Бунтовниците превзеха резиденцията на Кадафи, него го няма
Черен дим се издига над укрепената резиденция на Кадафи в Триполи   
Източник: ЕПА/БГНЕС
78

Либийски бунтовници влязоха в резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи - "Баб ал Азизия" и стрелят във въздуха от радост, предаде Ройтерс, като се позова на свои кореспонденти на място.

Силите на Кадафи първоначално се опитали да защитават комплекса, но след това прекратили съпротивата.

Според арабски телевизии, цитирани от ИТАР-ТАСС, бунтовническите сили са влезли дълбоко навътре в резиденцията. Без да срещат съпротива, те продължават да заемат позиции в комплекса.

Според дубайската сателитна телевизия "Ал Арабия"

бунтовниците са превзели дома на Кадафи и са издигнали върху него червено-черно-зеленото знаме на революцията.

В щурма участват неколкостотин въстаници, които обявяват по високоговорители, че са превзели резиденцията на Кадафи.

В резиденцията не са намерени нито близки на лидера, нито самият той, предаде Си Ен Ен. По този повод  САЩ изразиха притеснение от възможността Кадафи да използва тепърва химически оръжия.

Репортер на телевизията влезе в огромния комплекс, където много исторически сгради са били изгорени.

В същото време САЩ обявиха, че се опитват да размразят либийски авоари в помощ на либийското население - близо 1,5 млрд. долара.

За успешното напредване на въстаниците допринасят и интензивните въздушни удари, нанасяни от самолети на НАТО. От комплекса няколко часа се издига черен дим.

По улиците на Триполи са излезли стотици противници на режима, които празнуват превземането на последната крепост на Кадафи.

Съдбата на либийския лидер остава неизвестна. Бунтовниците проверяват стая по стая в комплекса, но не намират следи от него, съобщава Си Ен Ен.

По-рано днес бяха подновени боевете в западните квартали на либийската столица и около "Баб ал Азизия" се водеха ожесточени боеве с ракети и тежка артилерия.

Телевизия "Ал-Арабия" съобщи, че бунтовниците са атакували портите на комплекса, а според "Ал Джазира" сили на НАТО са го бомбардирали.

Снощи вторият син на лидера Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, се появи пред чуждестранни журналисти, за да опровергае твърденията, че е арестуван и заяви, че Триполи бил изцяло под контрола на режима.

Но почти по същото време Кирсан Илюмжинов, бившият президент на Република Калмикия - в състава на Руската федерация - и председател на Международната федерация по шахмат, е разговарял днес по телефона с либийския лидер Муамар Кадафи, който го уверил, че е в Триполи и няма намерение да напуска Либия.

По думите на Илюмжинов разговорът се състоял днес в 18 ч. московско време. Обадил му се Мохамед Кадафи, един от синовете на либийския лидер, и заявил, че силите, верни на баща му, преследват бунтовниците в Триполи, които нарекъл "плъхове". След това предал телефона на баща си.

Кадафи благодарил на всички по света, които "съчувстват на либийския народ", каза Илюмжинов.

"Сигурен съм, че ние ще победим", заявил Кадафи.

Той уверил събеседника си, че е жив и здрав, намира се в Триполи, няма намерение да напуска града и ще се бори докрай.

Кадафи казал, че в Триполи срещу правителствените сили воюват подразделения на НАТО. "Тук няма никакви либийски въстаници", предава думите му Илюмжинов.

Ексцентричният Илюмжинов, който преди време каза, че са го отвличали извънземни, познава Кадафи отдавна. През юли той бе на посещение в Триполи и съобщи, че обсъждал с Кадафи организирането наесен на международен турнир по шах в Либия.

Противоречива е информацията за действията на бунтовниците извън столицата. Според "Ал Джазира" те установили контрол над петролния терминал Рас Лануф, след като изтласкали правителствените сили от крайбрежния град Ал Аджейлат.

Военен говорител на бунтовниците, цитиран от АФП, заявява обаче, че те още не са влезли в Рас Лануф, където се надявали да бъдат вечерта. След това настъплението им щяло да продължи по посока на град Сирт.

Междувременно Международната организация по миграцията (МОМ) съобщи, че

спасителна мисия за евакуирането на 300 чужденци от Триполи е отложена

заради сраженията в либийската столица, предаде АП.

Базираната в Женева организация добави, че наетият от нея кораб ще остане край бреговете на Либия, докато в града не се подобри сигурността и не бъде гарантирана безопасността на евакуираните и екипажа.

Бунтовниците са предупредили, че в настоящия момент акостирането на кораба е опасно, а верните на режима сили не са откликнали на молбата корабът да влезе в пристанището. "До вчера мислехме, че пристанището е под контрола на въстаниците", каза в Женева говорителят Жан-Филип Шози.

Международната организация призова силите на Муамар Кадафи и на бунтовниците да предоставят на чужденците безопасно придвижване към пристанището, когато корабът бъде в състояние да акостира.

По данни на МОМ няколко хиляди мигранти в Триполи са се регистрирали за евакуация. Шози каза, че неговата организация не разполага със сведения за общия брой чужденци в Триполи.

МОМ е готова през следващите от 48 до 72 часа

да изпрати още кораби до Триполи,

ако ситуацията със сигурността в града се подобри. "Можем много бързо да задействаме операцията, след като получим разрешение да хвърлим котва в пристанището на Триполи", декларира Шози и окачестви ситуацията в либийската столица като "променлива".

По думите му морските и въздушните портове в Либия са от стратегическо значение и по всяка вероятност сраженията за тях ще бъдат ожесточени.

Бившият хърватски президент Стипе Месич, близък до Муамар Кадафи, заяви днес, че либийският лидер му казал миналата седмица в "лично гласово послание", че е

готов да се оттегли напълно от политическия живот, ако бъдат прекратени ударите на НАТО,

предаде агенция АФП.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу пък заяви днес на пресконференция в Бенгази, че военната операция на НАТО в Либия ще продължи, докато не бъде установена пълна сигурност, предаде Ройтерс.

Давутоглу заяви също, че замразените либийски авоари трябва да бъдат размразени възможно най-скоро за благото на народа, тъй като либийците се нуждаят спешно от финанси.

Победата на либийските бунтовници над режима на полковник Кадафи още не е пълна и НАТО трябва да остане в готовност и да завърши мисията си, заяви днес френският външен министър Ален Жупе по частното радио "Европа-1".

Пентагонът съобщи, че САЩ са изпълнили над една четвърт от въздушните мисии на НАТО над Либия. От началото на операцията "Обединен защитник" САЩ са извършили 5316 полета - близо 27 на сто от общо 19 877 въздушни мисии на алианса.

Въздушни удари с общо 262 бомби и ракети са нанесени по време на 1210 полета, част от тях с безпилотни самолети. Разходите на САЩ по тази операция възлизат на около 820 млн. долара към 30 юни, съобщи вчера Пентагонът. Щатите са доставяли също резервни части, муниции, гориво за някои неназовани държави съюзнички, участвали в бойните действия, на обща стойност 222 млн. долара.

Според Пентагона до момента либийските въстаници са получили половината от материалните помощи за 25 млн. долара, обявени от администрацията на Обама, които не включват оръжия, добавя АФП.

Освен това САЩ разработват планове да помогнат за събирането на голямото количество оръжие в Либия след очакваното окончателно падане на режима на Кадафи, съобщи "Ню Йорк таймс".

Според вестника, който се позова на неназован правителствен източник, е възможно екип от оръжейни експерти от американските въоръжени сили и други ведомства да замине за Либия след свалянето на Кадафи.

Те биха помогнали на либийския Преходен национален съвет да прибере на сигурно място оръжия като ракети с топлинно насочване, които могат да бъдат използвани за атаки срещу граждански самолети, пише "Ню Йорк Таймс".

До днес над 30 държави са признали бунтовническия Преходен национален съвет (ПНС)

за легитимен представител на Либия.Ирак, Мароко, Бахрейн и Нигерия се присъединиха днес към САЩ и държавите от Европейския съюз, които признаха ПНС.

Съветът се обяви за единствен легитимен представител на либийския народ и формира временно правителство, провеждащо военните операция срещу Кадафи.От другите големи сили Русия единствена отказа да признае ПНС като представител на Либия, но го призна като страна в преговорите.

Китай - друг постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, призовава за компромис между правителството и бунтовниците.

Турция Националния съвет като законен представител на либийския народ през юни и ограничи дипломатическите си отношения с режима в Триполи.

Коментари 78
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

78 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 14 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 20 минути

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 48 минути

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 57 минути

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.