11

Чуждестранните издания, публикували съдържанието на над 250 000 дипломатически документа на САЩ, предоставени им от уебсайта "Уикилийкс", обясняват на първа страница решението си да ги огласят въпреки протестите на Вашингтон, позовавайки се на мисията си да информират.

Пет водещи световни издания - американският вестник "Ню Йорк таймс", британският "Гардиън", френският в. "Монд", испанският "Паис" и германското списание "Шпигел", дадоха гласност на документите, въпреки че носят гриф "секретно".

Ясно е, че разгласяването на поверителни дипломатически телеграми на световна сила като САЩ не може да е безобидно, посочва френският вестник в статия, озаглавена "Защо "Монд" публикува документите от "Уикилийкс".

Всекидневникът посочва, че от момента, в който масата документи е била предадена, дори и незаконно, на "Уикилийкс" с опасност в произволен момент да стане публично достояние, е сметнал за своя мисия да се запознае с тези документи, да ги подложи на журналистически анализ и да ги предостави на читателите.

Да информираш не означава да действаш безотговорно. Прозрачността и наличието на преценка не са несъвместими и именно това ни отличава от основната стратегия на "Уикилийкс", пише вестникът.

В обръщение към читателската аудитория "Ню Йорк таймс" изтъква убеждението си, че публикуването на документите е в полза на обществените интереси, тъй като хвърля светлина върху целите, успехите, компромисите, провалите и разочарованията на американската дипломация по начин, който другите видове анализи не могат да конкурират.

Всекидневникът посочва, че е работил по темата с американското правителство, за да не допусне публикуването на информация, способна да застраши безопасността на тайните информатори или националната сигурност.

"Ню Йорк таймс" твърди, че е получил документите от "Уикилийкс" от независим източник.

Британският "Гардиън" също изтъква, че водещият му мотив е бил да не излага на опасност живота на хора и да не се оповестява информация, която би навредила на настоящи военни операции или разкрила местонахождението на специални части.

Работата на медиите не е да пази властта от затруднения и неприятности. Задача на правителствата, а не журналистите, е да пазят тайните, подчертава вестникът.

Щом е възможно "Уикилийкс" да има достъп до секретна информация, има вероятност и чуждестранните сили да имат достъп по нея, допълва "Гардиън".

Във видеопослание директорът на "Паис" Хавиер Морено посочва, че основният двигател, стоящ зад този проект, е, че всички публикувани документи са в интерес и от огромна полза за обществото.

Без съмнение тези разкрития ще се превърнат в повратна точка не само за американската дипломация, но и за международните отношения във вида, който познаваме, отбелязва той.

Дипломатическата кореспонденция на посолството на САЩ в Москва наистина съдържа психологически портрети на руски лидери, пише московският в. "Комерсант" в коментар за новите американски секретни документи, които вчера започна да публикува сайтът "Уикилийкс".

"Поредната порция компромати с източник сайта "Уикилийкс" може да скара САЩ с Русия и половината свят", писа изданието още в петък.

Основателят на уебсайта Джулиан Асандж заяви вчера чрез видеоконферентна връзка пред журналисти в йорданската столица Аман, че новият транш секретни документи хвърля светлина върху дипломацията на САЩ в сто държави, пояснява "Комерсант".

"Там има какво ли не: от поръчкови убийства в Източен Тимор до специфични подробности за бизнесметодите на най-големите американски банки", цитира изданието думи на Асандж.

Смята се, че огласената информация може да подкопае доверието към САЩ от страна на техни съюзници и партньори, посочва "Росийская газета".

Според документите, с които се е сдобил скандално известният сайт, САЩ все още разглеждат света като противопоставяне между две свръхдържави. При това, от гледна точка на Вашингтон, Европейският съюз играе вторпостепенна роля в този процес, пише "РБК дейли", като се позовава на европейски медии.

Американски сенатори изразиха вчера опасения, че материалите от "Уикилийкс" може да затруднят ратифицирането и осъществяването на новия договор за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения между Русия и САЩ, отбелязва вестникът, като цитира изданието "Ю Ес Ей тудей".

Дипломатическата кореспонденция и този път явно е изтекла "чрез Пентагона", смята "Комсомолская правда".

Повечето електронни документи на Държавния департамент и на военното министерство на САЩ бяха събрани в единна информационна база, създадена с цел "да бъдат свалени информационните прегради между двете ведомства".

До съдържанието на базата имаха достъп мнозина служители на Пентагона в цял свят. Оставаше им само да копират нейното съдържание. И ето че някой го е копирал, обяснява вестникът.

И сега в Държавния департамент на САЩ се чудят и маят как да обяснят всичко това на "голия крал" (както нарекли американски дипломати френския лидер Никола Саркози, на "Ангела Тефлон Меркел" и на "женкаря" (Силвио Берлускони), заключава "Комсомолская правда". 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@