1217

Няма задържани пpи протестите в столицата в сряда, 20 февруари, съобщи старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.

Имало е двама задържани преди това, но те са по друг повод и не са свързани с протеста.

В протеста в София се включиха над 1000 души, които скандираха и размахваха знамена. Една част от протестиращите в столицата се опитаха да провокират полицията, като други от участниците обаче се намесиха и казаха, че протестът е мирен.

По време на целия протест се чуваха скандирания "Върнете ни парите" и "Долу ЧЕЗ".

Шествието вчера достигна и до сградата на ЧЕЗ, която беше охранявана от полиция. Пpотестиращите преминаха през ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Хан Аспарух". От "Дондуков" шествието се отправи по бул. "Раковска", премина по бул. "Цар Освободител".

По време на предвижването участниците пяха възрожденски песни и скандираха "Мафия". Полицията спираше движението по местата, където протестиращите преминаваха.

Минавайки по улица "Раковски" в центъра на столицата, протестиращи хвърлиха камъни по централата на СДС и бяха счупени нейни стъкла. С камъни те счупиха и витрина на банков офис.

От кадрите, които предаваха телевизиите, част протестиращите изглеждаха пияни или дрогирани. Сред протестиращите има 20-30 души с черни маски, а други бяха с шалчета, закриващи лицата им.

Протестиращи в София се опитаха да запалят знамето на Европейския съюз в центъра на столицата, но бяха спрени от други протестиращи, които ги обявиха за провокатори.

По-късно протестиращите отново се върнаха при парламента, където протестът им достигна своя край.

Над 1000 души по-рано тази вечер на няколко пъти блокираха Орлов мост и скандираха пред Народното събрание. Те бяха съпровождани от кола с тонколони, от която звуча националният химн. Един от техните призиви беше "Без провокации". Пpотестиpащите издигнаха и плакат "Да живее свободна България".

Поддържници на ГЕРБ днес също скандираха пред парламента

в защита на Бойко Борисов и кабинета му. От около 30-40 през деня, вечерта броят им стигна около 200 души. "Искаме си Бойко" е един от техните лозунги.

Полицейското присъствие при парламента беше силно завишено. Кордони разделиха двата протеста.

Протестиращите срещу властта заявиха: "Оставката на Бойко Борисов не ни удовлетворява. Тя не решава проблемите. Не искаме предсрочни избори, с които да се продължи политическата въртележка".

Много от протестиращите носеха днес и цветя, които поставиха на Орлов мост, където вчера стана сблъсък с полицията и пострадаха граждани. Сред протестиращите обаче пак има хора с маски Един от активните протестиращи, Янаки Ганчев, съобщи, че

в събота ще се проведе събрание на организаторите на протестите във всички градове

в страната, на което най-точно да бъдат формулирани исканията на протестиращите.

Една от основните обединяващи тези е, че има нужда от значителни промени в Конституцията, както и подмяна на проваления партиен модел на управление.

Отново близо четири хиляди варненци излязоха на протест

по централните улици на морската ни столица. Недоволните граждани се събраха пред общината и проведоха митинг. След това тръгнаха на шествие към Катедралата.

Издигнати бяха плакати с лозунги: "Съд за Бойко", "Бойко в затвора", "Кметът вън от Варна", "Сбогом, ГЕРБ". Основните искания и протестирания бяха за незабавна оставка на варненския кмет Кирил Йорданов. Част от протестиращите поискаха и Велико народно събрание, както и мажоритарни избори.

Утре и в други ден протести във Ваpна няма да има, за да могат организаторите да координират действията си с другите градове.

Протестиращите в Благоевград, които бяха към 800,

се събраха пред новата трибуна, поискаха главният прокурор да направи пълно разследване правителството на Бойко Борисов, което също като премиера подава оставка.

Смяна на модела на управление от политически с граждански поискаха протестиращите срещу монополите на поредния митинг в Благоевград. От трибуната предложиха избори 2 в 1, като с предстоящите парламентарни се проведат и наново местни. Протестиращите поискаха съд и отговорност за всички, управлявали страната от 1989 г. насам.

Предложи се и модела на управление в Исландия, която се ръководи от гражданите й. Театралите пък използвали момента да се обявят срещу новата директорка на театъра, която е от Казанлък, съобщи БГНЕС.

За четвърти пореден път неколкостотин старозагорци излязоха на протест

срещу високите сметки за ток. Пред сградата на EVN и по главната улица "Цар Симеон Велики" протестиращите издигнаха плакати "Народът иска мажоритарни избори" и "Стига на монополите в България".

Близо 200 врачани се събраха за пореден ден на протест пред сградата на местната "Топлофикация" и запалиха сметките си за парно.

Протестът започна при засилено полицейско присъствие, но до сблъсъци и вандалски прояви не се стигна. Сградата на "Топлофикация"-Враца бе оградена с въжета, които не бяха преминати.

Протестиращите повториха исканията си към топлофикационното дружество за премахване на таксата за преминаване на тръбите през частните им имоти, индивидуални договори с възможност за прекратяване в едномесечен срок и реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Около 200 души се събраха на импровизиран митинг протест в Сливен

пред сградата на областна администрация. Тази вечеp там трябваше да се проведе среща между представители на протестиращите срещу монополите и народните представители Диан Червенкондев и Десислава Танева.

Протестиращите упрекнаха депутатите в забавени действия, липса на политика за преодоляване на кризата и неадекватна реакция спрямо протестиращите. Те заявиха, че оставката на правителството не е достатъчна и не решава проблемите на българите. Зам.-председателят на енергийната комисия в НС Диан Червенкондев припомни, че договорите с енергийните компании вече са разсекретени и са публично достояние. Прокуратурата и компетентните органи са започнали проверки, а ГЕРБ ще отстъпи част от своята квота в ДКЕВР на граждански организации.

Според протестиращите това не е достатъчно и в неделя започва нова протестна вълна с нови искания за промени в Конституцията за Велико Народно събрание и намаляване броя на депутатите.

Нека протестите да протичат по мирен и демократичен начин, за да намерим най-добрите решения и да дадем пример на тези след нас за отговорно поведение, се казва в изявление на президента Росен Плевнелиев по повод продължаващите протести в страната, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@