Една година от атентата в Бургас
Източник: БГНЕС
7

Първата годишнина от терористичния акт на летището в Сарафово ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония. Ще бъде открит и мемориал в памет на загиналите.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на у нас,

стана мишена на терористична атака

Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса - български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Престъплението беше заклеймено от президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин, от ръководителя на диломацията на ЕС Катрин Аштън и всички големи световни организации.

Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация "Хизбула". Пентагонът също заяви, че трагедията носи почерка на "Хизбула".

Техеран отрече да е замесен в атентата, а "Хизбула" не отговори публично на обвиненията на Израел.

През следващите месеци след атентата до края на януари 2013 г. българските официални власти така и

не обявиха окончателните резултати от разследването,

които да посочат конкретен извършител.

През септември бившият премиер Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху обсъдиха въпроса за атентата в Тел Авив. Тогава Борисов каза, че София не разполага с достатъчно информация за това, кой е извършителят на атентата.

През декември се състоя и срещата на Борисов в САЩ с президента Барак Обама. По данни на световните информационни агенции, основна тема на разговорите е бил именно напредъкът на България в разследването на кървавата трагедия.

Бившият премиер отново заяви, че е необходима още работа, преди да бъдат назовани извършителите или поръчителите на престъпния акт.

На 17 януари 2013 г.  бившият външен министър Николай Младенов бе на

изненадващото посещение в Израел

По данни на чужди медии Младенов е информирал израелските власти за разследването на бомбения атентат. Нещо повече, заговори се, че той е донесъл доклад за атентата, който хвърля вината за него върху "Хизбула".

Българският доклад сочел още, че "Европол" разпознала успешно трима от четиримата заподозрени за атаката. Всички те влезли в страната две седмици и половина преди инцидента, като използвали фалшиви документи за самоличност.

От кабинета на Младенов отхвърлиха информацията за доклада, но потвърдиха, че той се е срещнал с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с президента Шимон Перес, за да обсъди разследването, но отказаха да разкрият подробности.

Президентът Росен Плевнелиев също заяви, че няма доклад за "Хизбула" и не е виждал такъв.

Визитата на Младенов в Израел съвпадна с посещението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в Дъблин, където се състоя среща на вътрешните министри на страните-членки от ЕС.

По данни на европейски източници, той е информирал своите колеги за хода на разследването. По същото време се появи и информацията, че окончателните резултати от него ще бъдат обявени на 5 февруари на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента.

В деня на провеждането му водещите американски издания "Ню Йорк Таймс" и "Уолстрийт Джърнъл" съобщиха, че се очаква българските власти да потвърдят наличието на връзка между "Хизбула" и самоубийствения атентат през юли 2012 г., което се и случи на практика.

На 5 февруари 2013 г. след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Росен Плевнелиев, бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов направи изявление, в което

посочи "Хизбула" като отговорна за атентата в Бургас

След като българските власти официално обявиха, че зад кървавия атентат в Бургас стои ливанската шиитска групировка "Хизбула", новината беше коментирана от всички заинтересувани световни сили - ЕС, САЩ и Израел.

Външният министър на ЕС Катрин Аштън обеща заключенията на българските власти да бъдат "оценени сериозно, защото са свързани с терористична атака на европейска земя, завършила с убийството и раняванията на невинни и цивилни хора".

Белият дом призова ЕС да вземе мерки срещу растящата заплаха, която представлява "Хизбула". Водещият съветник по въпросите, засягащи сигурността и кандидат на президента Барак Обама за директор на ЦРУ Джон Бренън призова европейските държави да предприемат "активни действия", с които да разобличат структурата, финансирането и операционните мрежи на "Хизбула".

В същият дух беше реакцията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

"Атентатът в Бургас беше атака на европейска територия срещу държава членка на ЕС. Ние се надяваме европейците да направят налагащите се заключения", се казва в изявление на канцеларията на Нетаняху.

Ливан обеща пълно съдействие на българските власти в разследването.

"Хизбула" излезе с официална позиция по въпроса

на следващия ден, 6 февруари. Човек №2 в групировката Наим Касем обвини Израел, че води "международна кампания" срещу шиитското движение.

Както и преди, "Хизбула" продължава да отрича съпричастност към трагедията в Бургас.

През март 2013 г. председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че ЕС може да обсъди въпроса за включването на "Хизбула" в списъка с терористични организации след резултатите от разследването на терористичния акт в Бургас, което все още не е приключило.

За да се вземе подобно решение е необходимо единодушие в ЕС. Скептично настроените страни, сред които са Италия, Ирландия и Полша, се страхуват, че включването на "Хизбула"

ще дестабилизира Ливан, където организацията е и голяма парламентарно представена

политическа сила. Обратно, необходимостта от тази радикална стъпка се подкрепя от Лондон, Германия, Франция и Холандия.

У нас на 2 април 2013 г. стана ясно, че експертизите около атентата в Сарафово са приключили. Между 2 и 3 кг тротил е точното съдържание на бомбата, взривена от терориста на летище Бургас.

Сегашният външен министър Кристиян Вигенин постави под въпрос дали има достатъчно доказателства за ролята на "Хизбула", а вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че откакто той е на поста министър на вътрешните работи, има допълнителна информация, която подкрепя досегашните становища.

Няма промяна в българската позиция, заяви Йовчев - имаме следи и те са ясни: "Хизбула".

Няма съмнения кой е извършителят, но не е установена неговата самоличност. Води се следствие и оттук нататък само прокуратурата може да каже какво да изнесе публично, подчерта вътрешният министър. 

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън

предлага ЕС да признае за терористична организация военното крило на "Хизбула",

но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило на ливанското шиитско движение, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Съюзът е в задънена улица по въпроса от май, когато Великобритания призова за включване на военното крило на "Хизбула" в списъка на терористичните организации. Лондон се аргументира с наличните доказателства, че ливанското шиитско движение е извършило смъртоносния атентат срещу автобус в България преди година.

Преди посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел да се съберат за нови дискусии по въпроса, Катрин Аштън предложила компромис, който може да уталожи безпокойствата, че признаването на "Хизбула" за терористична организация ще усложни отношенията с Ливан.

Според двама европейски дипломати Аштън предвижда ЕС да "продължи диалога с всички политически партии в Ливан" и да продължи да оказва финансова помощ на близкоизточната държава.

В същото време планът "дава ясно да се разбере, че ЕС е сериозен, що се отнася до отговарянето на терористични атаки на негова територия".

Британското предложение набра актуалност и известна подкрепа в ЕС през последните седмици заради

по-дълбокото въвличане на "Хизбула" в гражданската война в Сирия

на страната на режима на президента Башар Асад.

Обявяването на "Хизбула" за терористична организация би белязало голяма промяна в политиката на ЕС, който в продължение на години не се поддава на натиска на САЩ и Израел да предприеме такъв ход.

В подкрепа на своето предложение Великобритания споменава и присъдата от 4 години затвор, издадена през март в Кипър срещу член на "Хизбула" за планиране на атентати срещу израелските интереси на острова.

При напредък на днешната среща на посланиците, темата може да бъде разгледана и от министрите на външните работи на 28-те, които се събират в Брюксел в понеделник.

В статия, публикувана във вестник "Уолстрийт джърнъл", Даниел Шваментал, директор на Трансатлантическия институт на Американския еврейски комитет, призовава ЕС да включи "Хизбула" в своя списък на терористичните организации.

Днес се навършва една година от атентата в Бургас, но тази тъжна годишнина ще мине без никакъв отговор от страна на ЕС, пише Шваментал.

Според него

българското разследване на бомбеното нападение сочи ясно към "Хизбула"

Шваментал също припомня и осъдителната присъда срещу член на ливанското движение, издадена от съд в Кипър за подготвяне на подобни атаки.

Засега обаче Брюксел не се изправя срещу глобалната терористична групировка, смята той.

В действителност, пише Шваментал, ЕС се противопоставя от години на призивите да признае "Хизбула" за терористична организация, като твърди, че няма достатъчно доказателства за това, както и че един такъв ход ще дестабилизира Ливан.

Според автора тези аргументи са били слаби още преди атентата в Бургас. "Хизбула" има дълга терористична история, изтъква той.

Шваментал се обявява против разграничаването на политическото и военното крило на ливанското движение.

Има само една "Хизбула", с единна командна структура, подчертава той и предупреждава, че евентуалното признаване само на военното крило за терористична организация вероятно няма да позволи на ЕС да използва много от своите антитерористични инструменти срещу т. нар. "Партия на бога".

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чаатай Улусой

7 от най-красивите турски актьори

Любопитно Преди 26 минути

Независимо дали сте фенове на турските филми и сериали или по-скоро не, няма как да се отрече, че няколко имена изпъкват със своята харизматичност, чар и талант

<p>СЗО: Индийският вариант на COVID-19 вече е в десетки страни</p>

СЗО: Индийският вариант на COVID-19 вече е в десетки страни

Теми в развитие Преди 1 час

Къде извън Индия са най-много заразените с този вариант

Германия забрани на Facebook да събира данни от WhatsApp

Германия забрани на Facebook да събира данни от WhatsApp

Технологии Преди 1 час

Компанията обаче отказва да се съобрази

<p>DW: В Германия започва икономически бум</p>

DW: В Германия започва икономически бум

Свят Преди 2 часа

За това има поне пет причини, ето кои са те

Отрича ли Мехмед Али Агджа за българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел II?

Отрича ли Мехмед Али Агджа за българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел II?

България Преди 2 часа

След хиляди откази за интервюта в последните 40 години, Мехмед Али Агджа проговаря пред българския журналист Даниела Тренчева

Как да ползваме по-дълго смартфона си и защо това е важно за планетата

Как да ползваме по-дълго смартфона си и защо това е важно за планетата

Технологии Преди 2 часа

Данните сочат, че във водната повърхност на нашата планета се съдържат пет трилиона пластмасови частици, а 91% от пластмасата по света не се рециклира

Барние призова за спиране на цялата емиграция към ЕС

Барние призова за спиране на цялата емиграция към ЕС

Свят Преди 2 часа

„Според мен трябва да спрем имиграцията за три до пет години“, каза той

<p>Нагла кражба на християнски кръст</p>

Нагла кражба на християнски кръст

България Преди 2 часа

Религиозният символ бил издигнат на хълм над село Синитово

Радев назначи новото служебно правителство на България

Радев назначи новото служебно правителство на България

България Преди 3 часа

Янев: Ще работя почтено, при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото

<p>Жена с инсулт почина часове, след изписване от болница</p>

Жена с инсулт почина часове, след изписване от болница

България Преди 3 часа

За какво сигнализират нейни близки

Валери Йорданов

Кои са носителите на наградите "Икар 2021"

Любопитно Преди 3 часа

Награда "Икар" за изключителен принос към българския театър бе отредена за Татяна Лолова (посмъртно)

Празник е! Имен ден имат всички с имената...

Празник е! Имен ден имат всички с имената...

Любопитно Преди 4 часа

На кого да се обадите, за да честитите

<p>Електрическият VW ID.4 дебютира в България</p>

Електрическата офанзива на VW в България продължава с ID.4

Технологии Преди 4 часа

Volkswagen открито заяви, че има амбицията да стане световен лидер на пазара на електрическа мобилност. ID.4 е новото средство за постигане на тази цел.

Извънредно положение в три щата в САЩ след атака на хакери от Източна Европа

Извънредно положение в три щата в САЩ след атака на хакери от Източна Европа

Свят Преди 4 часа

Байдън подчерта, че засега няма данни зад нападението на стои Русия

Израел обяви извънредно положение в Лод

Израел обяви извънредно положение в Лод

Свят Преди 5 часа

"Хамас", обяви, че е изстреляла 110 ракети срещу Тел Авив