"Уикилийкс" извади неудобните тайни на американската дипломация
Източник: netinfo
82

Западни издания започнаха да публикуват подборки от документите, предоставени от сайта "Уикилийкс" (WikiLeaks.org).

Документите, повечето от които са от 2005 до 2010 г., са изпратени на вестниците "Ню Йорк таймс", "Гардиън", немското списание "Шпигел", както и на френския вестник "Монд" и на испанския "Паис".

Самият "Уикилийкс" беше блокиран и недостъпен

половин ден заради хакерска атака. Коментатори допуснаха, че това може да отложи разгласяването на документите в медиите с няколко часа.

От "Уикилийкс" обаче обявиха, че въпреки блокирането на сайта, материалите ще бъдат оповестени, защото са били предадени предварително на медиите. Въпреки това в "Уикилийкс" все още не са се появили оригиналите, с които петте избрани медии разполагат.

Новината за изтеклите документи явно вече генерира огромен интерес към сайта, който по-късно през деня отново не беше достъпен.

Сред изтеклите материали има

немалко, които са свързани с България

Например само тези, които посолството на САЩ в София е изпращало във Вашингтон са над 900.

Засега пълният им текст е недостъпен, но някои от избраните издания споменават момоходом нашата страна.

Например в телеграма до посолството си в София Вашингтон искал подробности за "отношенията между българските ръководители и руски официални представители или бизнесмени", съобщава в. "Ню Йорк таймс".

За момента единственият материал, които се отнася до България, публикуван от "Гардън" е грама от 16 юни 2009 г. (вж. пълния й текст в "Гардиън" на англ. език), в който държавният секретар Хилъри Клинтън обяснява

каква информация да бъде събирана в България

Приоритетно са изброени областите: върховенство на закона, корупция, престъпност.

Следва изискване за информация относно българските лидери, политическата еволюция и демократичните реформи в страната, както и енергийната сигурност (с акценти Русия, ЕС, Черномореския регион и Балканите, САЩ); международни организации, международни отношения и др.

На следващо място Държавният департамент се интересува от финансовата стабилност, икономическото развитие и предизвикателствата (т.е. проблемите) пред българското общество.

По-нататък идват въпросите, засягащи демографското състояние, малцинствата, човешките права; националната сигурност (с акценти НАТО, силовите структури и тяхната модернизация; противодействие на разпространението на ядрено оръжие, борбата с тероризма); телекомуникационна инфраструктура.

Вашингтон искал също да научи за "корупция сред високопоставени служители, включително извънбюджетни финансови потоци в подкрепа на висши ръководители, източниците на финансиране на кандидат-политици, както и плановете и мерките на правителството за осигуряване на прозрачност при финансирането".

Общо изтеклите документи са 251 287 грами на Държавния департамент

Много от тях са с гриф сектерно, но никоя не е маркирана като свръхсекретна, пише "Ню Йорк таймс". Те дават възможност да се надникне отблизо в американската дипломацията и предлагат

нелицеприятни оценки за различни чуждестранни лидери

В документите, според сп. "Шпигел", може да се прочете как американски дипломати определят афганистанския президент Хамид Карзай като "слаба личност, обладана от параноя и конспиративни теории".

В друга дипломатическа грама руският премиер Владимир Путин е наречен подигравателно "куче алфа".

Руският президент Дмитрий Медведев "играе Робин за Батмана Путин", смята посолството на САЩ в Москва, въпреки че официално Медведев е държавния глава на Русия.

Американски дипломати в Рим докладват през 2009 г., че Путин поддържа изключително близко приятелство с италианския премиер Силвио Берлускони, което включва размяна на щедри подаръци.

В документите се твърди, че Берлускони се утвърждава все повече като "устата на Путин в Европа".

Самият Берлускони е определен от Елизабет Дибъл, шарже д'афер на САЩ в Рим, като "безпомощен, безполезен и неефективен като модерен европейски лидер".

Друга телеграма го нарича "физически и политически слаб".

Либийският лидер Муамар Кадафи е "почти обсесивно зависим от малко ядро доверени служители" и не може да пътува без пищната си украинска медицинска сестра. Той се страхува да лети над вода и да се качва на по-високи етажи в сградите.

Германският канцлер Ангела Меркел е определяна като "склонна към рискове и рядко проявява креативност".

Американците твърдят, че канцлерът разглежда международната дипломация преди всичко от гледната точка как би могло да се спечели от нея във вътрешен план, пише "Шпигел".

Заместникът на Меркел и външен министър Гидо Вестервеле е обект на още по-остри критики в тайните документи и е описан като некомпетентен, суетен и критичен към Америка. Вестервеле е описван като "темпераментна личност" с малко външнополитически опит.

Междувременно министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, най-популярният политик в Германия, е цитиран да казва на американския посланик в страната Филип Мърфи през февруари 2010, че Вестервеле е бил истинската пречка за искането на САЩ за увеличаване на броя на германските части в Афганистан.

Гутенберг също така омаловажава началничката си, заявявайки, че Меркел има затруднения при прилагането на собствената си икономическа политика. Документите на

Държавния департамент показват, че Вашингтон е бил държан в течение за коалиционните преговори от информатор, докато Меркел сформираше сегашното си правителство през октомври 2009.

Дипломатически телеграми, публикувани от "Уикилийкс" показват, че американски дипломати имат съмнения за надеждността на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган като партньор.

Американски дипломати не вярват на Ердоган и неговите нереалистични възгледи за света, пише списанието. Той получава информацията си почти изключително от вестници с връзки с ислямистите и се предполага, че разполага с малко време за анализи на неговите министерства, смятат дипломати.

Турският премиер, един от най-важните партньори в НАТО за САЩ се е заобиколил с "железен кръг от подлизурски и предизвикващи презрение съветници", пише дипломат. Въпреки самохвалството си, той се страхува от загуба на властта. Съветници на Ердоган, сред които външният министър Ахмет Давутоглу са представени като малко разбиращи от политика извън Турция.

Високопоставен правителствен съветник, цитиран от американски дипломати описва Давутоглу като "изключително опасен" и предупреждава, че той ще използва ислямисткото си влияние върху Ердоган.

Телеграма с подписа на американския посланик от януари 2010 г. съобщава, че външният министър иска да се утвърди на Балканите влиянието, което Отоманската империя е упражнявала в региона.

Но външният министър се надценява себе си и Турция, според американски дипломати. Турция, обобщава телеграмата, имала амбициите на "Ролс Ройс", но средствата на "Роувър".

Според документите върховният лидер на Иран - аятолах Али Хаменей, е болен от рак в последен стадий.

Източникът е чуждестранен бизнесмен, базиран в Централна Азия, който пътувал често до Техеран. Според него бившият президент Али Акбар Рафсанджани разказал на негов познат, че Хаменей е болен от левкемия в последен стадий "и може да умре до няколко месеца". Документът е от август 2009 г. В него се посочва още, че Рафсанджани, който е критик на президента Махмуд Ахмадинеджад и е изразявал съпричастност с реформисткото движение в Иран, след като научил за болестта на Хаменей, решил да започне да се подготвя да го наследи.

Хаменей е върховен водач от 1989 г. и е най-влиятелната фигура в иранската политика.

В друг документ пише, че проруският чеченски президент Рамзан Кадиров се появява на партита с позлатено оръжие и отрупва приятелите си с купища злато.

Телеграмата, изпратена във Вашингтон от американския зам.-ръководител на мисията в Москва, описва сватба, на която е присъствал Кадиров в руската севернокавказка република Дагестан. Кадиров е описан като "танцуващ тромаво с позлатено автоматично оръжие, запасано в джинсите му". След това кумът на сватбата - началникът на Дагестанската петролна компания и сегашен депутат Гаджи Макачев, и Кадиров "обсипали танцуващите деца със стодоларови банкноти". "Гаджи ни каза по-късно, че е донесъл на двойката петкилограмова буца злато като сватбен подарък", е записано в телеграмата.

Според други документи, които в. "Гардиън" публикува, кралят на Саудитска Арабия Абдула призовавал непрекъснато САЩ да атакуват Иран, за да сложат край на ядрената опасност.

Кралят уверявал също Вашингтон, че работи усилено за премахване на иранското влияние в Ирак, съобщава АФП.

Американските дипломати са получили нареждания

да извършват повече разузнавателна дейност,

като например откриването на номерата на кредитните карти на чужди високопоставени лица, показват документите, публикувани от "Уикилийкс".

Те разкриват, че от служителите на Държавния департамент на САЩ се иска да откриват лична информация за представители на ООН и ключови фигури в страни по цял свят. Нарежданията са изпратени на посолства в Африка, Близкия изток, Източна Европа, Латинска Америка и мисията на САЩ в ООН.

Една от директивите, изпратена от името на държавния секретар Хилъри Клинтън, иска подробности за системата за комуникации, използвана от високопоставени служители на ООН, включително пароли и лични ключове за шифриране за частни и търговски мрежи.

Друга директива иска "биографична и биометрична информация за високопоставени севернокорейски дипломати", както и за "стила на ръководство и вземане на решения на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун". В други случаи дипломатите е трябвало да предоставят дори ДНК-образци.

Говорителят на Държавния департамент Филип Кроули опита да отрече новия имидж на дипломатите като шпиони. "Противно на съобщенията на "Уикилийкс"

нашите дипломати са дипломати

Те не са част от разузнавателните мрежи", заяви той в "Туитър".

"Гардиън" обещава да публикува допълнително документи, уличаващи кралското семейство в неуместно поведение, както и за връзки между руското правителство и организираната престъпност.

Френският вестник "Монд" посочва, че няма да бъдат разгласявани материали, споменаващи лица, за които журналистите сметнат, че може да бъдат изложени на опасност. Няма да бъдат разкривани и най-строгите държавни тайни на САЩ, обещава вестникът.

От документите става ясно още, че американското разузнаване вярва, че

Иран е получил 19 усъвършенствани ракети от Северна Корея,

които са в състояние да нанасят удари в Европа, пише "Ню Йорк таймс". Ракетите били подобрена версия на руските R-27, би могла да носи ядрена глава и има радиус на действие до повече от 3000 км.

САЩ били загрижени, че Техеран използва севернокорейските ракети като "строителен материал" за създаване на ракети с по-голям обхват.

От друг документ се вижда, че американският министър на отбраната Робърт Гейтс смята, че евентуален военен удар срещу Иран само ще забави с една до три години опитите на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

"Гардиън" съобщава подробности от напрегнатата криза с Пакистан около ядреното гориво, плановете за обединяване на Корейския полуостров и евентуалния колапс на Севера, подобната на пазарене сделка за репатрирането на задържани в Гуантанамо и опитът на китайското правителство да хакне "Гугъл".

Телеграмите детайлизират неотдавнашните подозрения за корупция в Афганистан, финансирането на "Ал Кайда" от донори от Саудитска Арабия и провалът на САЩ да попречи на Сирия да осигури огромен арсенал от оръжия за милициите на Хизбула в Ливан от 2006.

Документите бяха разпространени

въпреки острото възражение от САЩ,

които настояха, че те са получени незаконно и трябва да бъдат върнати. Американски дипломати, включително държавният секретар Хилари Клинтън, не спряха през последните дни да влизат във връзка с различни държави, за да предотвратят евентуални дипломатически неприятности, посочва АП.

Материалите са грами до Вашингтон от дипломатическите представителства на САЩ по света, както и 8000 директиви от американското правителство до посолствата, съобщава Франс прес. 

Само 6% от публикуваните документи (15 652 грами) са с гриф "секретно". От тях 4330 са с гриф "да не се съобщава на чужденци".

Близо 40% са поверителни, а повечето нямат никакъв гриф за степен на секретност

С изключение на документ от 1966 г., повечето са били изпратени между 2004 и края на февруари 2010 г., когато по неизвестни причини източникът на "Уикилийкс" е престанал да предава документите.

Стотиците хиляди документи от дипломатическата кореспонденция на САЩ, които започна да публикува сайтът "Уикилийкс", били получени от огромна компютърна база данни, управлявана от американските военни, и до която могат да имат достъп близо три милиона души, съобщава в. "Гардиън", цитиран от ДПА.

Когато американските дипломати пращат телеграми, които искат да бъдат прочетени и от военните, те добавят етикета Sipdis към адресния код на посланието.

Това означава, че телеграмата е за разпространение чрез системата SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network), която е

американска военна система, отделна от обикновения цивилен интернет

и управлявана от Пентагона.

"Гардиън", едно от няколкото издания, запознали се предварително с разкритите от "Уикилийкс" дипломатически документи, съобщава, че през 2005 г. 180 посолства на САЩ по света са били свързани с въпросния военен интернет.

Вестникът отбелязва, че по мрежата SIPRNet не се разпространяват строго секретни документи.

Германското сп. "Шпигел" съобщава, че до тази мрежа имат достъп близо 2,5 млн. американски държавни служители.

Коментари 82
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

82 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Избори 2 в 1: Приключи процедурата по удостоверяване на машините

Избори 2 в 1: Приключи процедурата по удостоверяване на машините

Избори 2 в 1 Преди 28 минути

Това съобщи ресорният министър Валентин Мундров

<p>Кунчев с последна информация за коклюша у нас</p>

Кунчев: Случаите на коклюш у нас са около 1300, малко над 100 от заразените са в болница

България Преди 58 минути

Близо 400 бременни жени са имунизирани през последните дни

<p>Поискаха съдът да забрани на Тръмп &quot;потенциално опасни&quot; изказвания</p>

Прокурор поиска съдът да забрани на Тръмп "потенциално опасни" изказвания

Свят Преди 3 часа

Бившият държавен глава по-рано каза, че ФБР е било упълномощено да го застреля по време на обиска през 2022 г. в имението му "Мар а Ларго"

Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Избори 2 в 1 Преди 3 часа

До 25 май и избирателите с трайни увреждания могат да подадат писмено искане, за да бъдат вписани в избирателните списъци за гласуване с подвижна избирателна кутия

София събира парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО

София събира парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО

България Преди 4 часа

Домакин на форума е Народното събрание на Република България

Румен Радев на официални посещения в Унгария и Швейцария

Румен Радев на официални посещения в Унгария и Швейцария

Свят Преди 4 часа

С кого ще разговаря държавният ни глава

“Глюкозното влакче на ужасите”: Ето какво е това

“Глюкозното влакче на ужасите”: Ето какво е това

Любопитно Преди 4 часа

Ето 4 хака за изравняване на скоковете на глюкозата

<p>ЕС одобри нов закон за веригата за доставки</p>

ЕС одобри нов закон за веригата за доставки, защитаващ човешките права

Свят Преди 4 часа

Директивата има за цел да държи отговорни големите компании, ако те печелят от детски или принудителен труд

<p>Kia EV3 е най-бюджетният електромобил на марката</p>

Kia EV3 е най-бюджетният електромобил на марката, предлага до 600 км на ток

Технологии Преди 4 часа

Моделът идва с две батерии, i-Pedal, V2L е много други технологии, очаква се цената му да стартира около 35 000 евро

<p>Готви ли ни изненада времето в събота</p>

Пролетно време: Слънце и облаци ще се редуват в събота

България Преди 4 часа

Температурите ще бъдат между 23° и 28°

Windows 11 ще има голям ъпдейт тази година

Windows 11 ще има голям ъпдейт тази година

Технологии Преди 4 часа

Основната част от работата по него приключи и започнаха тестовете

ООН: 996 камиона с хуманитарни помощи са влезли в Газа от началото на операцията в Рафах

ООН: 996 камиона с хуманитарни помощи са влезли в Газа от началото на операцията в Рафах

Свят Преди 12 часа

800 от въпросните камиони са били натоварени с храна

<p>Шолц отправи предупреждение към Урсула фон дер Лайен&nbsp;</p>

Шолц към Урсула фон дер Лайен: Не работи с десни екстремисти

Свят Преди 12 часа

Фон дер Лайен не изключи възможността за сътрудничество с дясната група на ЕКР

Иновативен предприемач се бори с изменението на климата в Африка

Иновативен предприемач се бори с изменението на климата в Африка

Свят Преди 13 часа

Земеделски производители и предприемачи в целия регион също въвеждат иновации и търсят решения за справяне с продоволствената криза

САЩ отпуска на Украйна нов пакет от помощи

САЩ отпуска на Украйна нов пакет от помощи

Свят Преди 13 часа

Пакетът съдържа спешно необходими за украинската армия боеприпаси, снаряди и ракети