Сирия: Как да живееш нормално насред войната?
Източник: netinfo
21

За Сирия от първо лице и за ежедневния живот на хората, оказали се насред бушуващия кървав конфликт в страната, разказва в новия си документален филм журналистът от "Нова телевизия" Николай Дойнов.

Новинарят, познат както дългогодишен водещ на информационната емисия "Календар", и операторът Росен Илиев бяха в размирната страна,  за да видят какво се е променило за последната година (предишният им филм за Сирия е от 2012 г.), и какво се е променило за почти три години от началото на събитията там, които някои определят като революция, а други - като гражданска война. 

Филмът "Картини на живот и смърт" ще бъде излъчен в "Темата на Нова" в неделя от 19:30 ч. 

За документалната лента, Сирия и преживяванията на българските журналисти там Георги Войнов от Vesti.bg разговаря с Николай Дойнов.

- Къде в Сирия снимахте?

- Благодарение на добрите ни контакти със сирийската диаспора влязохме на сирийска територия близо до границата с Турция. Знаехме, че отиваме в болница, защото връзката ни беше шефът и главният хирург на тази болница, д-р Ахмад Кандур.  

Това, което ни изненада, дойде като новина още докато пътувахме между Турция и Сирия. Пет-шест часа преди да влезем в Сирия, в града, чието име не мога да разкрия - а и във филма няма - беше избухнала бомба. Избухнала беше кола, която се е намирала на централната улица, а това не е голям град, така че това е мястото, където хората обикновено ходят да пазаруват. Освен друго, на следващия ден е празникът Курбан байрям. Загинали бяха над 30 души, а над 100 са тежко ранени. 

Имахме възможност да видим лагер, в който са настанени хора, решили да избягат от местата, в които живеят в Сирия, но не и от самата страна. Международното право определя тези хора като вътрешно разселени лица. 

Това са стотици хора, които живеят на палатки. Имат не повече от няколко дрехи на гърба си и едно-две одеала, както и малко храна. Основното, на което разчитат, е да намерят някъде работа, а тя е толкова оскъдна по време на подобен конфликт - единственото, което биха могли да намерят е или на полетата с памук, или на реколтите от маслини. 

- Как изглежда животът в Сирия сега? Има ли някакво русло на нормалност в цялата бъркотия?

- Това е най-трудното и най-важното за тези хора - да продължат по някакъв начин да живеят нормално. Трудно обаче можеш да живееш нормално, при положение че почти никъде няма ток, почти никъде няма вода. Храна се доставя изключително трудно. Голямата част влиза контрабандно, в този район, в който бяхме, магазините могат да се снабдяват с хранителни продукти само от Турция. И питейната вода също се внася, както и бензинът.

Това е всекидневието на хората - една постоянна борба за оцеляване. И това е всъщност най-страшното - когато човек не прави никакви други планове за напред, освен да оцелее до края на този ден, за да се бори и следващия. Така изглеждат нещата.

- Можем ли да кажем кои са лошите в Сирия? Говорим не само за революция, но за гражданска война. Режимът нарича бунтовниците "терористи". Имат ли те подкрепа от населението или хората са жертва на двете страни? 

- Жертва са милионите цивилни, които не участват нито на страната на бунтовниците, нито на страната на режима. Но в момента в Сирия има много фронтове, особено в последната година се забелязва навлизането на въоръжени групи от други страни, например Ирак, както и групи свързани с "Ал Кайда", а също и групи, свързани, по думите на някои, с "Мюсюлмански братя".

Това са групи, които имат свои интереси и не е задължително това да са интересите на сирийския народ. Така че фронтовете в Сирия са много и това създава всъщност проблем при оценката на това кой срещу кого воюва и кой е жертвата на случващото се в страната. 

Хората в града, в който бяхме, не бяха особено словоохотливи по отношение на влизащите групировки. Предпочитаха да ни отговарят, че нямат никакви проблеми с тях. Но това, което разбирахме, без да можем да го заснемем, е, че има сериозни притеснения от тяхното присъствие там - относно посоката, в която ще се развие този конфликт. 

Говори се, че тези интереси биха могли да са в посока на разцепването са Сирия в бъдеще, на отделни независими райони, прекрояването на границата, обединението на определени части от Сирия с други държави и т.н. 

Ако приемем, че всичко в Сирия започна като идея за демократизирането на страната, за запазването на светския ѝ характер, макар и с отдръпването на военните пряко от властта, то тук в този случай говорим и за нещо друго - опасност от ислямизация, опасност от парцелирането на държавата - нещо което хората в Сирия едва ли искат. 

- А как се снима документален филм там, страшно ли беше?

- Ами всъщност когато си там и снимаш, не го усещаш по тоя начин. Трудно можеш да го наречеш страшно. Миналия път, когато бях в Сирия, буквално ни бомбардираха, докато правихме интервюта с бунтовниците от една бригада близо до турската граница. Този път никой не ни е бомбардирал, но виждахме много повече пострадали хора, отколкото миналия път.

Докато бяхме там, негодувахме от това, че не ни разрешаваха да снимаме определени хора, определени места. Постоянно имаше човек с нас, който да ни надзирава и ни обясняваха, че това е и за наше, и за тяхно добро. 

Защото в крайна сметка ние ще си тръгнем, а те ще останат. В началото това не ни харесваше, но когато разбрахме историята на този екип на "Скай нюз", а той далеч не е нито последният, нито първият, ни стана ясно, че тези хора са знаели добре какво правят - предпазвайки себе си, както и нас. 

- Има ли ужасяващи кадри във филма?

- Опитвам да покажа всичко, без да има крайни кадри, които може да отвратят човек. Не е необходимо да се стига до крайности, за да се покаже на зрителите това, което се случва в Сирия и начинът, по който живеят хората всеки ден там. Това, което се случва в този град, се случва всекидневно в цялата страна.

- Имате ли наблюдения за потока на бежанците към Турция?

- Не. Това е тема на един съвсем отделен материал. Ние самите минахме границата на едно от местата,  което се използва от хората, бягащи от Сирия.

Ще покажем това във втората част на филма, която ще се появи след седмица. В нея ще се занимаваме конкретно с бегълците в лагера и излизането ни от Сирия. 

Трудно ми е да кажа за каква бройка говорим, можем само да спекулираме. Но голямата част остават в Турция, много по-малко са онези, които стигат и преминават нашата граница. 

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер