13

Г ърция бързо ще трябва да приватизира пристанищата си, регионалните летища и оператора на електропреносната си мрежа. Това предвижда меморандумът да разбирателство между Атина и нейните кредитори, съобщи Ройтерс.

Според документа от 29 страници, копие от който е получила агенцията, се очаква приходите от гръцката приватизация, като се изключат банките, да достигнат 6,4 милиарда евро между 2015 и 2017 г.

В меморандума се изброяват мерките, които трябва да въведе гръцкото правителство, за да получи нова, тригодишна финансова подкрепа, която се изчислява на около 85 милиарда евро.

Според споразумението Атина се ангажира да предприеме "необратими стъпки" до октомври тази година за приватизацията на оператора на електропреносната мрежа (ADMIE), освен ако не бъде представена алтернативна схема със същите резултати.

Датите на търговете за пристанищата в Солун и Пирея трябва да бъдат обявени до края на октомври. Гръцките власти са се ангажирали и с продажбата на регионалните летища "при сегашните условия", като победителят в търга вече е избран според меморандума.

В края на миналата година германският летищен оператор Фрапорт (Fraport) бе предпочетен за управлението на 14 регионални летища в Гърция, но сделката е в застой, откакто на власт дойде лявото правителство на премиера Алексис Ципрас през януари, припомня Ройтерс. Начинът, по който Гърция изпълнява договорените реформи по спасителния план, ще бъде оценен от кредиторите през октомври. Евентуални разговори за облекчаване на гръцкия дълг ще бъдат оставени за по-късен етап, посочиха европейски източници.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@