащаш си на някого да те слуша и си изплакваш сърцето. А аз разказвам проблемите си на целия свят. Той е моят терапевт. Аз правя така"


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 1 минута

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 19 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 1 час

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 1 час

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 2 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 2 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 2 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 3 часа

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 3 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април