Хлебарките - устойчиви, досадни и опасни
Източник: ЕПА/БГНЕС
6

Едва ли има човек, който не е виждал хлебарки. Те се превърнаха в естествени съквартиранти на хората в градовете. Понякога присъстват на работното място, в административните сгради, в училищата, в магазините и дори в заведенията.

Те са досадни, могат да пренесат редица болести и се размножават бързо. За да им противодейства, човек трябва да реагира на появата им адекватно и безкомпромисно, иначе ще остане в плен на тяхното присъствие.

През лятото има видимо увеличение на хлебарките, отбелязва в интервю за БТА Цезарина Илиева, главен експерт в Дирекция "Надзор на заразните болести", отдел "Паразитология", към Столична РИОКОЗ.

По думите й това се дължи на високите температури, които създават по-благоприятни условия за тяхното размножаване и развитие. Горещините скъсяват цикъла на развитието им от яйце до възрастна хлебарка.

Защо ни отвращават хлебарките?

Хлебарките са всеядни, хранят се с всички хранителни продукти, които използват хората, както и с остатъци от храна, отбеляза Цезарина Илиева.

По думите й хлебарките повръщат част от смляната храна върху хранителните източници, с което допълнително ги замърсяват. При тези насекоми се наблюдава и канибализъм - често те изяждат умрелите от вида.

Хлебарките могат да пренесат над 30 болести, коментира в интервю за БТА проф. Пламен Калушков от Института по зоология към Българската академия на науките (БАН), който е изследвал този вид насекоми.

Пълзейки в канали и отходни места, хлебарките замърсяват тялото си с различни болестотворни)за хората микроорганизми (причинители на дизентерия, полиомиелит, инфекциозен хепатит, коремен тиф и др.) и стават техни преносители, посочва Цезарина Илиева.

Хлебарките могат да придобият полова зрялост още на втория-третия месец от излюпването си, при наличието на подходящи условия и висока температура.

Те се размножават чрез яйца, отложени в оотеки (специфични пашкулчета), които женските носят до излюпването на ларвите. Броят на яйцата за различните видове е от 16 до 60.

Видовете у нас

Досега науката е описала около 1500 вида хлебарки по цял свят, в България се срещат 15 вида, разказва проф. Калушков.

Повечето от хлебарките живеят в горите сред опадалата шума и много по-малка част от тях - в жилищата. У нас най-масово срещаните видове в близост до хората са кафява (германска) хлебарка (Blattella germanica), черна (ориенталска) хлебарка (Blatta orientalis), американска хлебарка (Periplaneta Americana) и кафявоивичеста (мебелна хлебарка).

Най-често срещана у нас е кафявата хлебарка. Тя предпочита топли (около 30 градуса по Целзий) и влажни помещения с изобилстваща храна и влага. Големината й е от 10 до 20 мм, възрастните живеят нормално повече от 100 дни и разполагат с крила.

Може да се размножава на всеки 2-3 месеца, като във всяка оотека има 34-44 яйца. Според изследователите този вид се среща във всички части на света.

Черната хлебарка е втора по разпространение у нас. Обича по-хладни и влажни места, с температура 20-28 градуса по Целзий, предпочита по-ниските етажи, мазетата и каналите.

Може да живее и извън жилищата дори през зимата. Този вид се среща по-често в малките населени места и ниските жилищни кооперации.

Ориенталската хлебарка достига дължина от 20-30 мм и живее до 180 дни. Една нейна оотека съдържа 16-18 яйца, а размножаването се осъществява на всеки 3-6 месеца.

Американската хлебарка е установена в нашата страна в началото на века и е най-едрия представител на вида у нас. Среща се в мазетата, откъдето се разселва и в жилищни помещения, предпочита температури между 21 и 33 градуса. Тя е крилата, достига размери от 35 до 40 мм, но понякога се срещат и по-едри представители.

Продължителността й на живот е около 1-2 години. Една нейна оотека съдържа 16-28 яйца. В последните години в Института по зоология ни носят от различни краища на София американски хлебарки, каза проф. Калушков.

По думите му неотдавна е донесен и екземпляр с големината на малко врабче. Възможно е хлебарката да е избягала от стопани, които я отглеждат като екзотичен вид или за опити, предположи професорът.

Кафявоивичестата е дребна, с размери близки до германската, поради което често я бъркат с нея. Може да се открие зад картини или в мебелите. Оотеката й съдържа 16 яйца. Възрастните живеят от 90 до 115 дни.

Запитани защо хлебарките се срещата в апартаментите, но не и в къщите на село, специалистите обясняват, че домовете в малките населени места имат по-ниска температура, което създава неблагоприятни условия за развитие на тези насекоми.

Устойчивост и интелект

Какво прави хлебарките толкова устойчиви и приспособими? Те са на Земята от над 300 млн. години, преживели са всички катаклизми и са видели всичко, което науката още открива, коментира проф. Калушков.

По думите му хлебарките няма да се изненадат от липсата на кислород или наличието на токсични вещества, бързо ще се приспособят, а поколенията им ще са още по-устойчиви. Науката не е установила заболявания при хлебарките.

Те могат да живеят спокойно без храна 2-3 месеца, а около месец - дори без глава, отбеляза професорът. Негови опити доказват, че обезглавени хлебарките могат да живеят от 20 до 33 дни. Това е възможно, тъй като нервната им система е разположена по цялото тяло и не е съсредоточена в главата, която да я контролира.

Хлебарките са любим обект на военните изследователски институти, с тях се занимават американски военни учени и други военни специалисти, твърди професор Калушков.

При хлебарките може да се говори дори за интелект, смятат специалистите. При третиране с препарат, виждайки умрели от вида си, те изчакват да премине токсичността и едва тогава се подават от скривалищата си, посочи като пример проф. Калушков.

Хлебарките имат интересен сексуален живот, коментира професорът от БАН. Ако в аквариум, в който са изолирани само мъжки хлебарки се пусне женска, настава хаос и суматоха, при която всеки от мъжките представители иска да се покаже пред женската.

Най-интересното е, че никоя от мъжките хлебарки не посяга на женската и тя сама може да избере дали да допусне мъжки представител до себе си и кой да бъде той. Това също е показателно за техния интелект, смята изследователят.

Как да се отървем от хлебарките?

Превантивно в дома трябва да се поддържа добра текуща хигиена и да се спазват елементарни хигиенни навици, а при появата на първия екземпляр от хлебарка трябва да се вземат мерки, съветват специалистите.

В жилището трябва да има ограничен достъп на хлебарките до храна и хранителни остатъци, трябва да се запушат пролуките и дупките за преминаване от едно помещение в друго или от един етаж на друг.

Особено голямо е значението на профилактичните мероприятия в помещения с повишена влажност и топлина, каквито са кухни, бани, мивки, складове, хладилници, печки, електрически табла и канали.

Най-подходящият момент за обработка на хлебарките е още при първото им появяване, за да не се допусне бързо увеличаване на броя им.

По думите й при появата на единични екземпляри хората могат сами да приложат препарати за масова употреба от търговската мрежа. Ако обаче хлебарките са с по-висока численост и се придвижват активно и през деня, задължително трябва да бъде организирана масова обработка на сградата и всички нейни помещения от професионалисти, посочи тя.

Проблемът в София е, че не се извършва цялостна обработка на сградите и всички техни помещения, смята Илиева. По думите й са необходими минимум две обработки в рамките на месец, за да се изчисти сграда, в която има много хлебарки.

След това трябва да има поддържащо третиране на три или шест месеца с цел предотвратяване на повторната им поява.

РИОКОЗ отдавна не извършва обработки срещу хлебарки, мухи, бълхи и гризачи. Тези мероприятия се извършват от специализирани фирми, които трябва да имат регистрация в Министерство на здравеопазването (МЗ) и да отговарят на определени условия и изисквания на нормативната уредба.

РИОКОЗ извършва обучение на изпълнителските кадри по дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД) и контролира фирмите, подадени от МЗ като извършители на услугите.

Когато се ангажира фирма, е желателно обектът да бъде подготвен - да има осигурен достъп до всички помещения, да се изпразнят шкафовете и да се предпази посудата, съветва още експертът.

Фирмите и препаратите

Регистрираните фирми, извършващи дейности по ДДД за района на София са 98. За да е сигурен в избраната фирма, възложителят трябва да поиска от нейния представител удостоверение за правоспособност, издадено от РИОКОЗ.

С него се доказват преминаването на курс за обучение и правото на работа с препаратите. Фирмите трябва да притежават и протокол от проверка на РИОКОЗ, че са регистрирани в МЗ.

След приключване на обработката лицата, които са я извършили са длъжни да оставят потвърдителен протокол по образец на МЗ, в който се съдържа информация за вида на обработката, използвания препарат, количеството и концентрацията му.

Всички използвани препарати за борба с битовите насекоми и гризачи спадат към групата на биоцидните препарати. Според изискванията на нормативната уредба те трябва да бъдат разрешени за употреба от МЗ.

РИОКОЗ контролира наличието на разрешение за пускане на пазара на използваните препарати, съответствието на посочените в етикета области на приложение на използвания препарат и начина на употреба, датата и срока на годност на препарата.

Цената

Проверка на БТА сред фирми по ДДД в София показва, че една обработка срещу хлебарки в столично панелно жилище от 60 квадрата може да струва от 22 до 60 лв., в зависимост от избрания препарат.

С част от фирмите могат да се договорят отстъпки, ако съсобствениците в една сграда се обединят за общото й третиране срещу хлебарки, включително в мазетата и таванските помещения. По-евтино може да бъде и ако съсобствениците сключат дългосрочен договор от поне една година за поддръжка на сградата срещу насекомите.

Масовата цена на услугата за единична обработка на жилище е от 20 до 35 лв. в зависимост от квадратурата на жилището.

Повечето фирми, които предлагат подобна цена, изискват и повторна обработка на помещенията в рамките на месец, за да гарантират резултата, което означава и повторно плащане на услугата.

Най-скъпо - около 60 лв., е унищожаването на хлебарките с препарат, при който не е нужна повторна обработка и се дава гаранция от производителя за изчистване от досадните насекоми.

Някои от фирмите по ДДД в София предлагат цена и на квадратен метър, в случай че съсобствениците нямат разбирателство и само част от тях се съгласят сградата да бъде обработена срещу хлебарки.

Общо правило е в момента на обработката да не присъстват деца и домашни любимци, макар повечето препарати да са безопасни за топлокръвните, каза за БТА Константин Тодоров, председател на Българската асоциация по пест контрол.

По думите му повечето препарати не миришат и изискват краткотрайно отсъствие.

Най-новите препарати, използвани в Европа вече са във вид на гелове, с които могат да се обработват и недостъпни места като контакти и електроуреди, посочи той. 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 минута

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 14 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 46 минути

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 52 минути

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 57 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 2 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято