Убийството на Борис Немцов – реакциите
Борис Немцов   
Източник: ЕПА/БГНЕС
351

Разстрелът на руския опозиционер Борис Немцов в центъра на Москва късно вечерта на 27 февруари шокира света.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди „бруталното убийство“, предаде Ройтерс, цитирайки официално изявление на американския лидер.

Със смъртта на Немцов руснаците изгубиха „един от най-всеотдайните и красноречиви защитните на техните права“,

се казва в изявлението. Обама заяви, че се възхищава на смелостта, с която Немцов се е посветил на борбата с корупцията. 

САЩ призоват руското правителство да извърши „бързо, безпристрастно и прозрачно разследване“ и да изправи виновниците пред съда, се казва още в декларацията.

Френският президент Франсоа Оланд остро осъди убийството и изпрати съболезнования на семейството и близките му, предаде ТАСС.

Той беше смел е неуморен защитник на демокрацията и борец против корупцията“,

се казва в изявление на президента, предадено от пресслужбата на Елисейския дворец.

Германският канцлер

Ангела Меркел заяви, че е потресена от позорното убийство

на руския опозиционер, предаде АФП, позовавайки се на комюнике от канцеларията на канцлерството. Канцлерът „призова руския президент Владимир Путин да гарантира, че върху убийството ще се хвърли светлина и извършителите ще понесат отговорността за деянието си“, се казва в комюникето.

Меркел изтъкна смелостта на бившия вицепремиер, който не престана да критикува публично правителствената политика, посочва комюникето.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е опечален, разгневен и шокиран като много хора в Русия от това хладнокръвно убийство.

„Шок. Убиха Борис. Не мога да повярвам. Уверен съм, убийците ще бъдат наказани. Рано или късно. Светла му памет...“,

написа президентът на Украйна Петро Порошенко в „Туитър“. На страницата си във „Фейсбук“ украинският премиер Арсений Яценюк написа: „Патриот на Русия и в същото време голям приятел на Украйна. Такъв беше и такъв ще си остане в паметта ни Борис Немцов“.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази дълбокото си възмущение и печал от жестокото убийство и

призова руските власти да извършат щателно, бързо и прозрачно разследване,

предаде Франс прес. „Опозиционерът беше убит точно преди протеста срещу последиците от икономическа криза и конфликта в Украйна, който организираше за 1 март“, посочи в комюнике Могерини. „Той беше пламенен защитник на една модерна, благоденстваща и демократична, отворена към света Руска федерация“, каза тя, почитайки паметта му. Европейският съюз очаква от руските власти пълно, експедитивно и прозрачно разследване, за да бъдат изправени виновните бързо пред правосъдието, допълни Могерини.

„Европарламентът се надява на щателно и независимо разследване на убийството на Немцов“, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц, цитиран от ТАСС. „Потресен съм от случилото се“, каза той.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд призова виновните за убийството на Немцов да бъдат наказани. „Искам да изкажа искрени съболезнования на семейството, приятелите му и на всички руснаци“, отбеляза в комюнике Ягланд. „Шокиран и потресен съм от убийството на известния руски политик. Това политическо убийство свидетелства за климата на ненавист и неприемане, създаващ се днес на много места в Европа, включително в Руската федерация“, посочи Ягланд.

Британският премиер Дейвид Камерън нарече убийството на руския политик Немцов „бездушно“. „Борис Немцов е мъртъв, но ценностите, отстоявани от него, не ще умрат никога“, убеден е британският премиер.

„Мъжеството, с което живя Немцов, е в пълен контраст с онази страхливост, с която бе убит“,

добавя Камерън, поднасяйки съболезнования на семейството и приятелите на покойния.

Целта на това престъпление е

още повече да бъде изострено положението в Русия и да се нагнети още по-голямо напрежение в обществото,

коментира бившият президент на СССР Михаил Горбачов по радио „Ехото на Москва. „Не трябва да се спираме на никаква версия, трябва да да разберем, че това убийство е извършено специално, за да бъде изострено още повече положението в страната. Затова правоохранителните органи трябва да направят всичко, за да бъде разкрито (престъплението). Ако не го разкрият, ще стане още по-лошо“, каза Горбачов.

„Някои сили ще се опитат да използват убийството за собствена изгода. Те мислят как да се отърват от Путин“, заяви малко по-рано Горбачов, цитиран от Ройтерс.

Целият демократичен свят страда от наглото убийство на руския опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов,

коментира президентът Росен Плевнелиев. „Целият световен демократичен свят страда, притеснени сме, не би следвало в една държава дотолкова много да се изостря противоречието между опозиция и управляващи, че да се стига до това“, каза Плевнелиев. „Следим внимателно казуса, надяваме се много бързо да бъдат разкрити и наказани със законни средства извършителите на това нагло убийство“. „Обичаме и уважаваме тази Русия на култура, на талант, на православие, тази Русия, която ни е освободила. Притесняваме се от Русия на неспазване на върховенството на закона и Русия, която анексира чужди територии. Вярваме обаче, че Русия ще покаже своята сила, върховенството на закона и едно от доказателствата ще бъде да бъдат намерени тези, които извършиха това убийство“, посочи държавният глава.

България остро осъжда убийството на видния руски опозиционен лидер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов,

се посочва в изявление на външния министър Даниел Митов, разпространено от пресцентъра на МВнР. Изразяваме искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия. Очакваме, че руските власти ще проведат независимо разследване и извършителите на този престъпен акт ще бъдат привлечени под отговорност, се посочва в изявлението на Митов.

Руският опозиционер Гари Каспаров, работил с Немцов по организирането на протести срещу Владимир Путин, написа в „Туитър“ от САЩ, където живее, че е съсипан от новината за смъртта на Немцов,

„застрелян четири пъти, по един път за всяко дете, което оставя“.

„В путиновата атмосфера на омраза и насилие, в чужбина и в Русия, кръвопролитието е необходимо условие да се демонстрира лоялност, че ти си в отбора“. „Не е въпросът в това дали Путин е дал заповедта за убийството на Немцов. Проблемът е в диктатурата на Путин, в неговата денонощна пропаганда за (наличието на) врагове на държавата“, коментира още Каспаров, цитиран от Ройтерс.

Бившият премиер Михаил Касянов, сега съпредседател на партията РПР-Парнас, в чието ръководство бе Немцов, изрази възмущението си и негодуванието си от случилото си. Пред радио „Ехото на Москва“ той каза, че не може да повярва на очите си. „В центъра на Москва, край стените на Кремъл, е убит лидер на опозицията. Демонстративно, с четири изстрела. Това е някакъв ужас.

Докъде стигна Руската федерация?...

Стремително падаме в пропаст. Агресията расте“, заяви Касянов. „Може да има само една версия: че Немцов е бил убит, защото е казвал истината“, каза още той.

Бившият съратник на Немцов от "Съюза на десните сили" Анатолий Чубайс заклейми убийството. „Боря, не зная, кой извърши това, но те са гноен тумор в тялото на Русия. Ако страната не ги унищожи, чака я истинска катастрофа“, писа Чубайс в „Туитър“.

Лидерът на руската опозиционна партия „Яблоко“ Сергей Митрохин призова президента Владимир Путин лично да поеме контрола върху разследването на убийството на Борис Немцов, предаде ТАСС. Това „чудовищно престъпление“ е свързано с политическата му дейност.

Това е предизвикателство не само към опозицията, но и към ръководството на страната,

заяви Митрохин.

Убийството на Немцов трябва да се разследва колкото се може по-бързо, защото

неприятелите на Русия вече използват създалата се ситуация

за своите цели и това може де има последствия, които отиват твърде далече, заяви лидерът на влиятелната Комунистическа партия на Руската федерация Генадий Зюганов, цитиран от ТАСС. Според него разстрелът трябва да се разглежда „като жестока кървава провокация против нашата страна и срещу всеки гражданин на Руската федерация“. „Трябва да се прояви оперативност, да се привлекат най-талантливите сили и спешно да се разследва това престъпление“, посочи Зюганов. Той приведе редица примери от историята, когато големи конфликти са започвали след „на вид частни инциденти“. „Явно санкциите не са достатъчни, необходими са кървави жертви, за да се предизвикат безредици в центъра на Москва“, отбеляза той.

Веднага след като полицията се изтегли от мястото на убийството,

московчани започнаха да носят цвета,

съобщиха информационните агенции. Местопрестъплението осъмна отрупано с букети и горящи свещи, предаде ТАСС. Там е поставена и снимка на Немцов и икона на Христос Спасителя. Въпреки ръмящия дъжд, московчани продължават да прииждат и да носят цветя, най-често червени и бели рози и карамфили, и да палят свещи.

Жители на Киев пък носят цветя пред посолството на Русия в украинската столица, за да почетат паметта на Немцов, предаде ТАСС, позовавайки се на украинската агенция УНИАН. Има призиви днес по обяд хората да излязат на киевския Площад на независимостта, за да му отдадат почит.

Коментари 351
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

351 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 5 минути

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 17 минути

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 48 минути

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 55 минути

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 58 минути

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 1 час

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 1 час

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 1 час

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 1 час

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 1 час

Сборният пункт е на площад "Александър Батенберг"

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 1 час

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 1 час

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 2 часа

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

България Преди 2 часа

Плугчиева обяви, че са ѝ били предлагани министерски постове, които е отказала

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

България Преди 2 часа

Заместник-директорът на лечебното заведение обясни, че пациентката на моменти, по време на лечението, е била психомоторно възбудена