Напрежението преди референдума в Източна Украйна продължава
Източник: ЕПА/БГНЕС
479

Н апрежението в Източна Украйна продължава да се засилва, докато регионът се готви за планирания за неделя референдум за независимост.

Сблъсъци между украинските сили и привържениците на федерализацията в Мариупол причиниха нови жертви и заплашват да изпарят последните надежди за избягването на гражданската война.

Първоначално министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи за 21 загинали при операцията на украинските сили в Мариупол, където въоръжени представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република са завзели първия етаж на полицията в града, но по-късно департаментът за здравеопазване към Донецката областна администрация разпространи съобщение, в което се посочва, че броят на загиналите е седем души, а 39 души са приети в болници в града с огнестрелни рани.

От своя страна министерството на отбраната на страната обяви, че осем военнослужещи са ранени в хода на сблъсъците между федералистите и украинските сили в Мариупол.

Преди това от министерството съобщиха, че загинали и ранени сред военнослужещите по време на сблъсъците в Мариупол няма, а самите те не вземат непосредствено участие в антитерористичната операция, а осигуряват прикритие на основните сили, задействани в операцията, и контролират пропускателните пунктове на изходите на града.

Украинският вътрешен министър съобщи, че началникът на полицията в Мариупол, където украинските сили провеждат спецоперация срещу привържениците на федерализацията на Украйна, е отвлечен.

„Похитен е началникът на полицията в Мариупол,а няколко полицаи са убити”, написа той във "Фейсбук".

В съобщението си той посочва още, че от покрива на градската болница снайперист е открил стрелба срещу войниците и мирните граждани. От привържениците на федерализацията съобщиха, че снайперският обстрел срещу мирни граждани в Мариупол е провокация на киевските власти, която единствено ще доведе до приток на доброволци към Народното опълчение.

Това заяви пред РИА Новости съпредседателят на правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република Мирослав Руденко.

„Това е провокация от страна на аваковските сили и националната гвардия. Предчувствам, че утре ще имаме приток на доброволци. Хората реагират много еднозначно в такива моменти, и резултатът е, че по този начин хунтата привлича масово хора към нашите редици – друг изход, освен да се борят срещу тази хунта, няма”, каза Руденко.

Той сравни случващото се в Мариупол с трагедията, станала на 2 май в Одеса, където повече от 40 души загинаха при палежа на Дома на профсъюзите.

Междувременно, обстановката остава напрегната и в други части на региона.

В Славянск поддръжници на федерализацията атакуваха рота украински военнослужещи, охраняващи телевизионната кула, която по-рано бе под контрола на сепаратистите.

По данни на журналиста Роман Бурко, засега няма информация за загинали или ранени.

В Донецк пък неизвестни лица атакуваха офиса на Червения кръст в града и бяха похитили няколко сътрудници на международната благотворителна организация, съобщава местната полиция. Нападението е било извършено на 9 май в около 19:00 ч. Седемте души, взети за заложници, са мъже. Жените, намиращи се в офиса, са били пуснати.

По данни на изданието, сред похитените има един френски гражданин, останалите са украинци - трима доброволци от Киев и трима жители на Донецк. Всички те са пристигнали в донецкия офис на организацията вечерта на 9 май с цел доставяне на медикаменти, посочва изданието.

Нападателите са взели всички медикаменти, а заложниците се намираха в сградата на Донецката областна администрация, която е под контрола на федералистите. По-късно бе съобщено, че те са пуснати.

В същото време, украинската национална гвардия опроверга информацията за щурм срещу санаториум в Донецк.

Информацията, че в Донецк въоръжени активисти щурмуват санаториум, където живеят военнослужещи от Националната гвардия и за това, че войниците са предали оръжието си, не съответстват на действителността, се казва на сайта на Националната гвардия на Украйна.

В съобщението се посочва, че на територията на санаториум „Шахтерские зори” в Буденския район на град Донецк не живеят военнослужещи от Националната гвардия.

По-рано бе съобщено, че повече от 100 въоръжени терористи са щурмували санаториума, на територията на който е имало повече от 130 войници от вътрешни войски на МВР, чути са изстрели с автоматично оръжие.

На този фон в Източна Украйна подготовката за референдума за независимост от Киев тече с пълна сила.

Въпреки изненадващия призив от руския президент Владимир Путин за отлагане на вота, федералистите, които държат под свой контрол няколко града в Източна Украйна,

обещаха да изпълнят плановете си и да проведат гласуването, което се очаква да засили още повече напрежението в региона.

На фона на военната операция на украинската армия срещу федералистите в региона на неделния референдум жителите на индустриалния Донецки регион ще бъдат запитани дали искат независимост от Киев, което от много хора се разглежда като потенциална стъпка в посока на присъединяването към Русия.

Подобен вот ще бъде проведен и в съседния Лугански регион. Заедно двата региона имат население от 7.3 милиона души от общо 46-милионното население на Украйна.

Ръководителят на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин заяви, че референдумът ще се състои в 90% от градовете в региона и на него се очаква около 60% активност.

Решимостта за провеждане на вота, въпреки призива на Путин за неговото отлагане, заличиха надеждите за деескалиране на кризата. Активистите в Харковска област съобщиха, че отменят вота, който трябваше по план да се проведе на 11 май.

По думите на Юрий Апухтин, член на федералисткото движение „Югоизток”, движението не е готово за референдума, тъй като то не е съгласувало въпросите, свързани с неговото провеждане, с привържениците на федерализацията в Луганск и Донецк.

На референдума се планираше да бъдат зададени въпросите за федерализацията на Украйна, за създаването на т,нар. „Югоизточна автономия” и за предоставянето на руския език статут на официален език.

Същевременно, министерството на отбраната на САЩ съобщи, че разполага с данни, потвърждаващи наличието на голямо количество руски войски във висока степен на готовност в граничещите с Украйна райони, готови да влязат на украинска територия.

„Видях коментарите на президента Владимир Путин и други длъжностни лица в Москва (за оттегляне на войските). Не виждаме признаци, потвърждаващи тези твърдения. Войската все още се намира там в големи количества”, заяви Това заяви на брифинг представителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби.

Той информира че по оценка на американската страна, „руската войска все още е в много висока степен на готовност”. Говорителят за пореден път подчерта, че присъствието на въоръжените сили на Русия на границата с Украйна не спомага за понижаването на напрежението в региона.

Коментари 479
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

479 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 11 минути

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 14 минути

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 40 минути

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 45 минути

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 53 минути

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 1 час

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 2 часа

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 2 часа

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 2 часа

Разпространението на болестта все още е на клъстери