Иван Костов: Болшевишко е да обвинявате вложителите за КТБ
Иван Костов   
Източник: БГНЕС
131

Б анковата ни система е в много сериозна критична ситуация. БНБ не е в състояние да я овладее и чака следващия парламент и следващото правителство, защото няма инструменти. Това каза пред Би Ти Ви бившият премиер Иван Костов, който в момента ръководи Лабораторията управление на рисковете.

Тези, които казват, че трябва да се отвори КТБ, не са прави до момента, до който не покажат решение на нейния ликвиден проблем, каза Костов. Според него КТБ няма отрицателна капиталова адекватност към момента и в последния доклад през септември пак няма да има. Няма да се вижда дупка, такава, каквато всички се взират да видят. Това значи, че тя може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала, уточни Костов.

"С екипа, с който анализирахме рисковете от специалния надзор на КТБ и Търговска банка "Виктория", имаме решение, план за оздравяване на тази банкова група. И знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври. Да се обясни едно решение, до което не могат да достигнат всички експерти дотук, не е толкова проста работа", каза Костов.

Според него няма такава дупка от 5 млрд. в КТБ.

"Много малко хора са в състояние да прочетат анализа и прогнозите ни. Няма такава дупка, ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода. За тези кръгове, които се вижда, че атакуват банката, ако се сбъднат рисковете, аз

ще кажа по телевизиите имената персонално на тези лица,

на хората, които ще бъдат и уплашени, и паникьосани, ако допуснат рисковете да се сбъднат", закани се Костов. Искам да сложа акцента тук, а не кого заплашвам. Когото заплашвам - той си знае, подчерта Костов. Той допълни, че атаките отиват срещу банката КТБ, а не срещу Цветан Василев. "Лицата са тези, които искат затваряне на банката", добави Костов.

Според него има два плана за спасяване. Ако е вярно, че са дошли инвеститори от Виена, които са заявили готовност да участват във възстановяване на банката с 1 млрд. евро, това значи, че още сега трябва да се преговаря с Виенския фонд и да се договорят нещата банката да действа без участие на правителството и на БНБ. Възможно е банката при наличие на този милиард да бъде оздравена без участието на правителството и на БНБ, каза Костов.

Според него, ако няма такъв милиард, ако тези хора се откажат, тогава държавата и БНБ могат да спасят КТБ и Търговска банка "Виктория" с много по-малко пари от тези 3,7 млрд., които ще дадат на ликвидация.

"Ако не знаят решението, трябва да питат този, който знае. Разбира се, че ще питат мен. В ръцете ми са загинали 14 банки, знам как бяха разграбени активите им. Успял съм да оздравя няколко банки, които в момента са гръбнакът на българската банкова система", категоричен е Костов. Той подчерта, че е загрижен за всички банки, не само за КТБ. "Защото това е делото на живота ми – финансовото и макроикономическото оздравяване на България е моето дело. Не мога да гледам как по пътя, по който са тръгнали, как ще го съборят. Това ми е посланието към тези, на които им е тежко в момента, тези хора, трябва да знаят, че има решение, ако не знаят, да питат. Моят личен интерес е защитен напълно от държавата и от ликвидация на банката. Аз искам да спася банковата система от кризата, която е надвиснала над нея", каза бившият финансов министър и бивш премиер.

Давам си сметка в какво състояние е бюджетът, прав е финансовият министър, че

трябва да има актуализация,

че всъщност те са възприели нашите съвети от миналата година", обясни Костов. Той заяви, че

не трябва да се взема заем от 6 млрд. лв.

"Борисов може би има друго предвид: вярно е, че трябва да има широко национално съгласие, за да се премине през този период", добави Костов. Правилното послание да има съгласие на политиците да минат през тази криза, минава през: първо - веднага нов управител на БНБ, веднага актуализация на бюджета, както им го предлага министърът. Ако БНБ успее да се договори с оздравителите на банката - да го свърши още сега. Това е тясна пътека за избягване на кризата, която предстои пред страната", заяви Костов.

"Аз нямам политически амбиции,

не съм човек, който претендира за избираемо място за каквото и да било, не ме третирайте политически. През 2009 г. съм бил в опозиция и съм казвал всичко, което е трябвало. Не ви дължа никакви обяснения за поведението си. Войната срещу олигархията е започната от ДСБ в момента на своето основаване. Войната срещу мафията и олигархията беше основна цел на ДСБ", каза Костов. За това, че го обвиняват, че е мълчал, когато е бил в опозиция, Костов каза, че е сигнализирал за КТБ още като бил в опозиция.

"Кой гледа в огледалото за задно виждане, това са озлобените хора с болшевишко минало, които са тръгнали по този път", добави Костов. "Трябва да е ясно кой ще разграби банката след това. Абсолютно болшевишки е въпросът кой има пари в банката. Това е въпросът на тези, които изгориха банките в Камбоджа: който имал пари, той бил врагът на народа. В банката тези, които са кредитирали, е налудничаво да бъдат обвинявани за това какво ще се случи след нейната ликвидация. Вината – ако има вина, е в дадени кредити, които не могат да се съберат и една ликвидация, което ще позволи на едни лица да придобият огромни пари. Хората, които са вложили пари, ще бъдат ограбени. Говорите с човек, който може да бъде ограбен. Така трябва да говорите с мен", обърна се към водещия Костов. "Аз като вложител и други, които са вложили много повече пари, ще бъдат ограбени от ликвидацията", подчерта Костов.

"Разчитаме на БНБ да ни защитава интереса, разчитаме на ДАНС да предотвратява рисковете, разчитаме на прокуратурата да наблюдава дали има нарушение. Хората, когато вадят парите си, разчитат на държавата си, в момента това, което казвате е, че държава няма, няма БНБ, няма правителство, това казвате в момента, отново се обърна към водещия Костов. Тези хора, които сте струпали някакви парици в тази банка, ще си понесете отговорността - това говорене е абсолютно комунистическо мислене", ядоса се Костов.

Той е категоричен, че са виновни ДАНС и прокуратурата, че не са предотвратили тези неща. "Цели институции са виновни за това, че са позволили да се стигне до тук. Много ми се иска тези рискове, за които предупреждавам сега, да не се сбъднат. Лесно е да бъдат предотвратени тези рискове сега. Страната ще бъде в критична ситуация между 27 ноември и 20 декември. Разбирайки какво ще се случи тогава, предупреждавам: точно преди Коледа ще бъде тежък момент за всички тези, които си мислят, че пусната по улея шейна ще стигне до финала. Ама няма да стигне, точно тогава ще изхвърчи", подчерта Костов.

Накрая запитан кой ще управлява България след изборите, Костов отговори, че в момента не е ясно.

Коментари 131
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

131 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 48 минути

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 53 минути

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 1 час

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 8 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 11 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 12 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 13 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 14 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година