Х лябът и сиренето вече ще се запазват по-дълго с нови полиетиленови торбички, които предотвратяват развитието на плесен и бактерии, пише в. "Дейли телеграф".
Технологията за инкорпориране на предотвратяващи плесена химикали в торбичките е разработена от фармацевтичната компания "Янсен" и производителя на пластмасови продукти "Симфони енвайърментъл".
Те водят преговори с производители на храни и с магазини за въвеждане на продуктите.
Технологията може да се използва също, за да се направят кредитните карти и банкнотите по-хигиенични.
Антимикробните опаковки са подходящи и за плодове, зеленчуци, месо, защото предотвратяват растежа на бактерии като Е.коли, салмонела, листерия, които водят до хранителни отравяния.
Възможно е да бъдат използвани и за обработване на изкуствени тъкани, за да спират бактериите, причиняващи неприятна миризма.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!