13

Първата му изложба с "космически” творби през 1964 е забранена директно от ЦК на БКП.

Той е принуждаван да се отрече от търсенията си. Обвинен е, че се е превърнал в знаме на "непристойна” група млади хора и че се занимава с прикрити под йогийски упражнения религиозни практики.

След като вижда картините му, космонавтът Алексей Леонов, който се е завърнал от мисия в космоса, възкликва – „Той е бил там!“

А Нюйоркската енциклопедия на изобразителното изкуство го посочва като създател на направлението "космическа графика”.

Източник: Национална художествена галерия

Кой е този човек?

Това е българският художник Васил Иванов.

Забраняван, но верен на изкуството си, той живее в малка дървена барака на дъновиския Изгрев. Води затворен, изолиран, свръхконцентриран в творчеството си живот.

По случай 110 годишнина от рождението на художника, Националната художествена галерия организира мащабна изложба, посветена на артиста, която включва над 90 творби на художника в цялото многообразие на неговото творчество. Основен акцент са работите от т. нар. "космически цикъл”, които са се превърнали във "визитната картичка” на Васил Иванов.  

Творецът е роден на 20 май 1909 година в София. Завършва живопис през 1939 година –в Художествената академия в София при Никола Ганушев и Никола Маринов.

Васил Иванов е последовател на Дънов, мистик, философ, занимава се с хиромантия, астрология, дори са му били приписвани пророчески дарби.

През 1962 година за него пред БиБиСи, Петър Увалиев казва, че Васил Иванов е човекът, който за дълго е единственото лице на модерното българско изкуство на запад.

Източник: Национална художествена галерия

В експозицията, посветена на изключителния български художник е включена и очарователната със своя лиризъм ранна графика и живописта на художника - предимно природни сцени и сюжети.

По време на изложбата за първи път ще бъдат прожектирани у нас два авторски филма, посветени на художника.

Изложбата може да бъде посетена от утре до 19 май тази година в залите на Националната галерия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@