0

Върховният съвет на въоръжените сили, който временно управлява Египет, забрани на бившия президент Хосни Мубарак и неговото семейство да напускат страната, съобщи Ройтерс.

Съветът отрече предположенията, че Мубарак е отишъл на лечение или е избягал в Саудитска Арабия. "Той и неговото семейство нямат право да напускат Египет", подчертаха военните.

Междувременно военните обявиха и че

парламентарните избори ще се състоят през септември,

след като бъде отменено извънредното положение.

Не е уточнена датата на президентските избори, които трябва да се състоят след парламентарните.

Съобщението за датата на парламентарния вот означава, че партиите, които бяха репресирани при управлението на бившия президент Хосни Мубарак, ще имат около пет месеца, за да се подготвят за първите демократични парламентарни избори от десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Военните, които поеха временно управлението след оттеглянето на Мубарак на 11 февруари, планират да предадат властта на цивилно правителство след президентските избори.

Военният съвет одобри закон който облекчава условията за основаване на политическа партия. Новите партии ще трябва да получат одобрението на поне 5000 членове от най-малко 10 от 29-те египетски провинции.

Съветът обяви още, че се

разследват твърдения, според които военни полицаи са измъчвали арестанти

и са принуждавали жени да се подложат на "тест за девственост", предаде ДПА.

Посочва се, че са предприети необходимите мерки за установяване на истината по тези обвинения. Това е първият официален коментар на военните по темата, посочва ДПА.

Агенцията припомня, че "Амнести интернешънъл" и египетски правозащитни организация призоваха властите да наредят разследвания във връзка с показанията на демонстранти, арестувани от армията на площад "Тахрир" на 9 март.

Една от арестуваните Салуа ел Хосейни Гоуда разказа пред журналисти, че била съблечена гола пред камери във военен затвор и мъж в бяла престилка проверил дали е девствена. По думите й онези, които се окажели дефлорирани, щели да бъдат обвинени в проституция.

Няколко младежи разказаха, че войници им прилагали електрошокове и други изтезания след арест край Египетския музей.

За петък тази седмица на "Тахрир" е свикан протестен митинг срещу насилието в египетските затвори, съобщава ДПА.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@