6

С ветовната здравна организация (СЗО) определи разпространението на вируса Ебола като „най-сериозната и остра здравна заплаха, наблюдавана в модерните времена“, съобщи Асошиейтед прес.

В същото време организацията изтъква, че икономическите последствия от нея могат да бъдат преодолени, ако хората бъдат предварително информирани какво да правят, за да не станат жертви на вируса.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан цитира данни на Световната банка, според които 90% от икономическите загуби на всяко разпространение на зараза, се дължат на „ирационалните и хаотични усилия на обществото да я избегне“.

Специалистите от световното здравно ведомство „добре осъзнават, че страхът от инфекцията се разпространи по света много по-бързо, отколкото самият вирус“, коментира още Чан по време на здравна конфернция в Манила.

„Сега си даваме сметка как вирусът може да навреди на цели икономики и общества по света“,

изтъкна Чан.

Според нея една от добрите стратегии срещу подобни явления е добрата информираност на обществото.

Пациент с подозрения за вируса Ебола е хоспитализиран в полския град Лодз,

съобщи полската обществена телевизия TVP, цитирана от агенция „Фокус“.

Телевизията отбелязва, че за първи път полицейски автомобил е съпровождал линейката на Бърза помощ, транспортираща пациента.

Хоспитализираният е 31-годишен мъж, пристигнал в Полша от Германия , където работил с чужденци, преселници от Гвинея. Говорителят на регионалния епидемиологичен център в Лодз Сбигнев Солож съобщава, че „мъжът е съобщил за симптоми, сочещи към вируса“.

Ако лабораторните тестове потвърдят наличието на вируса Ебола, то това ще е първият случай на това заболяване в Полша.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@