Засилени мерки за сигурност навсякъде в страната
Оцелелите израелски туристи отпътуваха за родината си с български правителствен самолет   
Източник: ЕПА/БГНЕС
12
Кт тът на Бургас Димитър Николов обяви днешния ден за траурен в града в памет на жертвите от вчерашния кървав терористичен атентат срещу израелски туристи.

Ще бъдат взети мерки за оказване на

психологическа помощ на очевидците

на инцидента на летище "Сарафово", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Има готовност израелски лекари отново да дойдат в България, за да посетят пациентите, настанени в "Пирогов" и във Военномедицинска академия. Уточнена е самоличността на пострадалите, които са в състояние на кома в столичните болници, допълни министър Атанасова. 

Обстановката в "Слънчев бряг" е спокойна, полицейското присъствие е засилено, каза началникът на полицията в курорта Стайко Манев.

Той отбеляза, че сигурността в хотелите е повишена. Спрени са почивките на командированите и щатните полицаи и всички са съсредоточени в курорта.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и Стайко Манев се срещнаха с израелски туристи почиващи в курорта. Посетили са хотелите "Хризантема", "Глобус", "Лагуна".

Около 15 са хотелите на територията на курортния комплекс, в които има по-голяма концентрация на туристи от Израел, съобщи Елена Иванова, председател на сдружение "Съюз на собствениците - Слънчев бряг".

Тази година резервациите на израелски туристи са с 10% повече в сравнение с миналогодишните, съобщи Иванова. През последните две години потокът туристи от Израел непрекъснато расте.

"Израелски туристи идват у нас основно с цел хазартен туризъм и много рядко на ваканция. Те са платежоспособни клиенти и отсядат само в 4 и 5-звездни хотели. Конкретно за "Слънчев бряг" винаги сме апелирали към по-сериозно полицейско присъствие и по-голям числен състав на полицията. Сигурността трябва да бъде една от основните грижи на държавата, както на своите граждани, така и на чуждите ни гости", посочи Иванова.

За родината си пожелаха да отпътуват всички израелски туристи,

които бяха били настанени в болницата в Бургас. Те се възползваха от възможността, предоставена им днес с българския правителствен самолет. В самолета бяха осигурени няколко лекарски екипа и всички възможни животоспасяващи апарати.

Взети са необходимите мерки за обезпечаване сигурността на туристите от Израел, които почиват във Варна и в курортните комплекси, каза днес кметът на града Кирил Йорданов.

Той обясни,че от вчера е в непрекъснат контакт с полицията и е запознат подробно със ситуацията. Йорданов посочи, че след случилото се в Бургас тези засилени мерки за сигурност трябва да станат постоянно действащи.

Летище Варна е в пълна готовност да обслужва и днес полетите, пренасочени от Бургас, съобщиха за БТА от пресцентъра на аеропорта. След инцидента вчера следобед до момента са обслужени 27 полета. Осигурени са техника и екипи, които да поемат допълнителния трафик днес.

От летището припомнят призива пътниците да се явяват поне 2 часа преди полета си.

И в курорта "Албена" бяха предприети засилени мерки за сигурност след атентата в Бургас.

Във ваканционното селище през седмицата са почивали 70 граждани на Израел, а страшната новина за покушението срещу сънародниците им ги е заварила снощи в хотел "Добруджа".  Веднага на входа на хотела е била поставена полицейска охрана. Летовниците през цялото време са следили за случващото се в Бургас по телевизионните канали.

Израелските туристи вече отпътуваха за родината си. Краят на ваканцията им съвпадна със събитията, поясни Руслан Йорданов от пресцентъра на курортния комплекс. По думите му към момента няма анулирани резервации от туроператори за почивката на израелски граждани в "Албена".

Гостите от Израел, които от началото на годината са реализирали 1500 нощувки, идват в "Албена" главно за спа процедури и за да посетят културни и исторически забележителности в региона.

В черноморския комплекс днес се е състояло съвещание по сигурността, като са дадени конкретни инструкции на администраторите на рецепциите и другите служители в хотелите и ресторантите. В комплекса има специалист по сигурността, а три фирми следят за охраната на хотелите, автогарата, контролно-пропускателния пункт към ваканционното селище и други обекти, допълни Руслан Йорданов.

Със засилена охрана са основните транспортни обекти в София

- Централната автогара, Централната жп гара и терминалите на летище "София", както и местата, където има съсредоточаване на по-големи групи от евреи.

Това съобщи на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова заместник-директорът на СДВР Иво Спиридонов. 25-30 автопатрула са ангажирани с осигуряването на сигурност по основните обекти в столицата. Обезпечена е охрана и на жилищата на служителите в израелското посолство, както и хотелите, където има по-голям брой израелски граждани.

Кметът съобщи, че всички общински полицаи са на разположение на СДВР. Тяхната задача е да подпомагат работата на полицията. Фандъкова изрази готовност да подпомогнат община Бургас, ако бъде поискана помощ от други общини за преодоляване на кризата. Кметът припомни, че още вчера е поискала засилено полицейско присъствие за местата, където има струпване на повече хора.

В столицата предстоят няколко масови прояви, за които е осигурена охрана. Сред тях са Международният фолклорен фестивал и протестна демонстрация на ВМРО. Осигурена е непрекъсната координация между Центъра за видеонаблюдение и СДВР.

Организацията на евреите в България "Шалом"

от днес започна разговори със своите членове, за да им припомни правилата за сигурност и самозащита, които трябва да се спазват от всеки представител на еврейската общност, за да се намали рискът от евентуални инциденти, съобщи пред БНТ председателят на организацията Максим Бенвенисти.

Всеки член на "Шалом" е получил публикувани в малка брошура тези 30-40 правила за самозащита още преди година. Сред тях има такива: "В метрото никога не се качвайте на последния вагон" или "Когато отваряте вратата при позвъняване, застанете настрани от нея, за да не може да ви простреля престъпник, ако е решил да влезе с взлом".
Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 28 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 46 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 3 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг