The Times: Коронавирусът убива вярата в западната демокрация
Източник: iStock/Guliver Images
37

К оронавирусът убива вярата в западната демокрация, пише британският вестник „Таймс”, цитиран от Агенция „Фокус”. Само преди няколко седмици Борис Джонсън беше в добра компания по отношение на противодействието на призивите за режим на самоизолация.

Ирландското правителство, подобно на него, отхвърли мнението на научните съветници, които настояваха за значително увеличаване на ограниченията. Той свери с Еманюел Макрон плановете си за въвеждане на локализирани целеви мерки, за да се избегне катастрофа, която би довела до второ блокиране в цялата страна.

На 19 октомври обаче ирландците промениха драстично курса, след което Макрон направи същото в сряда вечерта и дори германците започват да затварят барове и ресторанти.

Най-сигурният симптом, че имате COVID-19

Великобритания се оказа сама и не за първи път.

„Много е трудно да останем изолирани”, каза един от сътрудниците на премиера в правителството. Неговите научни съветници призовават за по-строги ограничения от седмици. Той няма други форми на научна експертиза. Членовете на правителството, които настояват за затягане на ограничителните мерки в борбата срещу вируса, са уверени, че ще спечелят спора. Един от тях ми каза: „Единственият въпрос е дали можем да избегнем второ национално блокиране”.

Според една оценка, изпратена до членовете на правителството, в Англия пикът на хоспитализациите, сравним с това, което видяхме по време на първата вълна, ще бъде на 11 ноември. Оказва се, че остават по-малко от две седмици преди този момент на максимално натоварване на Националната здравна система (НЗС). При такива обстоятелства нови ограничения, когато всичко, освен училищата, ще бъдат затворени в по-голямата част от страната, изглеждат все по-вероятни. И най-вероятно те ще бъдат въведени бързо. След като е взето решение, че ограниченията са неизбежни, няма нужда от чакане.

Какво е пост-Ковид синдром

Всъщност почти всички европейски лидери получават по същество едни и същи научни съвети. Следователно те също ще действат по същия начин, като се има предвид, че политическата полза от сигурността се крие в цифрите. Няма съмнение: първата вълна нанесе мощен удар на Запада и сега той ще получи също толкова силен втори нокаут.

Междувременно животът в Азия постепенно се нормализира.

В Япония, Китай, Южна Корея, Виетнам, Тайланд и Сингапур броят на инфекциите е много нисък. А Тайван живее от 200 дни без инфекция от вътрешни източници.

Това несъответствие ще има огромни последици за глобалния баланс на силите. Ако либералните демокрации на стария Запад не успеят да избегнат повтарящи се блокировки, доверието в системата ще спадне. Говори се, че Джонсън и Ангела Меркел са обсъдили този въпрос по време на неотдавнашния си разговор.

Избори по време на пандемия: Нов рекорд в САЩ, 90 000 заразени за ден

Ролята на културните различия в отговора на Европа и Азия на коронавируса не трябва да се надценява. Но не може да се каже, че те изобщо не са имали ефект. Един висш държавен служител, работещ по борбата срещу пандемията, казва: „Либералният индивидуализъм не е правилната философия за справяне с това, от което всички страдаме, защото всички сме хора. Премиерът е олицетворение на тази борба. Той е истински либерал, но трябва да се сблъска с проблем, който засяга цялото общество”.

Има и друга причина, поради която азиатските страни се справят много по-добре с вируса. Те бяха готови за това. Избухването на ТОРС през 2003 г. даде на правителствените здравни системи на Изток известен опит, който им помогна да се борят с коронавируса.

А Европа действаше по старомоден начин, като си спомни за пандемията от испански грип преди век.

Азиатските държави веднага разбраха, че тази болест може да бъде ограничена и че те трябва да го направят. Когато Великобритания и останалата част от Запада осъзнаха този факт, беше твърде късно. Тестването и проследяването на контакти в Европа се проваля, защото когато товарът е твърде голям, системата се проваля. Но в Южна Корея и Хонконг броят на заразените се поддържаше на доста ниско ниво и въведените навреме мерки дадоха резултати.

Джонсън вероятно ще постигне тази цел и през следващите дни 500 000 души ще бъдат тествани ежедневно. Доколкото разбирам, следващата цел е да се правят милион тестове на ден до края на годината. Ако тази цифра бъде доведена до два милиона, тогава веднъж месечно ще бъде възможно да се проверява цялото население и това ще позволи идентифицирането на асимптоматичните случаи. Така че ще можем да победим вируса. Но това ще се случи само ако системата е в състояние да проследява контактите на всички заразени. Сега тя не може да се справи с тази задача.

Експерт: Швеция първа ще приключи с пандемията

Азиатските демокрации използват по-добре технологиите по време на тази криза.

В Тайван експертите наблюдават сигналите на мобилните телефони, за да гарантират, че хората спазват режима на самоизолация, ако е назначен такъв. Южна Корея прави същото с GPS. Някои твърдят, че европейците няма да толерират подобна атака срещу своите граждански свободи. Но хората биват глобявани с огромни суми, когато нарушават правилата за самоизолация. И ако още по-добър резултат може да бъде постигнат без глоби, но с помощта на телефони, тогава каква е разликата? Само че втората мярка е много по-ефективна.

Британското правителство смята, че Великобритания и други европейски държави трябва да се поучат от азиатските демокрации. Става ясно, че правителството търси  кандидат, който да ръководи новия Национален институт за защита на здравето. Би било правилно да назначите някой с опит в южнокорейската система. Хваленето, че Великобритания ще има „ненадмината” система за тестване и проследяване, е особено глупаво, като се има предвид колко добре се справя южнокорейската система.

Но до каква степен все още аналоговата британска държава може да копира по-цифровизираните азиатски държави? Политическият елит на държавата иска това, но нейният бюрократичен орган е твърде слаб. Изглежда, че в бъдеще ще наблюдаваме ускорен възход на Китай и тази комунистическа диктатура ще създаде най-голямата икономика в света. Възможно е това да се случи до края на десетилетието. В този момент ще дойде криза на доверието на Запад. Огромните индустриални инвестиции на Китай през XXI в. означават, че той ще бъде много по-мощен съперник от Съветския съюз. А Китай ще постави и много по-сериозно идеологическо предизвикателство.

Някои хора, включително влиятелни държавни служители, смятат, че подобно самобичуване на Запада е твърде много. Те вярват, че комбинацията от Байдън, Брекзит и ваксина до края на пролетта отново ще осигури силен растеж на западните икономики. Разбира се, ако Байдън спечели, ще бъде по-лесно да се създаде западен демократичен съюз за противодействие на Китай. Сделката за Брекзит ще осигури по-нататъшно европейско участие по въпросите на сигурността и външната политика. И ваксината ще покаже, че свободата предоставя най-големи интелектуални и технологични ползи.

Тази криза обаче хвърли светлина върху дългогодишните проблеми на стария Запад,

показвайки, че неговите държавни механизми в модерната епоха не отговарят на тяхното предназначение. Един от основните резултати на ХХ в. е, че властта и влиянието се отдалечават на Изток. Но ако Западът не се справи с проблемите, изведени на преден план от кризата, процесът на тази смяна на силата към Изток може да върви много по-бързо, отколкото някой е очаквал.

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности