СС на ООН заседава спешно заради Сирия
Инспектори на ООН в Сирия   
Източник: ЕПА/БГНЕС
130

П остоянният състав на Съвета за сигурност на ООН обсъди тази вечер ситуацията в Сирия без да вземе определено решение.

В залата присъстваха постоянните представители на Китай, Великобритания, САЩ, Франция и заместникът на представителя на Русия.

"Руската страна поиска тази среща. Надявам се, че ще подкрепят предложената от нас резолюция", каза пред журналистите представителят на Лондон Марк Лайъл Грант. Дипломатите на Русия и Китай се въздържаха от общуване с пресата.

Малко преди 23 ч. българско време срещата на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН завърши. "Срещата завърши", заявиха от постоянното представителство на Руската федерация без да дадат подробности от заседанието. Постоянният представител на Великобритания в ООН Марк Лайъл Грант също отказа коментар пред журналисти след края на срещата.

Срещата на Съединените щати, Великобритания, Франция, Русия и Китай започна в 19.30 ч. по Гринуич (21.30 ч. българско време) и беше организирана по искане на Русия. Петте страни с право на вето в Съвета за сигурност вече проведоха вчера среща по сирийския въпрос, на която обсъдиха британската проекторезолюция, която разрешава използването на военна сила срещу сирийския режим в отговор на предполагаемото химическо нападение край столицата Дамаск на 21 август. Тя приключи без резултат, като е почти сигурно, че Русия и Китай ще блокират британския проект.  

Атаката с химическо оръжие на 21 август, при която загинаха и стотици цивилни в столицата на Сирия, за която Западът подозира правителствените сили, предизвика рязко нарастване на напрежението през последните дни. Все още няма никакви сигнали за взето решение за операция от страна на САЩ, Великобритания или Франция.

Страните-членки на Съвета за сигурност на ООН взеха решение да удължат с една година срока за пребиваване на миротворците на международната организация в Ливан. Държавите-членки на Съвета (15 на брой) гласуваха единодушно за удължаване на мандата на Временните сили на ООН в Ливан. Така миротворците ще останат на територията на близкоизточната държава до 31 август, 2014г.

САЩ планират евентуалната операция в Сирия да бъде "много предпазлива и ограничена" и "не с отворен край",

предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на Белия дом Джош Ърнест.

Той отхвърли всякакви сравнения между обмисляната интервенция и войната в Ирак. Ърнест заяви, че президентът Барак Обама ще вземе решение за отговора на химическата атака в Сирия, основаващо се на интересите на американската национална сигурност.

В интервю за Пи Би Ес вчера Обама каза, че използването на химически оръжия в Сирия е засегнало националните интереси на САЩ. Белият дом освен това обяви, че ако се иска юридическа обосновка за евентуално решение на Обама за военна операция срещу Сирия, то САЩ ще я намерят сами. Обама е обсъдил сирийския въпрос по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи Джош Ърнест, без да предоставя подробности за разговора.

САЩ все още работят над доклада за предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия, каза Ърнест. Той поясни, че съществува „изобилие от информация в публичното пространство”, която доказва, че сирийските правителствени войски са употребили химическо оръжие.

По-рано от Държавния департамент съобщиха, че САЩ не са поставяли на сирийските власти никакви ултиматуми след предполагаемата химическа атака край Дамаск.

Междувременно, американският президент Барак Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел относно ситуацията в Сирия, предаде АФП, позовавайки се на изявление на Белия дом.

САЩ не разглеждат възможността да въведат в Сирия зона забранена за полети, каквато бе приложена в Либия преди свалянето на Муамар Кадафи, съобщи Държавният департамент на САЩ. Представителката на външното ведомство на САЩ Мари Харф заяви: "Не говорим за влизане по иракски сценарий, не говорим за подобно на либийската операция въвеждане на зона без полети, без ясни срокове".

Харф потвърди, че не може да става и въпрос за наземна операция. На брифинга не бяха показани очакваните доказателства за това, че химическото оръжие е употребено от сирийската армия, пише РИА"Новости". Според Харф разузнаването оценява многобройни свидетелства, включително от открити източници. "Секретната версия на доклада още не е изпратена в Конгреса, но се провеждат консултации", съобщи представителката на американската дипломатическа служба.

Около 355 души, при които са били отчетени невротоксични ефекти, са починали в Сирия, предаде РИА Новости, позовавайки се на данни от международната медицинска хуманитарна организация „Лекари без граници”. Медиците съобщават, че от 21 август са оказали помощ на 3,6 хил. сирийци със симптоми, които се забелязват след контакт с нервнопаралитични субстанции. 

Канада няма да участва в евентуална западна военна операция срещу Сирия,

обяви премиерът Стивън Харпър. Харпър каза, че страната му подкрепя нанасянето на удари срещу режима в Дамаск след предполагаемото химическо нападение край сирийската столица на 21 август. В същото време той даде да се разбере, че Отава няма да участва в евентуалната интервенция.

Канада се включи в западната военновъздушна операция срещу режима на Муамар Кадафи в Либия през 2011 г.

Евентуална военна операция срещу Сирия би довела до влошаване на ситуацията и увеличаване на броя на жертвите, заяви днес аржентинското външно министерство. Ведомството каза, че

Аржентина е против военна намеса,

чието начало още преди експертите на ООН да са установили дали е било използвано химическо оръжие в Сирия, би означавала "крах на многостранната система и пренебрегване на правото".

"Използването на задължението за защита на цивилното население като оправдание за едностранно военно нахлуване или в съюз с други страни може да доведе до разрушаване на ценностите на мира и сигурността", заяви министерството. Аржентина, която е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, обяви, че предлага да се наложи ембарго на оръжейните доставки в Сирия.

Тя каза, че подкрепя "хуманитарна намеса без военни цели и средства под мандата на ООН", и предложи външните министри на 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН да се съберат на среща в Сирия и да поискат прекратяване на насилието и незабавно започване на диалог между страните в конфликта.

Коментари 130
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

130 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 8 минути

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 10 минути

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

България Преди 40 минути

Това стана след 30-минутната почивка, която обяви председателят на НС Росен Желязков след неуспешната регистрация първия път

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 47 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 3 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 3 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове