47
Дд две бири на ден са полезни и допринасят за баланса на
соли в организма, каза за БТА Ивана Радомирова, главен секретар
на Съюза на пивоварите в България. Днес се отбелязва Международният ден на бирата.
Професионалният празник на българските пивовари обаче е на Илинден - 20 юли.
За мъжете е полезно да пият около 1-1,2 л бира на дена с алкохолно съдържание около 4-4,5 промила, а за дамите - около 600 мл, посочи Радомирова. Тя напомни, че това се отнася само за пълнолетните.
Бирата е лятното питие на българина и на всички европейци, коментира и главният секретар на Съюза на пивоварите в България.
Тя отбеляза, че около 50 на сто от продажбите на пенливата напитка се генерират именно от май до началото на септември.
В страни като Белгия и Германия, които имат характерна бирена култура, има специални тържества и церемонии, посветени на Международния ден на бирата - 5 август.
Този ден се отбелязва специално в Брюксел, където бирата е на специална почит и има над 500 разновидности.
За 2011 г. годишната консумация на бира в България е била 69 литра на глава от населението.
По този показател сме на 17 място в Европейския съюз.
На първо място остава Чехия, следвана от Австрия и Германия, сочи статистиката на Съюза на пивоварите в България.
Все пак в големите жеги трябва да се внимава с бирата, тъй като тя съдържа алкохол. Количеството е индивидуално, но 300-500 милилитра е допустимо, съветват специалисти.
Бирата съдържа голямо количество калий, който е полезен за летните горещини. При потенето човек отделя голямо количество електролити, а калият компенсира тази загуба. Тя обаче не може да компенсира напълно обезводняването.
Консумацията на бира в умерени количества намалява и нивото на стреса.
Пивото намалява също риска от сърдечно-съдови заболявания, влияе положително на бъбреците, предотвратява образуването на камъни и повишава защитните сили на организма.
Според статистиката най-много бира пият в София, Русе, Монтана и Стара Загора, като това не е обвързано с броя население.
Проучванията на съюза сочат, че обикновено мъжете са доста по-консервативни във вкусовите си предпочитания и предпочитат традиционния продукт, който е от вода, малц и ечемик, съответно хмел и пивни дрожди или бирена мая.
Жените пък са по-склонни да експериментират и предпочитат по-нестандартни предложения, като популярната напоследък лимонова бира.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!