Вдигат заплатите на изложените на първа линия срещу коронавируса
Източник: iStock/GettyImages
8

Д нес на заседание на Министерски съвет бяха гласувани допълнителни милиони левове за увеличаване на възнагражденията в министерства и агенции.

Със свое Постановление Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 827 500 лв. по бюджета за 2020 г., съобщиха от правителствената пресслужба. Увеличението е с до 30 на сто на основните месечни заплати на работещите в Дирекцията за национален строителен контрол. Работата на служителите в ДНСК е свързана с пряк контакт с други лица и поемането на множество рискове особено в периода на обявената извънредна ситуация в страната.

Коронавирусът взе 11 нови жертви в България

Утвърдени бяха и вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2020 г. Изменението засяга преразпределяне на утвърдените разходи между политиките и програмите без да се променя общият бюджет на министерството.

С промените се предвижда увеличаване с 30% на разходите за персонал на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която е сред администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от коронавируса, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен”, с пряк контакт с други лица.

Правителството отпусна средства и за по-високи заплати и в Министерството на икономиката

Министерският съвет одобри допълнителни разходи и вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на икономиката за 2020 г.

Постановлението е в изпълнение на част от новите социално-икономически мерки, които Министерският съвет одобри за овладяване на епидемичната криза и е насочена към увеличаването с 30% на разходите за персонал на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от ковид-19, включително за служителите на първа линия, чийто задължения включват обслужване на граждани и контролни дейности „на терен”, изискващи пряк контакт с други лица.

Част от второстепенните разпоредители с бюджет по бюджета на Министерството на икономиката изпълняват контролни дейности, изискващи контрол на място и пряк контакт с други лица. Такива са Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на потребителите и Българския институт по метрология. Същевременно основните заплати на служителите в тези администрации са ниски и несъобразени с новите отговорности и риска за здравето на служителите, изпълнявайки задълженията си.

Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи от 122 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2020 г. Средствата ще се използват за обезпечаване на увеличените разходи на общините за осигуряване на възнаграждения за лични асистенти на нарастващия брой ползватели по Закона за личната помощ. Допълнителният финансов ресурс е осигурен за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери от централния бюджет за 2020 г.

Ангелов: Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия

С до 30% увеличение на разходите за персонал на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, чиито служители са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от ковид-19, включително работещи на първа линия, предвижда приетото днес правителствено постановление.

Осигуряват се и средства за обезпечаване изплащането на необходимите разходи за обезпечаване увеличението на нивото на заплащане на полагания труд през нощта на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана” от 0,25 лв. на 1 лв.

С приемането на постановлението се създават условия за запазването на висока мотивация на служителите в двете дирекции, предвид отговорността и специфичната дейност, което е важен фактор за постигане на висока ефективност при изпълнението на възложените функции.

Правителството одобри допълнителни разходи и по бюджета на Министерството на културата за 2020 г. Целта е осигуряване на нови размери на индивидуалните основни месечни заплати за служителите в Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” на Министерството на културата.

Министерският съвет одобри и допълнителни разходи, в размер на 29 млн. лв. по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 г. за изплащане на допълнително възнаграждение за извънреден труд, положен от служителите на МВР, които пряко осъществяват дейности, във връзка с предотвратяване на разпространението и/или ограничаване на последиците от коронавируса.

Правителството прие и постановление за одобряване на допълнителни разходи от 15 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2020 г. Средствата ще се използват за определяне на с до 30 на сто по-високи размери на основните месечни заплати на служителите в структурите на министерството, които са на първа линия в борбата за овладяване на пандемията от ковид-19.

Одобрени бяха и вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики и бюджетни програми по бюджета на Министерството на финансите за 2020 г. С тях се осигуряват средствата за увеличаване на възнагражденията на хората на „първа линия” в борбата с епидемията в НАП и Агенция „Митници”, с цел повишаване мотивацията на служителите, имащи пряко отношение към последствията от епидемичната криза.

Осигурява се и по- справедливо заплащане на служители, които са пряко ангажирани с обслужването и контрола „на терен”, както и на тези, които имат пряк контакт с други лица. Разчетите за необходимите средства са в размер на 22,4 млн. лв. и са направени при 30% увеличение на заплатите, включително и осигурителните вноски, считано от 01.08.2020 година. Промените са в рамките на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2020 година.

Правителството одобри и допълнителни средства в размер до 5,1 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. Това ще позволи увеличение с 30% на разходите за персонал на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от ковид-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен”, с пряк контакт с други лица.

Днес Министерски съвет одобри и проект на официално искане до Европейската комисия за получаване на финансова помощ от 1 млрд. лв. под формата на заем по Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на пандемията от ковид-19.

Целта е със средствата да се подкрепи държавния бюджет за реализиране на мерките за намаляване на негативните социално-икономически последствия от предизвиканата от коронавируса криза. С допълнителната финансова подкрепа ще се подпомогне запазването на заетостта на около 250 000 работници и служители до края на 2020 г. и ще се подобри стабилността на системата за изплащане на обезщетения за безработица.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 12 минути

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 3 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите