Ео опейската комисия обяви готовността си да преразглежда и
повишава контрола на храните, внасяни от Япония, в случай, че
обстановката с разпространението на радиоактивно замърсяване се
влоши.
Това се посочва в обобщена информация на ЕК по
повод предприеманите мерки за предпазване на европейския пазар
от внос на заразени с радиация продукти.
В съобщението се отбелязва, че на този етап ускоряване на
контрола не се налага и засега мерките се преразглеждат веднъж
месечно.
Европейските експерти в областта обменят информация
всеки ден, а обща среща между тях е насрочена за 8 април.
ЕК отбелязва, че въпросът се урежда от приетите след
аварията през 1986 г. в Чернобил правила, като максимално
допустимите стойности оттогава не са променяни.
Правилата
включват наблюдение на стойностите на стронций, йод, изотопи,
излъчващи алфа-частици на плутоний, други нуклеиди, включително
цезий 134 и 137.
На 15 март - четири дни след катастрофалното земетресение в
Япония и аварията в АЕЦ "Фукушима-1", ЕК подаде съобщение към
системата за ранно предупреждение, следяща безопасността на
храните, за да бъдат предприети изследвания за радилогично
замърсяване на внасяните от Япония храни.
ЕК отбелязва,
че това е направено като предпазна мярка. Страните от ЕС са били
посъветвани да се съобразяват с изискванията, залегнали в
документите от 1987 г., които съдържат максимално допустимите
стойности на вредни за здравето вещества, чиято поява е резултат
от повишена радиация.
Европейските регулации предвиждат, ако една от страните в
ЕС открие замърсяване във вносните хранителни пратки,
да подаде
сигнал до останалите държави от Общността
На 25 март ЕС реши да повиши изискванията за внасяните от
Япония храни заради ситуацията в японската АЕЦ.
Според приетото
решение, всички хранителни продукти, изнасяни от или преминали
през 12-те от най-засегнатите от аварията японски
префектури, следва да бъдат проверявани преди да напуснат
страната, както и да бъдат подлагани на избирателна проверка при
влизането им на европейска територия.
Останалите 35 японски префектури следва да издават
документи, деклариращи, че изнасяните храни не са преминавали
през най-пострадалите райони. Тези пратки също се
подлагат на избирателен контрол при постъпването им в ЕС.
Всички хранителни пратки от Япония, изпращани за ЕС, трябва
да бъдат придружавани от документи, издадени от японските
власти, в които се декларира, че не съдържат вредни вещества в
количества, превишаващи пределните стойности, определени от
Брюксел.
Физически и лабораторни проверки и анализи на пратките
се
предвиждат за 10% от внасяните храни от животински и
растителен произход, пристигащи от 12-те префектури, както и проверка на 20%
от пристигащото от останалите префектури.
Резултатите от анализите
трябва да бъдат готови в срок от пет работни дни. Пратките ще
бъдат освобождавани, когато митническите власти получат
резултатите от лабораторните анализи и ако те са
удовлетворителни. Тези, при които се открият стойности, превишаващи
допустимите нива, ще бъдат унищожавани, или връщани в Япония.
През миналата година страните от ЕС са внесли от Япония
растителни, животински и морски продукти за 187 млн. евро,
както и рибни продукти за 29 млн. евро, което ЕК определя
като несъществен търговски дял. За същия период са били внесени
и около 9000 т плодове и зеленчуци.
По данни от японските власти, производството на храни в
най-засегнатите райони на страната де факто е блокирано, което означава,
че продукти от тях не се изнасят.
ЕК увери, че следи за сигурността на храните от Япония
Тя е готова да преразглежда и повишава контрола в случай, че обстановката с разпространението на радиоактивно замърсяване се влоши
2 април 2011, 14:33
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!